E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Lži, intriky, erotika. Film Hvězdy v poledne přináší milostný příběh i špionážní drama

Francouzská režisérka Claire Denis prožila dětství v západní Africe, která se tehdy ještě nacházela pod nadvládou koloniálních mocností. Právě téma kolonialismu a současná realita zemí, na nichž systém vykořisťování zanechal hluboké stopy, patří k hlavním charakteristikám její filmové tvorby. Erotické drama Hvězdy v poledne, který příští čtvrtek uvede feministický filmový cyklus Čtvrtá vlna Terezy Domínové v pražském kině Edison Filmhub, postavy tentokrát zavede do politicky křehké Nikaraguy.

Erotické drama natočila režisérka Claire Denis.Foto: Film Europe

Snímek Claire Denis, která má na kontě například film Čokoláda nebo Vnitřní slunce s Juliette Binoche, je adaptací stejnojmenného románu Denise Johnsona z roku 1986. Zatímco na pozadí děje knižní předlohy zuřila ve středoamerickém státě Sandinistická revoluce, film z roku 2022 je přenesen do současnosti a její úlohu plní covidová pandemie a vojensky nařízený zákaz vycházení. Režišérka tak zachovává atmosféru romance v době války a zlověstné ticho prázdných ulic, aniž by musela scénář vracet do minulosti. Namísto skutečné Nikaraguy se kvůli diktatuře prezidenta Daniela Ortegy natáčelo v Panamě v koprodukci Francie a Spojených států.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si snímky z filmu Hvězdy v poledne

Hlavní hrdinkou je americká novinářka na volné noze Trish (Margaret Qualley), která ale zahraniční reportérskou štaci v Nikaragui podle svého šéfa (John C. Reilly) příliš nezvládá: místo požadovaných lifestylových textů se totiž zaměřila na kritiku rozsáhlé korupce, kvůli níž si vysloužila odpor tamních politických předáků. Nakonec tedy nabízí sexuální služby po hotelech a svoje novinářské výsady si udržuje jen díky aféře s místním policistou.

Podívejte se na trailer k filmu:

Film vznikl v koprodukci Francie a Spojených států

V jednom z hotelů se setkává s anglickým obchodníkem Danielem (Joe Alwyn), který do země údajně přijel kvůli vazbám na ropný průmysl. Z placeného setkání na jednu noc se stane vášnivá aféra, ačkoliv ani Daniel, ani Trish ve skutečnosti nemají ponětí, za jakým účelem ten druhý do hlavního města Managuy skutečně přijel. Když Trish zjistí, že jeden z Danielových profesních kontaktů je ve skutečnosti policista kooperující s CIA a mladému Angličanovi jde po krku, nemůže už vztah nechat jen tak být. Dvojice se tak společně rozhodne o zoufalý pokus utéct ze země.

Hvězdy v poledne můžete vidět příští čtvrtekEdison FilmHub od 19 hodin. Zveme vás na projekci Powered by Heroine!

Cyklus Čtvrtá vlna Terezy Domínové

Od března odstartoval v pražském kině Edison Filmhub nový feministický cyklus Čtvrtá vlna, jehož je Heroine mediálním partnerem. Cyklus se zaměřuje na ženy jako tvůrkyně i protagonistky a do diskuzí budou zvány jako hostky také výhradně ženy. Diváctvo je ovšem samozřejmě zváno v celé své rozmanitosti. Snímek Hvězdy v poledne do české distribuce vstoupí 31. srpna 2023.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s