E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pleťové oleje. Pro jakou pokožku se hodí a na co si dát pozor?

30. listopad 2020

Pleťový olej většinou nepoužíváme celý rok, většinou po něm saháme jen jako po záchraně, pokud je pleť suchá tak, že se na ní tvoří šupinky. Lehká složení nových olejů a vitamíny a antioxidanty, které jsou v nich obsažené, jsou ale blahodárné v každém ročním období.

Pleťové oleje jsou především v zimě stálicí kosmetických poliček. Při správném výběru pleť chrání, udržují ji vláčnou a dokážou udržet na uzdě suchou pokožku, akné i vrásky. Zároveň mají stále trochu špatnou reputaci. Olej přece mastí, není to tak? Neucpe póry? Neosypu se po něm, pokud mám citlivou pleť?

Dobrá zpráva je, že během posledních pár let prodělaly oleje v kosmetice opravdový boom. Těžké, aromatické oleje byly nahrazeny nemastícími, lehkými formulemi, které se okamžitě vstřebávají a mají stejně blahodárně vyživující účinky. Můžou být také nositeli high-tech ingrediencí.

Co přesně je pleťový olej a v čem je neúčinnější? Možná vás to překvapí, ale není to hydratace. Ani ty nejlepší oleje v zásadě neumějí pleť zvlhčit a jejich molekuly jsou natolik velké, že hlouběji do pleti nemají šanci proniknout. Místo toho fungují jako bariéra, který před vysycháním brání. A pokud vlhkost z pleti neuniká, zůstává vláčná a pružná.

Jak oleje nejlíp používat?

Oleje by měly být nanášeny jako úplně poslední vrstva vaší kosmetické rutiny. Pokud se pokusíte nanést krém na olej, je to, jako byste se pokoušeli hydratovat skrz potravinovou folii. Například pokud ho nanesete po krému nebo séru s obsahem kyseliny hyaluronové, olej ji efektivně uzamkne v buňkách. Podle některých dermatologů oleje zároveň podporují vstřebávání účinných látek, takže i z jiných produktů získáte víc.

Obecně se doporučuje začít pleťové oleje používat až po třicítce respektive předtím vám sice neublíží, ale jejich benefit bude spíš menší, protože do té doby si vaše kožní bariéra vystačí sama. Naopak čím je pokožka starší a sušší, tím víc jí oleje svědčí. Zvlášť ty, které jsou bohaté na mastné kyseliny, jako je třeba arganový olej nebo marulový olej.  

U mastné pleti je užívání olejů na první pohled méně důležité, ale i ty jí můžou pomoci chránit před dehydratací a zabraňují tak větší produkcí přírodního mazu. Olej z konopných semínek zase funguje protizánětlivě a je dobrým pomocníkem mastné pleti se sklonem k akné.

Oleje kromě ochrany kožní bariéry a uzamčení vlhkosti v pleti můžete využívat i jako další zdroj antioxidantů a látek, které pleti svědčí. Nabitý antioxidanty je například opunciový olej a díky vysokému obsahu vitamínu E a nenasycených mastných kyselin (kterých má ze všech pleťových olejů vůbec nejvíc) kůži vyživuje, zvláčňuje a chrání před UV zářením.    

Jak je to s obávaným ucpáváním pórů? Zbystřete u oblíbeného kokosového oleje a rozhodně se vyhněte všemu s obsahem minerálních olejů. Opunciový, jojobový a arganový olej mají obecně dobrou snášenlivost, levandulový je víc problematický. Každá pleť je ale jiná a bude jinak reagovat, takže je třeba se obrnit a k tomu svému se propracovat skrze metodu pokus a omyl.

Jsou multifunkční

Kromě toho, že oleje fungují jako ochránce kožní bariéry, v sobě mohou nést další účinné látky. Pokud obsahuje větší množství vitamínu A a E, je vysoká šance, že nejen zjemní pleť, ale poradí si i s jemnými vráskami. V marulovém oleji je například až 4x více vitamínu C než v pomeranči. Vyloženým expertem na vitamín C je šípkový (rosehip) olej, který pomáhá chránit pleť před škodlivými vlivy vnějšího prostředí.

Pleťové oleje dnes mají lehčí složení, na tělo ale můžete bez obav používat těžší, výživnější oleje. Pro pokožku celého těla se často používají směsi olejů, stálicí je mandlový, makadamiový, měsíčkový nebo levandulový. Intenzivní regeneraci a pružnost zařídí ricinový olej. V malém množství rozemnutém na dlani můžete olejem pomoci i svým vlasům; zázrakem na suché konečky je arganový olej, který se už dnes běžně přidává do vlasových produktů. Večer před spaním promastěte olejem i pokožku hlavu a ráno ji umyjte jako obvykle. Podpoříte tím nejen její zdraví, ale podpoříte i prevenci vypadávání vlasů.

Korejská kosmetika přísahá na čisticí oleje a evropské značky si z ní rychle vzaly příklad. Podle základní korejské rutiny čištění pleti je nutné zachovat dva kroky, čištění olejem a až poté mlékem nebo gelem. Olej mnohem účinněji rozpustí mastné nečistoty usazené na pleti a v pórech. Olej je v oleji rozpustný, ale čisticí přípravky na bázi vody s ním neudělají nic, pouze pleť vysuší.

1. Pro suchou a dehydrovanou pleť

Clarins Blue Orchid Face Treatment Oil

2. Pro pleť namáhanou suchem a chladem

Dr Feelgood Bio and Raw Kosmetický arganový olej

3. Multifunkční tělový suchý olej

Nuxe Huile Prodigieuse Florale Multifunkční suchý olej

4. Pro pleť se sklonem k akné

Revolution Skincare CBD Vyživující olej pro suchou pleť

5. Pro stárnoucí pleť

Sisley Black Rose Precious Face Oil
Popup se zavře za 8s