E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Když matka dceři závidí: Narcističtí rodiče musí být vždy ve středu dění

21. leden 2021
63 719

Ne všichni rodiče přejí svým dětem to nejlepší. Bohužel jsou i rodiče nepřející, žárliví a závistiví. Závidět mohou cokoliv: od mládí a vzhledu přes vztahy, možnosti, schopnosti a dovednosti až po postavení, peníze či třeba náladu.

Pohádkovou předlohou závistivé matky je Sněhurčina macecha. Tolik své dceři závidí její krásu, že se rozhodne sprovodit ji ze světa. Macecha ve Sněhurce je pohádkově „zlá“. V lidských příbězích se závist dítěti objevuje typicky v rámci narcistické poruchy osobnosti.

V běžném pochopení bývá narcista vnímán jako člověk, který si o sobě hodně myslí, má sám sebe velmi rád. Podstata narcistické poruchy je však trochu jinde. Tak, jako se mytický Narcis nezamiloval do sebe samého, ale do svého krásného obrazu, i u narcistického člověka jde o obraz-ideál, který na sobě miluje a k němuž se upíná. Nápadná namyšlenost zastírá vážné pochybnosti o sobě samém, jež ve svém nitru chová, ale za žádnou cenu je nechce (ani sám sobě) přiznat. Vše, co se s ideálem neslučuje, vytěsňuje či projikuje na druhé. Slupka jeho grandiozity musí být neustále leštěna, jinak hrozí tím, že se jako skleněný palác s rachotem zřítí a objeví se obrovská vnitřní prázdnota.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!