E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Limity nejsou, když nasednete na elektrokolo

Horské vrcholy už nepatří jen nejnamakanějším cyklistům a cyklistkám. S elektrokoly přišel zcela nový trend. Stírají rozdíly ve výkonu. Posouvají limity všech jezdců bez ohledu na věk, pohlaví či fyzickou kondici.

Foto: Zdroj: Mountfield

Existují samozřejmě jedinci libující si v extrémním fyzickém výkonu, neplatí to ale zdaleka pro všechny. Ne každý zkrátka touží sednout na kolo a vypouštět duši uprostřed krpálu. Proto ale ještě není nutné ochuzovat se o krásné výhledy a radost z jízdy na čerstvém vzduchu. 

Na horských elektrokolech MTF Mount 7.3 a Hill 7.3 můžete při volbě baterie s kapacitou 25 Ah ujet na jedno nabití až 200 km.

K dispozici jsou tak mimo jiné i speciální dámská elektrokola. „Rozdíly jsou třeba v rámové geometrii, kdy je i u sportovních modelů elektrokol snížena horní rámová trubka. Na kolo je tak snazší nástup a je vhodnější i pro ženy menšího vzrůstu. Dámskému vkusu je přizpůsoben i design těchto elektrokol,“ prozrazuje Jakub Danačík, komoditní expert na elektrokola ze společnosti Mountfield, která prodává e-kola značky MTF.

Elektrokol pro ženy je na trhu velké množství, volit můžete mezi modely horskými, krosovými, trekovými nebo městskými. A jestli některá z vás touží po skládačce, není problém. I tato kola už se dají pořídit s motorem.

Volit je možné mezi elektrokoly se středovým nebo zadním motorem. Středový je vhodný pro sportovnější jízdu, uvítají ho zejména aktivnější cyklisté, kteří se i na e-biku občas rádi zapotí. Výhodou středových motorů je optimální dávkování výkonu, vysoký jízdní komfort, ideální rozložení hmotnosti a v neposlední řadě velmi přirozený a příjemný pocit z jízdy.

Foto: Mountfield

Zadní elektromotory najdete především v kolech pro cykloturistiku. Zabírají při prvním šlápnutí a nevyžadují takovou sílu šlapání, takže elektrokola s tímto typem pohonu jsou vhodná i pro starší osoby. Motor v zadním náboji je ­optimální spíše na jízdu po silnici a zpevněných cestách nebo v mírném terénu. Disponuje volnoběžkou a neklade při šlapání bez asistence téměř žádný odpor.

Z hlediska dojezdu je klíčovým parametrem kapacita baterie. Někdo požaduje extrémně dlouhé dojezdy a pak potřebuje baterii s co nejvyšší kapacitou. Jiný zase na elektrokole zdolává jen kratší vzdálenosti a stačí mu baterie slabší. „Proto je ideální možnost vybrat si ke každému modelu z několika typů baterií lišících se kapacitou a dojezdem,“ říká Jakub Danačík.

A doplňuje, že letos dává Mountfield ke každému elektrokolu na výběr minimálně ze dvou typů baterií, u některých modelů dokonce ze čtyř. Včetně nejsilnější integrované baterie s kapacitou 25 Ah, se kterou na jedno nabití ujedete až 200 kilometrů.

Takzvaně při jednom si lze v Mountfieldu k e-kolu vybrat také z nabídky funkčního cyklooblečení pro co nejpohodlnější jízdu. A pak už hurá do sedla!

Více o elektrokolech naleznete na www.mountfield.cz.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Mountfield.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s