E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nejlepší knihy roku 2023 podle redakce Heroine: Co budeme dávat (a chceme dostat) pod stromeček?

06. prosinec 2023
16 379

Nedaří se to vždycky, ale pokud bychom v Heroine žili v ideálním světě, chtěli bychom si kolem Vánoc hlavně číst. Skvělá knížka, od níž neodtrhnete oči, je navíc z dobrého důvodu už tradičním dárkem pro (skoro) všechny blízké, starší i mladší. Co jsme letos v redakci četli skvělého? Co by nám udělalo radost pod stromkem nejen najít, ale také dát někomu dalšímu?

Foto: Thought Catalog on Unsplash

Tip editorky Heroine Veroniky Hesounové:

Radio 1 – Život v éteru

Jana Kománková, Protišedi, 2023

Foto: Protišedi, 2023

Hudební publicistka a dlouholetá dýdžejka Jana Kománková sepsala životopis prvního českého soukromého rádia – Radia 1. Je to čtení nostalgické, ale zároveň nesmírně povzbudivé v tom, že skvělé projekty se dají dělat bez podbízení a ohledů na „pravidla trhu“.

A proč ta kniha baví mě osobně? Protože jsem na muzice Radia 1 vyrostla a mám s ní spojené nepublikovatelné vzpomínky z devadesátek. Protože jsem při poslechu pořadu Novinky na alternativní scéně porodila (to není metafora a dcera dnes hraje na bicí). A protože dodnes „s Radiem 1 vstávám, s Radiem 1 uléhám, bejby“.


Tipy šéfredaktorky Heroine Michaely Kramárové:

Ztracenné

Michelle Losekoot a Táňa Brodská, Ztracenné, 2023

Foto: Ztracenné, 2023

Kniha pro ženy, které zapomněly, že nemusí, anebo také Krátké příběhy pro divoké ženské duše – těmito větami knihu představují samy autorky. Michelle Losekoot, známá jako digitální vypravěčka, se s průvodkyní osobním rozvojem Táňou Brodskou seznámila před lety na jednom z rozvojových seminářů. Spřátelily se a napsaly knihu, kterou ilustrovala svými nezaměnitelnými obrázky Petruccya. Autorky se doplňují, Michelle nabízí racionální pohled, Táňa spirituální a střídají se v kratičkých kapitolách (Michelle si zapsala a Táňa vypráví), která nesou jasná poselství. Častými hrdinkami jsou ženy, které si na svá bedra naložily příliš moc, zapomněly odpočívat, které by se rozdaly pro druhé, až jim nezbylo nic, z čeho by mohly čerpat radost pro život. Nejvíc mě zaujala myšlenka, že posláním ženy je cítit, co cítí. Přemýšlím o tom už několik dní. A taky o krávách, tažných a chovných, a chybách, které lovcům tuleňů nikdo nevyčítá. Knížka mile a vlídně připomíná, že můžeme být takové, jaké jsme, a že nikdo nemá právo chtít po nás, abychom vyhovovaly jeho představám. Než vám začne šrotovat v hlavě, komu by tahle kniha udělala dárek pod stromečkem, tak bych si dovolila připomenout, abyste nejdřív ze všeho myslela sama na sebe.


