E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Rakovina jako volba i pocit osvojeného ženství. Proč přitažlivost ezoteriky Houdové a Duška sílí?

Aktualizováno: 19. červenec 2023, 15:30
19. červenec 2023
43 553

Podle Jaroslava Duška si za rakovinu může každý sám, protože se ve skutečnosti nenávidí. Rozhovor v podcastu Čestmíra Strakatého okamžitě vyvolal vlnu kritiky. Dušek ve svých teoriích není sám: alternativní spiritualita na sociálních sítích kvete už delší dobu a dá se na ní dobře vydělávat. Ezoterické komunity na Instagramu se stávají semeništěm dezinformací a konspiračních teorií. Vzývání bohyně je pro mnoho žen odpovědí na společenskou realitu 21. století. Často ale obnáší škodlivé praktiky.

Foto: Shutterstock

V návaznosti na kauzu Jaroslava Duška připomínáme text o ezoterické spiritualitě a ženství.

Propojení alternativní spirituality s radikální politikou a často úspěšným byznysem a také fakt, že se podobné komunity stávají útočištěm především pro ženy, má svoji historii a logiku a neobjevilo se zničehonic. Současná verze alternativní spirituality tak, jak ji prodávají a vydělávají na ní různé influencerky, navíc samu sebe považuje za feministickou a osvobozující – takže je namístě položit si otázku, proč je vzývání bohyně pro tolik žen smysluplnější odpovědí na společenskou realitu 21. století než, řekněme, diskuze o platových nerovnostech. Vysmívání se „biomatkám“ je sice poměrně zábavný národní sport, ale k odpovědi nás nepřiblíží.  

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!