E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Dělníci chtíče. Dokumentární série otevírá těžké téma o sexuálních deviacích

18. březen 2021

Ve spolupráci s Mall.tv otevíráme dokumentární sérii Dělníci chtíče z prostředí psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích. Tam se snaží vypořádat se svými sexuálními deviacemi muži, kteří překročili zákon. A především ublížili dětem. V aktuálním díle mluví psycholožka Alexandra Machková o tom, co se děje, když ke zneužívání dochází v domácím prostředí.

Foto: Zdroj: Mall TV

Klinická psycholožka a psychoterapeutka Alexandra Machková se obětem sexuálního zneužívání věnuje už přes 20 let. Jak velký je to problém, čím vším si oběti musejí projít a jak se vyrovnávají s následky? Co všechno se považuje za zneužívání? Lze u oběti zneužívání zachytit jisté změny chování a odhalit tak problém? 

"Oběti často nemají tendenci trestný čin ohlásit, mnohým vůbec nebylo pomoženo, když se svěřily například matce. Některé formy, které nejsou přímým pohlavním stykem, jsou často bagatelizovány," upozorňuje Alexandra Machková. Dále říká, že velkým problémem je to, že většina všech forem zneužívání se děje v rodinném prostředí a navíc v útlém věku, dítě tak ztrácí jistotu, bezpečí, úzké citové vazby, chování dospělého vůbec nerozumí, a to má neblahý vliv na jeho další duševní vývoj.

Dlouhodobými následky jsou například neurotické poruchy, psychosomatická onemocnění, poruchy příjmu potravy, u chlapců často také poruchy chování. Jak vlastně s oběťmi pracovat, jak jim pomoci s odtajněním, které často probíhá necitlivě? Jak s oběťmi mluvit, jak se k nim chovat? To vše se dozvíte v rozhovoru.

Foto: MallTV

Dokumentární série Dělníci chtíče Jakuba Klinghora se vydává za pachateli těch nejvíce odsouzeníhodných činů - sexuálního zneužití dítěte. Jak probíhá jejich léčba? A dají se vůbec úspěšně vyléčit? Cítí nějakou vinu? A proč jsou tresty za zneužívání dětí tak nízké? Napříč celým pořadem Dělníci chtíče se bude hovořit jak se samotnými pachateli, kteří právě procházejí léčbou, tak s lékaři, policisty, právníky a dalšími odborníky. Cílem dokumentu je zvýšit povědomí o problému zneužívání dětí, který není tak ojedinělý, jak se zdá, poukázat na nízké tresty a délku soudních procesů, jež pachatelům hrozí, nebo upozornit na neexistující prevenci i chybějící diferencovaná oddělení.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s