E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Zadek s celulitidou, chlupy v podpaždí a žena bez prsu. Španělská kampaň za rozmanitá těla čelí obvinění z retušování

Léto je tu pro všechny. I tak by se dala charakterizovat iniciativa, kterou ve čtvrtek spustilo španělské ministerstvo pro rovnost. Zaměřuje se především na ženy a jejím cílem je nabourat stereotypní představy o tom, jak má vypadat správné „plážové tělo“, píše britský deník The Guardian. Kampaň se okamžitě stala terčem ostré kritiky.

Foto: Instituto de las mujeres

Den na sluncem zalitém pobřeží si na plakátu kampaně užívá pět žen různých barev pleti, postav i věku. Zatímco jedna z ilustrovaných ambasadorek výzvy je viditelně po mastektomii, další neschovávají ochlupení v podpaží nebo přirozenou celulitidu. „Léto je i naše. Užijte si ho jakkoliv, kdekoliv a s kýmkoliv chcete,“ zní příslušný slogan, za nímž stojí španělský Ženský institut.

Prsa a zadek jsou nejkrásnější části těla, tetování na nich kazí dojem, říká tatérka Ivana Beláková

Rozhovor
Aktualizováno

Podle jeho ředitelky Antonie Morillas očekávání spojená se vzhledem brzdí ženy na cestě ke zdravému sebevědomí a v důsledku jim upírají jejich vlastní práva. „Rozličná těla bez genderových stereotypů, která si mohou užívat veřejných prostor. Svobodná, rovnocenná a různorodá,“ popsala Morillas svou vizi na Twitteru. Organizace dodala, že „připíjí na léto pro všechny, bez předsudků a estetického násilí vůči našim tělům.“

Bez dovolení a s retuší

Přestože hashtag #ElVeranoEsNuestro („léto je naše“) na sociálních sítích vyvolal řadu pozitivních reakcí, akce se od okamžiku zahájení neobešla bez negativních ohlasů. Jak upozorňuje zpravodajský server BBC, kritikům vadil například fakt, že se do jejího hledáčku nedostaly také předsudky vůči mužským postavám. Podle komunistického politika Caya Lary je celá akce absurdní a „vytváří problém tam, kde neexistuje“. „Jestli vám vadí cizí těla, můžete si zůstat doma a jen dál tweetovat,“ reagovala jeho výroky levicová strana Podemos, pod níž momentálně resort pro rovnost spadá.

Vážnější jsou ale kontroverze, které se okolo kampaně vynořily v následujících dnech. Britská influencerka Nyome Nicholas-Williams tvůrce kampaně nařkla z toho, že na plakátu bez svolení použili fotku z jejího Instagramu – ilustrátoři Londýňanku následně kontaktovali a nabídli jí odškodné.

Svou podobiznu na kresbě z pláže poté našly také další uživatelky. Tým kampaně podle nich navíc obrázky upravil v přímém rozporu s jejím záměrem: dvaatřicetileté modelce Sian Green-Lord například nechal vyretušovat protézu nohy, o níž přišla po autonehodě. „Ani nevím, co k tomu říct. Je to extrémně špatně,“ podotkla Green-Lord.  

„Je to drzé a neslušné. Jsem otrávená, protože kdyby se mě zeptali předem a já se mohla sama rozhodnout, nejspíše bych na účast v kampani kývla,“ okomentovala pro BBC mimořádný přešlap španělských úřadů Nicholas-Williams, která má na Instagramu více než 80 tisíc sledujících.

Snahy ministerstva o to, aby se místo propagace diet a kosmetických zásahů normalizovala těla všech tvarů a velikostí, tak nakonec překryly zbytečné chyby, jichž se tvůrci dopustili. A to je škoda. Nezbývá než doufat, že původní myšlenka alespoň předznamená společenský krok správným směrem: prožití bezstarostného léta bez předsudků si totiž zasloužíme všichni.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s