E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Udělejte si konečně jasno: Znáte nejdůležitější fakta o přírodní kosmetice?

17. leden 2022

Dávno pryč jsou doby, kdy přírodní kosmetika byla vzácným úkazem a museli jsme dělat kompromisy, zda chceme technologicky vychytanou péči v luxusním designovém obale nebo sílu bylinek. Dnes můžete mít vše v jednom. Jak ale trh s šetrnými přípravky roste, člověk rychle ztratí přehled.

Rostoucí obliby bio přípravků se navíc chytli marketingoví experti, a tak je pomalu těžší najít produkt, který na svém obale nemá slova jako nature, clean, bio, sustainable a podobně. Nabídka zodpovědných produktů se rozšiřuje a zlepšuje se i celkový přístup kosmetických firem k výběru ingrediencí i způsobu výroby.

Většina druhů přírodní kosmetiky navíc dnes už krásně voní, což je dalším příjemným bonusem, proč vyzkoušet trochu více z této kategorie. Bát se nemusíte ani ceny, která se nijak dramaticky neliší od jiných značek. Kromě přírodní kosmetiky už dnes seženete také parfém s jemným složením inspirovaným přírodou. Většina vonných složek je totiž hlavně přírodního původu, z čehož mohou vzniknout velmi zajímavé kombinace. Pestrý výběr bio kosmetických produktů už najdete i v samostatné kategorii e-shopu Notino.cz. Pozor, bio kosmetika může být díky svému složení náročnější na skladování: v takovém případě nejsou od věci malé beauty ledničky, které produkty udrží ve stabilní teplotě.

Znamená ale tento mega rozvoj, že už v obchodech nenajdete kosmetiku, která si na zodpovědnou a šetrnou jen hraje? Rozhodně ne. Právě proto je fajn se občas vrátit ke kořenům a připomenout si, co vlastně musí opravdová přírodní kosmetika splňovat.

Co říká zákon?

Ještě nedávno české zákony pojmy jako přírodní či biokosmetika neznaly, stejně jako nedefinovaly, co vlastně přírodní látka vlastně je - koneckonců i ropa pochází z přírody a nelze ji laboratorně vyrobit, a tak si tyto líbivé názvy mohl dát na obal prakticky každý. Situaci však teď i u nás usměrňuje norma Evropské unie, kterou sice zatím není povinné dodržovat, ale všichni velcí a kvalitní výrobci to dělají.

Tato norma ISO 16128 například určuje, nakolik je kosmetika přírodní, což na obale najdete ve formě procent. Ta pak označují podíl přírodních složek (natural), podíl složek přírodního původu (natural origin), podíl organických složek (organic) nebo složek organického původu (organic origin). Je dobré vědět, že na „organic“ platí ještě přísnější pravidla, jde o původní složku bez jakéhokoli zásahu.

Pomůže však také sledovat loga a certifikáty, které už právně ošetřeny jsou a získává je jen prověřená kosmetika. Jistotou je například zkratka CPK nebo mezinárodní BDIH.

Hon za 100 %

Vypadá to sice velmi hezky, když na obale najdete informaci, že složení je stoprocentně přírodní, ovšem jen zlomek z nás je ochoten rezignovat na funkčnost a pohodlí a používat striktně jen takovou kosmetiku.

Velmi hezky to na webu vitalia.cz vysvětluje vývojářka a hodnotitelka bezpečnosti kosmetiky Lenka Průšová, která také sama vyrábí pod značkou Canneff: „Spousta balzámů na rty je 100% přírodních. Udělám vám 100% přírodní šampon – jen nebude pěnit a bude strašně téct. Takže ano, jsou 100% přírodní produkty a některé jsou naprosto špičkové, třeba peelingy. Ale já osobně s tím šetřím. Mám jeden produkt 100%, většinou ale dělám 97% a více, protože to jedno až tři procenta nechám na technologický pokrok. Umím udělat 100% přírodní krém, ale pak se špatně vstřebává, to je typický příklad přírodní kosmetiky. Říká se mu „mýdlový efekt“, namažete se, a když přejíždíte po kůži, pořád jakoby „bělí“. Stačí, když přidáte procento silikonu, třeba naprosto moderní elastomer, a pomůže to. Proto mi přijde hloupost nepoužít půl procenta až procento syntetiky, která je navíc mnohdy hypoalergenní a má všechny testy bezpečnosti, jenom proto, abych měla magickou stovku.“

Nejčastější omyly

Věděli jste, že na žádné kosmetice by nemělo být uváděno „netestováno na zvířatech“, ani například „neobsahuje parabeny nebo silikony“? V prvním případě jde o to, že se minimálně v Evropě už kosmetika, ani látky v ní používané na zvířatech dávno testovat nesmí. Proto je dle zákona zbytečné se tím chlubit, protože to vytváří mylný dojem, že ten, kdo to nepíše, testuje.

Ovšem pozor, v Číně se nadále na zvířatech běžně testuje, a tamní legislativa to dokonce vyžaduje. Proto některé značky musely minimálně ty řady svých výrobků určené pro čínský trh začít testovat.

V tom druhém případě jde o to, že se na obalech nesmí hanit látky, které jsou legislativou v kosmetice povolené. Je tedy dobré řídit se vždy vyloženě jen tím, co je v položce složení. Pokud se v jednotlivých termínech nevyznáte, mrkněte na biooo.cz, kde mají záložku Encyklopedie - sem zadáte jakoukoli látku a hned o ní zjistíte úplně všechno včetně žádoucích i nežádoucích účinků, a je tu i její celkové hodnocení.

Popup se zavře za 8s