E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nový život Veroniky Mars

09. srpen 2019
38 864

Americký seriál Veronica Mars má svým způsobem pohnutou historii. Přestože si získal řadu fanoušků a fanynek, televizní stanice The CW se ho v roce 2007 po třech řadách rozhodla náhle ukončit, aniž publiku dopřála finále. Rozezlení diváci a divačky tehdy připravili řadu protestních akcí včetně zasílání čokoládových tyčinek Mars do sídla televizní společnosti.

Pokračování se ale nedočkali. Složili se proto na celovečerní film, který se v kinech promítal v roce 2014. Překvapení přišlo v loňském roce, kdy stanice Hulu oznámila, že natáčí čtvrtou řadu. Tu jsme mohli vidět nedávno a nechybí v ní nic, co její tvůrce Rob Thomas nabízel už od začátku: detektivní zápletka, vtipné a řízné dialogy a postava svérázné vyšetřovatelky, kterou nic nezlomí.

Veronica Mars byla původně vytvářená pro teen publikum. Televizní série, která bývá označována jako „noir mystery drama“, se odehrává ve fiktivním městě Neptun v Kalifornii. Hlavní postava, ztvárněná Kristen Bell, je někdejší populární dívka ze střední školy, která má přítele a nejlepší kamarádku Lily, bohaté děti vlivného podnikatele.

Vše se však změní jednoho dne, kdy je Lily nalezena mrtvá. Veronica se rázem stane neoblíbenou a všichni se k ní obrátí zády, protože její otec, místní šerif, obviní z vraždy právě Lilyina tátu, což ho stojí místo. Veronica se zúčastní večírku, na kterém ji někdo omámí a znásilní. Ocitá se na dně, ale najde v sobě sílu všechno postupně měnit. Jako soukromé očko pracuje pro svoje spolužáky a spolužačky a získává tak zpět oblíbenost a důvěru. Co však musí vyřešit především, je vražda její kamarádky a to, kdo ji znásilnil.

Veroničiny detektivní schopnosti je samozřejmě nutné brát s nadsázkou. O ně ale ve skutečnosti nejde. Na seriálu jsou přitažlivé především jiné prvky, byť je stoupající napětí okolo vraždy a znásilnění působivé. Seriál svého času pracoval především s aspektem sociální třídy – oblíbenosti a neoblíbenosti dětí na střední škole ve velmi citlivém věku, kdy dospívají a hledají svoje místo ve společnosti.

Veronica, sama outsider, pomáhá všem bez rozdílu, nicméně ukazuje se, že její dovednosti potřebují především ti, kteří sami neměli v životě štěstí. Jejími pomocníky jsou Afroameričan Wallace, nerdka Mac a speciální přátelské pouto ji pojí s vůdcem latino gangu Weevilem. Zásadní je také milostný vztah s Loganem, někdejším přítelem Lily, který se změní od prvotního nepřátelství v lásku, nicméně komplikovanou a neustále zkoušenou.

Bez kýče

Většina hlavních postav se objevila také po dvanácti letech v osmi dílech čtvrté série stanice Hulu. Veronica je pořád silnou ženou, jež rozhoduje o svém životě a místě v něm. Skutečnost, že se na začátku milénia narodila jako někdo, kdo se nenechal zlomit tolika negativními okolnostmi, ale znovu se postavil na nohy a bojoval, se otiskla do paměti minimálně jedné generace televizních divaček.

A takovou je sarkastická a energická vyšetřovatelka stále. Silný zůstal také vztah otce a dcery Marsových. Protože matka rodinu opustila po Lilyině vraždě, neboť neustála nevraživost okolí, Veronica našla pevnou oporu ve svém otci. Jejich spolupráce i osobní život nicméně stojí na řadě vtipů a sarkasmů, takže nevyznívá lacině ani kýčovitě.

Veronica je jednou z důležitých popkulturních hrdinek, které se začaly rodit až v 90. letech a kterých bylo i na začátku milénia pomálu.

Podobné je to i s Loganem. Celovečerní film z roku 2014, na nějž se vybralo pomocí crowdfundigové kampaně, napravil to, co stanice The CW pokazila – přinesl určité rozuzlení a uzavření příběhu, na nějž publikum tak dlouho čekalo. Oba hrdinové spolu během tří řad intenzivně prožívali vzestupy i pády, dokázali se navzájem podpořit, když byl na tom ten druhý psychicky špatně. Loganův nezvladatelný vztek a Veroničina tvrdohlavost tak položily základy vztahu, který se zvenku může jevit jako toxický, ale jenž stojí na pevných základech porozumění, přátelství, pomoci a ochoty sdílet dobré i špatné. Těžko by se v publiku našel někdo, kdo by si ty dva nakonec nepřál vidět spolu.

Girl power

Oživit seriál po tolika letech bylo riskantní. To, co na něm bylo kdysi přitažlivé a co mu dodávalo sílu, byl právě věk dozrávání na střední škole, která je kritickým obdobím v životě každého člověka.

Je to kampaň

Vznik stejnojmenného filmu umožnila fanouškovská sbírka na Kickstarteru. Výška vybrané částky tehdy trhala rekordy. Vybralo se téměř šest milionů dolarů, i když tvůrci žádali jen třetinu. Kdo v crowdfundingové kampani přispěl vysokým obnosem, mohl si ve filmu zahrát malou roli. 

Ale právě tady se projevila věrnost publika i tvůrců, kteří Veroniku Mars představili v dospělosti takovou, jaká by měla být. Nezlomnou, svéhlavou, ochotnou stát za každou cenu na straně dobra a těch, kteří potřebují pomoci.

Seriál neztratil na dechu ani nezvolnil tempo. Znovu zavádí diváka do Neptunu, kde řádí pumový atentátník zabíjející nevinné lidi. A stejně jako kdysi se dočkáme překvapivého zvratu v závěru, jenž zůstává otevřený a nabízí, ale neslibuje pokračování.

Veronica Mars je jedna z důležitých popkulturních hrdinek, které se začaly rodit až v 90. letech a kterých bylo i na začátku milénia pomálu, byť se v poslední době objevují stále častěji. Je symbolem nositelky oné „girl power“, již charakterizuje především to, že se nikdy nenechá ničím zcela porazit.

Ví, že nemá cenu plakat v koutě a litovat se, její volbou je pokračovat a bojovat. Právě proto je tolik oblíbená a svým způsobem (alespoň tím televizním) i nesmrtelná. Možná se ještě vrátí, možná až po několika letech nebo vůbec. Ale pořád za sebou nechává divačky, pro něž byla a je zdrojem inspirace a síly.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s