E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Moje Heroine: Adéla Horáková. Nejtěžší je pro mě pocit bezmoci

Ženy, které nejsou lhostejné ke světu kolem sebe a s odvahou a solidaritou ho mění k lepšímu. To jsou ženy, které jste nominovali do projektu Moje Heroine. Druhá z osmi statečných, které vám nyní představujeme, je právnička a aktivistka za rovnoprávné manželství pro stejnopohlavní páry Adéla Horáková.

Foto: Anna Kovačič

Dvanáct let pracovala Adéla Horáková jako advokátka v prestižních nadnárodních firmách. Se světem korporátu se ale před několika lety rozloučila a začala se angažovat v iniciativě, která usiluje o uzákonění manželství pro všechny. Spoluzaložila hnutí Jsme fér a své vzdělání a schopnosti využívá k tomu, aby zákonodárce pomohla přesvědčit, že i stejnopohlavní páry by měly mít možnost uzavřít skutečné manželství. Zákon o manželství pro všechny leží ve sněmovně od června 2018. Po třech letech a velmi frustrujícím legislativním procesu sněmovna návrh pustila do druhého čtení. Do voleb se ale bohužel schválit téměř jistě nestihne. Adélin boj tak ještě nekončí. 

Foto: Anna Kovačič

Moje Heroine v novém čísle časopisu

V novém čísle časopisu Heroine má každá z hrdinek projektu Moje Heroine velký profil a každá má i svou speciální obálku. Adéla Horáková vzpomíná na dospívání v Ústí nad Labem, na okamžik, kdy se v práci rozhodla raději mlčet (a později naopak promluvit) o svém soukromí a na to, proč se rozhodla opustit kariéru advokátky. 

„Svoji práci jsem měla ráda, ale zároveň mě štvalo, co se v Česku děje. Že tu pořád neodůvodněně diskriminujeme lidi jen proto, koho milují. Věděla jsem, že i když je aktivismus emočně náročný a v lecčems nevděčný, naplňuje mě, že přispívám k řešení problému –⁠ a že svou nečinností jsem jeho součástí.“

Celý Adélin příběh si přečtěte v nové Heroine.

5 otázek pro Moji Heroine Adélu Horákovou

Zákon o manželství pro všechny sice na jaře poprvé prošel do dalšího čtení, ale do voleb se ho schválit nepodaří. Čemu se věnujete nyní? Sbíráte síly do dalšího kola, nebo odpočíváte? 

Práce neustává a je jí pořád hodně. Objeli jsme republiku a v každém ze 14 krajů jsme zorganizovali předvolební debatu s kandidátkami a kandidáty do Sněmovny o manželství pro všechny. Jejich záznam a sestřihy jsou na webu Jsme fér. Vedle toho jsme připravili předvolební hodnocení stran a přehledný seznam toho, jak se která kandidátka nebo kandidát staví k manželství pro všechny. Velmi často se nás lidé ptají, co si strana XY myslí o manželství pro všechny. Situace je nepřehledná, protože až na Piráty, Zelené a nově podle programu také ČSSD ho žádná strana nepodporuje jako celek. Proto jsme se detailně podívali na to, co pro nás jaká strana dělala v končícím volebním období a oznámkovali jsme je jako ve škole. Vedle toho jsme se zeptali lidí na 10 prvních místech kandidátek, zda nás podporují. Vysvědčení stran a odpovědi kandidátů najdou lidé také na našem webu.

Máte pocit, že se v české společnosti ve vztahu k LTBTQ lidem něco mění? K lepšímu, nebo k horšímu? 

Myslím si, že jsme na křižovatce. Není to ani tak o české veřejnosti. Ta manželství pro všechny podporuje výrazně, kolem 60–65% lidí je pro. Problém je v politické reprezentaci. Mnoho stran váhá, strká hlavu do písku nebo ještě hůř, staví si politické kampaně na údajném boji za tradiční rodinu. Vidíme, co se děje v Polsku, Maďarsku a do určité míry i na Slovensku. Demokracie se rozpadá, politici si za obětního beránka a hromosvod problémů vybrali nás LGBT+ lidi. Podobné tendence vidíme i u nás. Přitom nechceme nic jiného, než stejná práva jako mají ostatní, a aby nám stát neházel extra klacky pod nohy. To je celé.

Pro mě osobně je nejtěžší pocit bezmoci. Když vidím, kolik lží, zbytečných strachů, nepochopení kolem rovnoprávnosti nás, neheterosexuálních lidí, je. Když politici píšou o tom, jak před námi potřebují chránit tradiční rodinu.

Naprostá většina svobodných, demokratických zemí už manželství pro všechny má. Kdysi jsme měli pěkně našlápnuto, byli jsme první zemí na východ od železné opony, která přijala registrované partnerství. (Taky kolem toho byly tance, politici se křižovali, jak to ohrozí společnost. A nic se nestalo. Stejně jako to bude s manželstvím pro všechny.)  Ale začal nám ujíždět vlak. Máme na výběr – chceme jít cestou Maďarska a Polska, zapouzdřit se, rozdmýchávat v lidech nenávist vůči LGBT+ lidem, pokrytecky tvrdit, že jsme svobodná společnost, zatímco ale LGBT+ lidem odmítáme dát stejná práva, nebo prostě a jednoduše říct: „Ano, jste stejně hodnotní lidé jako kdokoli jiný, máte nárok na stejná práva a na stejnou důstojnost.“ Volby rozhodnou, kam se další 4 roky budeme ubírat. 

