E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Přejděte na zelenou. V déemku si na udržitelnost nehrají

09. září 2020
17 258

Bio nebio, milé děti. Udržitelnost a ekologie jsou in. Jsou tak in, že svoje podnikání nazeleno lakuje skoro každý. Pro spotřebitele není vždycky snadné poznat, které výrobky jsou opravdu vyráběné s ohledem na životní prostředí, a kdy nám výrobce jen vypráví krásné pohádky.

Když ropný obr vysazuje stromy a projevuje starost o „přechod k nízkouhlíkové budoucnosti“, asi každému zazvoní výstražný zvonek. Ale těžší to je, když se na krabičce s krémem dočtete, že je ekologicky šetrný. Věřte, nevěřte.

Bez zeleného příplatku

Rozumným vodítkem můžou spotřebiteli být certifikáty a označení, které udělují renomované organizace, sledující jasně daná kritéria udržitelnosti. Jen je potřeba vědět, které to jsou.

Pro kosmetické produkty je důvěryhodným označením zelené kvality například logo NaTrue. Výrobky, které ho můžou používat, prošly dvoukolovým schvalováním. Nejprve se posuzuje deklarované složení výrobku. Suroviny musí být přírodního původu nebo v bio kvalitě. Druhé kolo je kontrola přímo ve výrobě, i při ní se musí používat jen prostředky a postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Certifikát se navíc musí každé dva roky obnovovat. Tím je ošetřeno to, že firma časem v receptuře nebo výrobním postupu ze standardů nesleví.

alverde pleťová týdenní kůra žádné mikroplasty. Jde o certifikovanou biokosmetiku bez hliníkových solí a přísad na bázi minerálního oleje, nanočásti a parabenů. Veganský výrobek. " />
Foto: Zdroj: dm

Na pultech dm drogerie markt jsou logem NaTrue označené výrobky značky alverde, které dokazují, že za ekologický výrobek nemusíte vždycky platit ekologický příplatek.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Věčná taška

Igelitku vám v déemku neprodají. Bavlněná taška, kterou si tady koupíte, je ale na celý život. Když ji prošoupete, jednoduše si ji necháte vyměnit za novou.

Víc bio než bio

Kosmetické produkty alverde také letos získaly – spolu s potravinami značky dmBio – ocenění pečetí Green Brands. Tu uděluje nezávislá porota odborné brand-marketingové organizace Green Brands v mezinárodní spolupráci s ústavy pro výzkum trhu a veřejného mínění a s institucemi zabývajícími se ochranou životního prostředí, klimatu a trvalé udržitelnosti. „Důraz na ohleduplnost a odpovědné chování vůči životnímu prostředí byly vždy důležitou součástí filozofie společnosti dm,“ okomentovala ocenění Martina Horká, jednatelka dm.

Výrobky značky dmBio navíc splňují evropské normy pro biopotraviny. Ta říká, že pokud má být potravina označená jako bio, musí být v biokvalitě minimálně 95 procent jejích složek, suroviny pro výrobky dmBio jsou ovšem v biokvalitě stoprocentně.

alverde odličovač očí Bachovy květy obsahuje bio výtažek z měsíčku, bio slunečnicový olej, bambucké máslo a jojobový olej z kontrolovaného biologického zemědělství. Veganská přírodní kosmetika, bez barviv, konzervačních látek a mikroplastů. " />
Foto: Zdroj: dm

Nejlepší obal je žádný obal

Podle údajů Českého statistického úřadu za rok 2018 „vyprodukoval“ každý z nás za rok 351 kilo komunálního odpadu. To je znepokojivé číslo. Patříme prý sice k šampionům v třídění, jenže ne všechen vytříděný odpad se dá recyklovat a zdaleka ne všechen recyklovatelný odpad se skutečně recykluje. To platí zejména pro plasty. „U některých výrobků přistoupila dm k využití papírových obalů, jako je tomu v případě alverde a Balea tuhých šamponů, kondicionérů a mýdel,“ říká Markéta Kajabová, vedoucí resortu expanze dm.

tabletami do myčky Denkmit nature je jen menší – nekupujete vzduch a jak ve vaší tašce, tak v zásobovacím autě se šetří místem." />
Foto: Zdroj: dm

Platí ale jednoduché až primitivní pravidlo: nejlepší odpad je ten odpad, který vůbec nevznikne. Například když tubu se zubní pastou nevkládáte do dalšího papírového obalu. Proto zubní pasty dm značky Dontodent koupíte rovnou v tubě. V loňském roce se v některých „déemkách“ objevily plnicí stanice na ekologické čisticí a prací prostředky, které si mohou zákazníci odnést ve znovupoužitelných nádobách. Ohlasy veřejnosti byly tak pozitivní, že se plnicí stanice rozšířily do každého krajského města.

Denkmit nature na barevné prádlo nebo Denkmit nature univerzální v náhradním balení, snížíte jeho množství až o 68 procent." />
Foto: Zdroj: dm

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s