E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

V září vychází kniha, která dokumentuje váš první návrat do Mikulova od doby, kdy jste se přestěhovala do Spojených států. Co se za tu dobu změnilo?

Když jsem se v roce 2018 mohla konečně vrátit domů, zažívala jsem vnitřní zmatek. Nebyla jsem tam osm let, to je hrozně dlouhá doba. Místo zůstalo pořád stejné, ale facku mi dalo poznání, jak jsem se změnila já sama. Návrat do známého prostředí pro mě byl konfrontací s mojí teenagerskou identitou. Byla jsem nucena si konečně přiznat, že jsem dospěla. Strávila jsem tam jen dva a půl týdne a bylo pro mě důležité všechno dokumentovat. Schovat se za foťák. Z těchto snímků teď vznikla kniha It Was Once My Universe, kterou vydává japonské nakladatelství SuperLabo. 

Proč jste se do Čech vrátila poprvé až po osmi letech?

Komplikací byla imigrační víza. Kdybych mezitím opustila Ameriku, už bych se tam nemohla vrátit. Musela jsem se rozhodnout pro jedno, nebo druhé místo. V Americe jsem měla mnoho příležitostí, vztah, budovala jsem kariéru, na které mi záleželo. Žila jsem život, který jsem si sama vybrala, a ne ten, do kterého jsem se narodila. A nechtěla jsem ho opustit. Stále jsem ale řešila vnitřní dilema, kam patřím, kde jsem doma a co je pro mě důležitější. Návrat do Mikulova mi potvrdil, že je to sice stále můj domov, ale není to místo, kde teď chci žít a kam patřím. Tím je New York.

Podívejte se na fotografie Marie Tomanové v galerii:

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!