E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

V posteli možná nejste tak dobří, jak si myslíte. Učte se naslouchat

„Sex se učíme z porna, ne z reakcí druhého. Překypujeme množstvím představ o tom, co dělá protějšku dobře, aniž bychom si ověřovali, jestli ty představy ladí s reálnou touhou,“ říká koučka Simona Dosedělová, která se věnuje tématům spokojených a naplněných vztahů. Místo studování návodů nás nabádá k vzájemnému naslouchání a sžití se s vlastním tělem.

Foto: Zdroj: Shutterstock.com

Snadno přístupné porno, tajnůstkářství mezi přáteli, mizerná kvalita sexuálního vzdělávání, často i neúcta k druhému pohlaví. To jsou jen některé důvody, proč mnoho odborníků upozorňuje na zkreslené představy mužů a žen o tom, co je v sexu dobré pro ně samotné i pro druhého.

„Učíme se, že dobře dělá „pojď čubičko, vezmu si tě, ukaž mi ji“ a čubička poslušně roztáhne. Učíme se, že čím víc, tím víc. Čím rychleji, tvrději, tím silnější orgasmus. Měřítkem pro to, jestli jsme dobří, ale často i pro to, jestli jsme spokojení, se stal výkon,” popisuje problém Simona Dosedělová. „Učíme se, že vášnivý, výbušný a tedy skvělý sex je impulzivní, neboli sex hned. Ve výtahu, na stole, pod stolem, kdekoliv, hlavně hned. Přitom vzrušení je záležitost bobtnající. Učíme se návody, ne naslouchání, a takové návody potom ne každému fungují. Je potřeba učit se vnímat jinakost a být ji otevřený, nereagovat stereotypně a nacházet nové přístupy.”

Neochota naslouchat

Asi každý z nás byl někdy v situaci člověka, kdo se snažil něco vyprávět partnerovi s hlavou skloněnou nad displejem telefonu, i tím, kdo se množstvím informací nechal i ve společnosti druhého polapit. Aktivně naslouchat, vnímat plnou pozorností a ještě se doptávat na doplňující otázky je čím dál těžší. Ale možná právě proto je na čase začít se k těmto dovednostem vracet. „Neumíme naslouchat a nejsme ochotni naslouchat. Slyšíme jen sami sebe a svoje řvoucí potřeby. Jsme unavení a neochotní investovat energii. Čekáme, že energie bude investována do nás,” říká Dosedělová.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!