Lekce chemie

Bonnie Garmus, Ikar, 2022

Foto: Ikar, 2022

„Vaření je chemie. A chemie je život. Vaše schopnost změnit všechno – včetně sebe – začíná tady,“ říká Elizabeth Zottová v živém vysílání pořadu Večeře v šest. Kreativní producent ji obsadil, protože je krásná a umí vařit, ale neuvědomil si, že je taky pekelně chytrá a vzdělaná a že pustit ji skrze obrazovky do domácností amerických žen počátku 60. let vyvolá obrovskou… ehm, reakci. Elizabeth začne tím, že odmítne navržený kostým, a místo něj si obleče laboratorní plášť, ignoruje čtecí zařízení s připraveným scénářem a u vaření říká divačkám a divákům, co si opravdu myslí. Nejen o ingrediencích k vaření a výživových hodnotách, ale taky o životě, o svobodě, o patriarchátu. Elizabeth vaření baví, protože je to chemický proces a ona je vědkyně. Přisypává NaCl místo soli, přilévá CH3COOH místo octa, a když se jí nepovede těsto na sušenky, vypočítá si, že je to proto, že v něm má příliš mnoho molekul vody. Elizabeth je hrdinka, kterou budete milovat od první stránky do poslední a prožijete s ní lásku, vztek, smutek, porod, veslování i výchovu psa jménem Šest-třicet. Krásná, vtipná a dobře napsaná kniha je emancipačním příběhem, který i v roce 2023 hodně výstižně popisuje „ženské“ problémy v „mužské“ společnosti.


Máme první knihu z Edice Heroine!

Manuál pro moderní mámy: Jak vychovat dcery, které změní svět

Foto: Veronika Hesounová

Manuál pro moderní mámy je na světě a může být váš!

Jak vychovat dcery, které budou žít svobodně a opravdu rovnoprávně? Kniha pedagožky a rodinné poradkyně Susanne Mierau New Moms for Rebel Girls je návod, jak na to – a my ji teď díky vám vydáváme česky.

Není jen o matkách a dcerách. Je o nás všech. O klíčové roli otců a bratrů, o společnosti a o tom, kdo v ní má jakou úlohu a proč.

Už teď si ji můžete objednat v našem e-shopu.

Chci knihu!


Tip editorky webu Heroine.cz Ireny Sládečkové:

Mladík/Událost

Annie Ernaux, Host, 2023

Foto: Host, 2023

„Když jsem seděla proti jeho tváři, byla mladá i moje tvář. Muži to vědí odjakživa a nerozumím tomu, proč mně by to mělo být odepřeno.“ Vztah padesátileté autorky s o třicet let mladším mužem je námětem první části knihy Mladík/Událost francouzské spisovatelky Annie Ernaux. Držitelka Nobelovy ceny za literaturu přináší upřímné postřehy o tom, jak se jako starší žena cítila vedle mladého muže, jaké vzpomínky na mládí v ní různé situace vyvolávaly. Přemýšlí o tom, co jí vztah dával i jak se vyrovnávala se stereotypy, kterým čelila. Stejně upřímně pokračuje dál, v druhé části knihy takto prozkoumává potrat, který nelegálně podstoupila ve svém mládí. Prozkoumávat je asi nejvýstižnější slovo, tady nejde o to, jak příběh dopadne, ale o intimní zkušenost popsanou v kontextu dané doby. Přečetla jsem ji jedním dechem. Pokud ještě nemáte vy nebo někdo z vašich drahých v knihovně Annie Ernaux, začněte s touhle.


Tipy editorky Heroine Ilony Kleníkové:

Divné děti a smutná kočka

Petra Soukupová, Host, 2023

Foto: Host, 2023

Mám hned dva důvody, proč chci novinku Petry Soukupové na Vánoce buď dostat, anebo darovat. Tím prvním je samotná autorka. Petra Soukupová má dar výstižně zachytit intimní i trapné momenty partnerských a rodinných vztahů. Věřím jí každou větu. A ten druhý důvod je její psaní pro děti. Nepodceňuje své dětské čtenáře, nepodbízí se jim, a přitom jim předkládá naprosto přístupný a zároveň nevšední příběh. Divné děti a smutná kočka je pokračování Klubu divných dětí, který jsem zhltla, aniž bych věděla, že vlastně není určený dospělému čtenářstvu. Příběh malých outsiderů, kteří zažijí „mega husté“ dobrodružství, podle mě vezme za srdce každého, kdo se někdy cítil mezi ostatními divně a měl pocit, že mu ostatní nerozumějí. Což jsme nejspíš úplně všichni. A od Smutné kočky nečekám nic menšího. Tentokrát jde o prázdninové dobrodružství a pátrání po tom, komu patří zvláštní kočka, která se jednoho dne objevila na zahradě.


