E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Seriál Dělníci chtíče. Deviantem se člověk narodí, deviantem je a deviantem zemře

22. duben 2021
14 573

Sexuální deviace vyléčit neumíme, říká Zuzana Řeřichová, vedoucí lékařka oddělení 5 Psychiatrické nemocnice Bohnice. To, jak složité je s nimi bojovat, potvrzuje i příběh Richarda, který několik měsíců sleduje reportér Jakub Klingohr.

Foto: Mall TV

Stejně jako filmová dramata i třetí díl dokumentární série Dělníci chtíče by mohlo uvozovat varování, že následující vyprávění není vhodné pro specifickou skupinu diváků. V tomto případě pro ty, kteří věří ve šťastné konce. Příběh Richarda ho nemá. Alespoň zatím. Cílem ústavní léčby je totiž udržení deviace v mezích zákona a následné propuštění. On branou psychiatrické nemocnice sice projde, ale pravděpodobně se za ním zabouchnou dveře vězeňské cely. Navzdory péči bohnických lékařů neovládl svoji sexualitu – homosexuální pedofilii. Opakovaně.

Prvního sexuálního zneužití nezletilých se dopustil ve třiadvaceti. S vyšetřovateli spolupracoval, a tak dostal pouze podmíněný trest a povinnost docházet na ambulantní léčbu. Kvůli strachu z dalšího trestu se nějaký čas zdržel zpátky, touha byla ale silnější. Tehdy mu došly dvě věci: že nedokáže odolat svému nutkání a že jestli ho chce uspokojit, musí být chytřejší. A s vědomím toho začal jednat…

Jaké je současné skóre recidivity oproti dobám, kdy léčba nebyla tak propracovaná a kdy do jednoho roku od propuštění recidivovalo 87 % pacientů, co všechno je součástí ústavní léčby a proč v ní nedokázal Richard obstát, se dozvíte v další epizodě Dělníků chtíče.

Dokumentární série Dělníci chtíče Jakuba Klingohra se vydává za pachateli těch nejvíce odsouzeníhodných činů – sexuálního zneužití dítěte. Jak probíhá jejich léčba? A dají se vůbec úspěšně vyléčit? Cítí nějakou vinu? A proč jsou tresty za zneužívání dětí tak nízké? Napříč celým pořadem Dělníci chtíče se bude hovořit jak se samotnými pachateli, kteří právě procházejí léčbou, tak s lékaři, policisty, právníky, ale i oběťmi. Cílem dokumentu je zvýšit povědomí o problému sexuálního zneužívání dětí, který není tak ojedinělý, jak se zdá, poukázat na délku soudních procesů a nízké tresty, jež pachatelům hrozí, nebo upozornit na neexistující prevenci i chybějící diferencovaná oddělení.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s