Co považujete za váš největší úspěch?

To, že se nám podařilo otevřít celospolečenskou debatu o manželství pro všechny. Že se nám daří mluvit s lidmi o tom, proč je to pro nás důležité. No a že za námi chodí lidé, zastavují mě i na ulici nebo na letišti, že nás sledují a že nám děkují za to, co děláme. Včera jsem zrovna byla na setkání s našimi podporovateli v Ústí nad Labem a bylo to úžasné. Vidět, jak ti lidé mají naději, že jednou bude líp, a doufají, chtějí pro to něco udělat a děkují nám za to, že jim pomáháme. To mě nabíjí.

8 statečných žen

Osm úžasných, obdivuhodných a inspirativních žen. Všechny jsou skutečnými hrdinkami a každá z nich si zaslouží být na obálce Heroine. Podívejte se, které hrdinky letos vzešly ze čtenářských nominací. 

Představujeme výjimečné ženy: Moje Heroine 2021

A co pro vás bylo nejtěžší? Co hodnotíte jako největší výzvu a co vám dalo sílu ji překonat?

Pro mě osobně je nejtěžší pocit bezmoci. Když vidím, kolik lží, zbytečných strachů, nepochopení kolem rovnoprávnosti nás, neheterosexuálních lidí, je. Když politici píšou o tom, jak před námi potřebují chránit tradiční rodinu. Jako bychom byli nějaké nebezpečí. Jak se rganizace jako Aliance pro rodinu snaží v lidech vyvolat dojem, že dva muži nebo dvě ženy nemohou být dobrými rodiči. Přitom to je úplná hloupost, vidíme to ve všech těch 30 zemí světa, kde už manželství pro všechny a s tím spojené společné adopce dětí stejnopohlavními páry fungují, že nezáleží na formě, ale na obsahu, co se týká rodiny. Stabilní a láskyplné prostředí pro dítě dokáží vytvořit dva tátové nebo dvě mámy úplně stejně. 

Co pro vás znamená hrdinství, kdo je pro vás hrdinou nebo hrdinkou? 

Kdybych měla parafrázovat Davida Bowieho, tak my všichni můžeme být hrdinkami nebo hrdiny, třeba na jeden den. Je to někdo, kdo chce pomoci ostatním a je pro to ochoten riskovat vlastní pohodlí.

Foto: Český rozhlas

Adélu nominovala novinářka a moderátorka Radia Wave Bára Šichanová

Adéla je moje dlouholetá kamarádka a jeden z nejbližších lidí, které ve svém okolí mám a moc si jí vážím. Jako jedna z čelních postav iniciativy Jsme fér bojuje za zlepšení kvality života LBGTQ lidí v Česku. Přitom téma stejnopohlavních párů v české společnosti, která se tak ráda považuje za tolerantní, rozhodně nepřináší automatické plusové body. Jde o téma budící vášně a emoce, slovní výpady i urážky. Neznám mnoho lidí s takovou mírou pracovitosti, odhodlání a především ochotou naslouchat, empatií a hlavně trpělivostí a morální integritou, z níž neslevují ani v situacích, kdy čelí aroganci, manipulacím, lžím nebo prostě jen hlouposti. Za to si Adéla zaslouží velký dík, který bychom jí měli dát kolektivně, chceme-li zůstat otevřenou společností respektující demokratické hodnoty, lidská práva a důstojnost.

Partneři projektu Moje Heroine 2O21:

Lenovo

Příběh společnosti Lenovo začal před třiceti lety, od té doby se rozrostla v giganta působícího na 180 trzích a zaměstnávajícího 63 tisíc lidí po celém světě. Firma vyrábí moderní a chytré technologie s cílem posouvat je neustále kupředu. Zakládá si na tom, že podporuje ženy na všech úrovních. Podíl žen na manažerských pozicích se v Lenovu zvedl z 18,5 % v roce 2019 na aktuálních 21 %. Pro řadové pozice firma zavádí flexibilní pracovní dobu a podporuje růst svých zaměstnanců mentoringovými programy či workshopy.


Hornbach

Šest generací vytvořilo ze společnosti Hornbach to, čím je dnes. Chrámem pro řemeslníky, kutily a milovníky zahrad. Řetězec hobby marketů nemyslí jen na spokojenost zákazníků, jeho celosvětový úspěch závisí na 23 tisících zaměstnancích. Předsudky nejsou namístě, firma si zakládá na rovných příležitostech pro všechny. Na manažerských postech jsou silně zastoupeny ženy, koneckonců i v Česku má Hornbach dvě jednatelky. 

Více o ženách z prvního ročníku projektu Moje Heroine najdete v tištěné Heroine 5/2021 i na Heroine.cz

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s