Medvědín: Vítězové

Fredrik Backman, Host, 2023

Foto: Host, 2023

Sérii Medvědín jsem objevila až letos, když vyšel její závěrečný díl. A úplně mě strhla. I když paradoxně k tomu vrcholu trilogie jsem se ještě nepročetla, a proto by mě velmi potěšilo, kdybych ho našla pod stromečkem. Ty knihy vyprávějí o hokeji jenom zdánlivě. Jako každý dobrý příběh, který je vystavěný kolem sportu, jsou hlavně o vztazích, emocích, disciplíně, ambicích, touhách a zklamání. Na půdorysu boje o záchranu jednoho maloměstského hokejového týmu se odehrává neméně strhující lidské drama. Když se jedné noci stane něco neodpustitelného mezi hvězdou týmu a dcerou sportovního ředitele HC Medvědín, otřese to nejen sportovními plány klubu, ale i všemi rodinnými, kamarádskými, partnerskými a profesionálními vztahy v dosahu. Sportovní prostředí tu geniálně funguje jako kulisa pro rozehrání závažného a velmi křehkého tématu. A protože sérii napsal autor dojemného trháku Muž jménem Ove, je vyprávění velmi empatické a zasáhne vás přímo na komoru.


Tip redaktorky Heroine Gabriely Knížkové:

V pasti pohlaví

Silvie Lauder, 2023, Host

Foto: Host, 2023

Říká se, že kovářova kobyla chodí bosa. Něco na tom bude, protože coby Knížková jsem letos knih přečetla žalostně málo. V poslední době navíc trochu ztrácím chuť ve volném čase číst tituly zaměřené na nerovnosti mezi muži a ženami: je to přece jen náplň mojí práce. Přes to všechno si ale pod stromeček přeju knihu V pasti pohlaví od Silvie Lauder. Novinářky, která mě svými tématy inspirovala v době, kdy jsem jako náctiletá ve většině médií marně hledala odpověď na otázku, proč se od nás holek, ale i od dospělých žen okolo mě čekají specifické věci, jaké kluky často ani nenapadnou. Lauder v knize popisuje, na čem jsme se v Česku z hlediska feminismu všichni zasekli a co to ženám doopravdy způsobuje. Odpověď mě zajímá pořád, i po delší době intenzivního hledání po vlastní ose. Nečekám veselé čtení. Přesto je mi jasné, že se od ní neodtrhnu.


Tip spolupracovníka redakce Gabriela Plesky

Báječná medicína podle Adama

Adam Kay, přeložila Jana Hlávková, Jota 2023

Foto: Jota, 2023

Přilítla div ne z tiskárny. Novinky nehoníme, naopak dětskou knihovničku spíš plníme staršími kusy: jsou levnější, prověřené, nestrhne vás dav. Jenže už máme Anatomii od Adama. A tak jsme se nad ní řezali, že se objednávalo hned. Historie lékařství a léčení. Nechutná, nehorázně vtipná, ale důkladná.


Dogman: Lapač 22

Dav Pilkey, přeložila Veronika Sysalová, Pikola 2023

Foto: Pikola, 2023

Na obálkách knížek o Dogmanovi je jako autor jakýsi Dav Pilkey. Jinak ale příběhy největšího komiksového superantihrdiny píšou a kreslí dva školáci. Podle toho to taky vypadá. Klukům není nic svaté. Včetně pravidel žánru. Tenhle kousek je v sérii sedmý, ale vysoká laťka srandy nastavená prvním dílem nepadá.

A jaké knihy si k Vánocům přejete vy? Podělte se s námi na našich sociálních sítích!

Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na rok

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
1290
Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na měsíc

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
129

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s