E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Zůstaňte doma. Pokud můžete a zaměstnavatel vás za to nepotrestá

29. říjen 2020
27 008

Jste doma na home office a vyjdete ven maximálně na nákup? Mohlo by se zdát, že to tak máme všichni, snad kromě zdravotníků a zdravotnic. Nenechte se ale zmást, práci z domova nedělají ani všichni ti, kteří by ji dělat mohli. A na řadě pracovišť se Covid-19 dále šíří.

Řada zaměstnavatelů nemůže svým zaměstnancům zajistit práci z domova nebo jiné opatření. A co je horší, někteří zaměstnavatelé vymýšlejí způsoby, aby se jejich pracovních podmínek světová pandemie nijak nedotkla. Na tuto skutečnost upozornila mimo jiné publicistka Zuzana Válková na svém facebookovém profilu. 

Vládní opatření se až do tohoto týdne nezabývala regulací provozu zaměstnavatelů (pokud je rovnou nezavírala). V úterý však nařídila všem zaměstnavatelům využívat práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám vykonávat v místě bydliště. Kolik takových pracovních míst u nás je, nám ukáží čerstvá data think tanku IDEA. Celkově by z domova mohla pracovat třetina Čechů a Češek, vysokoškolsky vzdělaných až dvakrát tolik. Větší možnosti pro práci jsou v Praze, kde by z domova mohla pracovat až polovina lidí, v ostatních krajích jen zhruba čtvrtina.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!