MasterChef a my. Proč Pavlína nemůže vyhrát ve světě, který se nechce hnout z místa

59 896 | Jana Patočková | 4. 11. 2020 | 82 komentářů | Glosa

Zatímco celý svět stále s napětím čeká na konečné výsledky voleb v USA, u nás v Česku už máme jedno velké finále za sebou. Finálový večer kuchařské reality show MasterChef Česko sice nejspíš nikomu z nás nezmění život, ale i tak o nás něco říká: prototyp národního hrdiny v jedné ruce s hokejkou, v druhé s vařečkou, si vzít nedáme!

Foto: TV Nova

Vítězství amatérského kuchaře a bývalého hokejisty Romana Staši potvrdilo mraky spekulací, které v uplynulém týdnu kolovaly internetem. Jednou z nich byla domněnka, že výhra Pavlíny Lubojatzky by úspěšné reality show do budoucna mohla srazit rating sledovanosti. Jestli v něčem měli diváci novácké franšízy víceméně jasno, pak v tom, že Pavlína je urputná, ubrečená snaživka s protekcí, která do kulinářského finále postoupila právě a jenom díky svojí kontroverzi, a dramaturgie s porotci v závěsu ji drží do poslední chvíle právě proto, aby zvýšila čísla sledovanosti. Duel Roman versus Pavlína tak měl touto optikou připomínat dichotomii „dobra a zla“ v přímém přenosu.

A tak jsem si lehce po osmé hodině uvařila večeři a zapnula spolu s více než milionem dalších diváků TV Nova, abych právě Pavlíně mohla fandit. Jasně, jde jen o vaření, ale přísliby komentujících na sociálních sítích lákaly na to, že pokud skutečně vyhraje Lubojatzky, vyjdou do ulic. Po „kauze bageta“ další z důkazů, že někdy můžeme mít k revoluci blíž, než si myslíme.

Gastronomická tradice podávaná jako kontroverze

Obě finálová menu představovala cestu Pavlíny a Romana celou soutěží a zosobňovala jejich přístup ke gastronomii. Obě menu byla moderní a atakovala haute-cuisine, což je předpokládám jakousi samozřejmostí ve velkém finále, kde snad žádný divák nečeká knedlíky s vajíčkem (možná tak ve formě molekulární gastronomie). Zatímco Pavlína všechny chody odlehčila a pracovala se „zdravými“ surovinami (zelí, jablka, řepa apod.), Roman sáhl po foie gras, tedy po lahůdkových ztučnělých kachních játrech, která za obecného překvapeného zděšení porotců naservíroval i do dezertu. A právě dezert rozhodl o Romanově výhře a játra s perníkem se stala gastronomickým Naganem roku 2020.

Obě menu dávala dohromady smysl, ale každé z nich představovalo také naprosto odlišný přístup k přemýšlení nad jídlem, potažmo nad tím, jak vidí budoucnost gastronomie. Foie gras je tradiční francouzská lahůdka, na kterou vysoká gastrotradice nedá dopustit. Obecně tuto pochoutku v posledních letech provází kontroverze kvůli útrpnému způsob, kterým se jatýrka získávají: zaváděním výkrmné sondy do znehybnělých ptáků, kterým díky pravidelnému krmení a omezenému pohybu játra nabývají na objemu. (Kvůli tomu je v některých státech Evropy i USA zakázaná produkce a někde i dovoz této lahůdky.)

Požitkářství vs. odříkání

Roman to dokázal a stal se novým národním hrdinou, který je sice dostatečně lidový (v závěru show dojatě říká, že je přece ten kluk, co rád griluje), ale nebojí se ani výzev surovin „pro smetánku“.

Pavlína a její bageta

Jana Patočková psala o Pavlíně Lubojatzky už na jaře, poté, co její výhra v soutěži o bagetu pro řetězec Bageterie Boulevard vzbudila výjimečně negativní odezvu a vlnu kritiky cílené na samotnou Pavlínu. „Předvádí stereotyp děvčete, které si všichni pamatujeme ze školy jako snaživou jedničkářku z první lavice. Ať už jde o atak na naše vlastní sebevědomí, sebeprezentaci nebo cokoli dalšího, Pavlína snadno plní naši potlačenou touhu někoho prostě z duše nesnášet.“

Namíchal ideální poměr toho, co český divák od vítěze očekával: šarm „kluka od vedle“, který se vypracoval, a přesto zůstává tím skromným týpkem, se kterým máme chuť zajít na pár orosených plzniček. V jeho menu pak z mého pohledu spíše než kontroverze vystupovala jistá tradice (samozřejmě posunutá na novou moderní úroveň), která nás diváky ujišťuje v tom, že je všechno v pořádku a nic moc se nemění (maso, játra, perník).

Naproti tomu Pavlína ve svém menu zosobnila to, co nás dráždí: méně tradice, více zdraví. Uznávám, že pojem „zdravé vaření“ umí být velmi otravný a nevyvolává na první dobrou pocit požitkářského uspokojení, ovšem dokonale se snoubí s personou finalistky, která je v médiích často prezentována jako „ta, co zhubla“. V porovnání dvou naprosto odlišných přístupů k jídlu pak pro mainstreamového diváka jasně vyhrává ten, který není o odříkání, ale naopak dává prostor pro maximální požitkářství.

