E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Krvácení silnější než dřív. Očkování proti covidu ovlivňuje průběh menstruace, potvrdily nové výzkumy

Nechaly jste se naočkovat proti koronaviru? A jak na to zareagoval váš cyklus? Pokud jste měly dojem, že menstruace přišla později nebo s větší vervou než obvykle, nejste samy. Drobné vratné změny po dávkách covidové vakcíny nově potvrdily studie v Británii a Spojených státech. Efekt očkování na menstruační cyklus je přitom do velké míry stále neprobádanou oblastí.

Foto: Očkování proti covidu skutečně může mít vliv na délku menstruačního cyklu i sílu krvácení. Zdroj: Shutterstock

Když britská imunoložka Victoria Male poprvé dostala dávku vakcíny proti covidu-19, společně s kolegy a kolegyněmi v nemocnici pozorovala typické tělesné příznaky, jaké se s očkováním dočasně pojí: někteří měli horečku, byli unavení nebo je bolela paže v místě vpichu. Jedna z nemocničních sester ale před lékařkou utrousila zdánlivě nevinnou poznámku: „Měla jsem silnější menstruaci než obvykle. Děje se mi to každý rok, i když se očkuju proti chřipce. Je to zkrátka jeden z klasických vedlejších účinků vakcín, ne?“ popsala Victoria Male pro britský deník The Guardian.

Může očkování proti covidu ovlivnit menstruaci? Výzkum a zkušenosti žen se liší

Menstruační zdraví

Zkušenost oné zdravotní sestry nebyla nijak ojedinělá. Dotazníkové šetření, které provedl prestižní vědecký časopis Science v roce 2001 a který financovala americká University of Illinois, ukázalo, že 42 procent dotázaných osob si po naočkování všímalo silnějšího krvácení, které ustalo s následujícím cyklem. Data vycházejí z odpovědí 39 tisíc respondentek ve věku od 18 do 80 let. V květnu 2021, kdy na očkování začala chodit mladší část britské veřejnosti (do té doby se očkovali nemocní a senioři) se v tamních vyhledávačích začalo mnohem častěji objevovat spojení slov „menstruace“ a „vakcína“. Ve stejné době se na TikToku shodou okolností objevil také populární hashtag #periodproblems, připomíná ve svém článku Male.

O dva dny později 

O vztahu mezi menstruací, hormonální rovnováhou a vakcinačními látkami včetně těch covidových se dosud ví zoufale málo. Male v nejnovějším článku pro Science upozorňuje na dvě důležité studie z roku 2022: první z nich provedl Norský institut pro veřejné zdraví, který u žen podobně jako americký dotazník z roku 2001 odhalil silnější krvácení po naočkování. Ta druhá vznikla ve Spojených státech a prodloužení cyklu vypozorovala prostřednictvím mobilní aplikace Natural Cycles, sloužící k zaznamenávání menstruace. Imunoložka na vědecké poznatky navázala třetí studií, kterou provedla se svým výzkumným týmem v nemocnici Chelsea and Westminster Hospital. Její výsledky se shodují s tou americkou.

Když je i vložka luxus. Menstruační chudoba trápí miliony žen, Česko ji léta ignorovalo

Nedostupná hygiena

Její zjištění ukazují, že vakcína proti covidu skutečně menstruační cyklus mohla prodloužit, a to nanejvýš o den či dva. Nejběžněji se ale menstruace objevovala s několikahodinovým zpožděním. Podle Victorie Male měly ty ženy, které braly kombinovanou hormonální antikoncepci, tedy pilulku obsahující hormony estrogen i progesteron, největší šanci, že očkovací látka neovlivní menstruaci.  

Důvody, proč tomu tak je, nejsou zcela zřejmé. Podle lékařů je možné, že spolu pohlavní ústrojí a imunitní systém komunikují, aby zachytily přítomnost vnějších patogenů, píše americký deník The New York Times. Když se očkovací látka v těle aktivuje, existuje možnost, že ovlivní děložní sliznici, která následně způsobí právě silnější krvácení. 

Klíčová, ale neprostudovaná 

Výsledky výzkumů v žádném případě nepředstavují důvod k panice. Změny jsou krátkodobé, v dlouhodobém výhledu neškodné a neskýtají riziko neplodnosti nebo jiné zdravotní újmy. Otázkou ale zůstává, proč vědcům trvalo tak dlouho, než na vedlejší efekt vakcíny přišli. Jak upozorňuje Victoria Male, klinické testování covidových vakcín mohlo být ideální příležitostí změny podchytit. Jenže na menstruaci se při něm nikdo neptal.

Foto: Shutterstock

Krvácení, na které nestačí ani největší tampon. Co dělají ženy, kterým bolestivá menstruace omezuje život

Menstruační zdraví

O tom, že snahy zabránit onemocnění prostřednictvím „řízené nákazy“ mohou ženský cyklus rozhodit, podle Male psal již čínský lékař Wan-čchüan v roce 1549. Tehdy jako jeden z prvních experimentoval s vpravováním viru černých neštovic do těl zdravých „pacientů“. Procedura podle něj mohla kromě jiného náhle vyvolat menstruaci.  

V roce 1913 zase zpráva newyorské nemocnice upozorňovala na změny cyklu u tamních sester poté, co začaly dostávat vakcínu proti tyfu. Na nepravidelné krvácení si podle informací Victorie Male v poslední době stěžovaly také japonské teenagerky po očkování proti lidskému papilomaviru, rozsáhlé dotazníkové šetření nicméně přímou souvislost symptomů s očkováním neprokázalo. „Menstruace je velmi málo prostudovaná, což je znepokojivé vzhledem k tomu, že to je jeden z klíčových ukazatelů plodnosti a celkového zdraví,“ uvedla pro deník The New York Times Alison Edelman, profesorka gynekologie z univerzity v Oregonu.  

Nejnovější zjištění ohledně covidové vakcíny jsou sice krokem kupředu, ale zároveň jsou symptomem většího problému. Menstruuje celá polovina populace: nezohledňovat tuto skutečnost při testování léčiv a lékařských postupů je krátkozraké a nezodpovědné. Jestli by z objevu amerických a britských výzkumníků mělo něco vyplývat, pak je to právě naslouchání ženám a úsilí podložit jejich intuici ověřenými fakty. 

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s