E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Mnoho soubojů a protichůdností. Historička dokazuje nečekaná spojení v historii i současnosti feminismu

01. listopad 2022
11 528

Co pro vás znamená feminismus? Pokud v tom tápete nebo nemáte jasno, kniha britské historičky Lucy Delap s názvem Feminismy: Globální dějiny, vydaná na konci září, vám bude v mnohém nápomocná. Autorka v knize představuje neuvěřitelně širokou mozaiku feministických hnutí, idejí, činů a symbolů, které poukazují na to, jak jsou různé historické, geografické nebo kulturní feminismy rozmanité. Cíleně se vyhýbá škatulkování feminismu do pár historických vln, které měly jasné směřování, a v rámci kterých je feministická historie často vykládána jen jedním způsobem.

Často v našich vyprávěních o feminismu marginalizujeme určité regiony – vše na východ se nám zdá vzdálené – nebo témata, jako je barva kůže, náboženství či sociální třída. Historie, ale i současnost feminismů jsou mnohem barvitější. I proto o nich Lucy Delap, autorka knihy Feminismy: Globální dějiny, mluví záměrně v množném čísle.   

Delap vás zavede do všech koutů světa, nejen do Evropy a anglosaských zemí, jak je často zvykem, ale například i do Latinské Ameriky, Afriky, Číny nebo na Blízký východ. A jak sama píše, jejím cílem je „přinést feministickou inspiraci a ukázat nečekaná spojení a souznění napříč různými feministickými generacemi a epochami“. Nepřináší jen inspirativní příklady, ale zmiňuje také konflikty a napětí.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!