Nový svět (zatím) nečekejme

Jak se říká v Prostřenu, „sto lidí, sto chutí“. Je jasné, že výhra kohokoli by neuspokojila plošně všechny diváky. Minulý týden jsem na svém Facebooku přemýšlela nad tím, že mě mrzí, že ve finálovém duelu nebude Pavel Berky, soutěžící, jehož výsledky byly v průběhu soutěže z těch nejlepších (což potvrzovala nejen porota, ale i další ze soutěžících). Jeho postup ve mně týden co týden probouzel naději, že jiná verze světa je možná – taková, kde můžou i méně privilegovaní zástupci dosáhnout na vytoužený titul. Jak glosoval Petr Bittner z Deníku Referendum: „Rom to může dotáhnout daleko. Ale nebojte, ne tak daleko jako bílé heteronormativní duo hokejista, co se z ničeho neposere, a hysterická žena, co zhubla.“

A pár dní na to jsem si sedla před televizní obrazovku, abych fandila „hysterické ženě, co zhubla“. Poslední naivní kapka naděje na změnu statu quo prostřednictvím popové reality show. Pavlínu bych nechtěla za kolegyni ani kamarádku, ale chtěla jsem ji vidět s trofejí v ruce. Natruc všem patronizujícím porotcům a divákům, kteří jí neřekli jinak, než „Pavlínka“ (zajímavé, že „Románek“ nezazněl ani jednou), natruc tradici kachních jater a hlavně tomu, že cílevědomá žena je pokaždé nepříjemná hysterka, se kterou se ještě stále nedokážeme srovnat jinak než shazováním v komentářích. Revoluce se nekoná, Češi do ulic nevyjdou, protože dostali hrdinu, kterého v tuhle chvíli potřebovali.

Hrdinu, který nám říká, že se nemusíme ničeho bát, u nás je totiž svět ještě v pořádku.

Jana Patočková

Vystudovala teorii módy na univerzitě La Sapienza. Psala mimo jiné pro Vice, Glanc, Respekt a ČRo Radio Wave. Copywriterka. Spoluzakladatelka blogu Vývařovna.com,... Další články.

Celkem 82 komentářů

Vstoupit do diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

Libor Koňařík | 4. 11. 2020 | 15:22

Chtěl jsem si přečíst objektivně napsaný článek o vítězi kuchařské soutěže Masterchef, ale bohužel jsem měl pocit, že čtu text napsaný zhrzenou částí diváků, kteří fandili "ufňukané Pavlínce". Sám jsem soutěž sledoval po celou dobu a pokud Vy také, tak nechápu, jak jste mohla opomenout fakt, že soutěžící Roman prošel jednoznačně ze všech uchazečů největším pokrokem. Kdysi na začátku nevěděl absolutně co dělá, měl na sporáku bordel jak v maringotce, ale nějakým zázrakem se mu povedlo vyčarovat opravdu chutné jídlo. Ke konci soutěže ale předváděl neskutečné výkony, kdy jeho kroky byly zcela jasné a promyšlené od začátku do konce. Váš článek bych pochopil z hlediska struktury finálního menu, kdy Roman měl opravdu hutnější chody oproti lehkým a i jistě zdravějším jídlům Pavlíny. Na místo objektivního zhodnocení uvařených jídel jste udělala z Romana "blbou hokejku", která vyhrála díky nějakému příběhu neúspěšného hokejisty. Nezapomínejte, že vítěze nevybrali diváci, ale sami porotci, kteří určitě brali v potaz kromě finálového chodu i celou cestu obou finalistů v soutěži. Objektivně byly chody od obou naprosto luxusní a bezchybné, nicméně rozhodla i podle mě Romanova drzost a rozhodnutí sestavit celé menu na foie gras, což mohlo dopadnout i klidně tragicky. Tímto článkem jste zcela degradovala jeho celkový pokrok v soutěži, kdy jsem mu osobně nedával moc šancí ani na postup mezi TOP 16.

+565
Reagovat

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

Zoltan | 4. 11. 2020 | 16:19

Beriem na vědomí výsledek.porotu si vážím!Gratuluju Pavlina i Římanovi.ROVNAKO JSEM IM FANDIL.NAPRIEK KTOMU PRI SLEDOVANI FINALE ZA VITEZE BYCH DAL PAVLINU.VARILA CHUTOVO A HLAVNE PREKRASNE SERVIROVANE. U ROMANA TO TAK NEBYLO.

-213
Reagovat

Naše další projekty

Peníze

Investice do realit už od pár stovek. Prošli jsme možnosti

Vedle nemovitostních fondů můžete zkusit zhodnotit peníze v realitách i prostřednictvím startupů. Třeba půjčit na výstavbu nebo těžit z...

Peníze

Nejlepší spořicí účet sníží úrok. Kdo dá aspoň 1 %

Spořicí účet vám peníze ve skutečnosti nerozmnoží, pořád na něm ale zůstane o dost víc než na běžném účtu. Poradíme, kam se podívat, když...

Finmag

Svaté obrázky na virus nezabírají. Přesto je mexický prezident pořád oblíbený

Koncem října si evropské státy vysloužily kritiku za přístup ke koronaviru z poněkud nečekaného místa. Mexický prezident Andrés Manuel López...

Finmag

Ameriku čeká měkká totalita, potřebujeme vaši odvahu a zkušenosti

Americký novinář Rod Dreher předpovídá Západu temnou budoucnost: levicovou totalitu bojovníků za sociální spravedlnost. Sílu vzdorovat hledá...