Hana Michopulu je už mnoho let stálicí české gastroscény – rozjížděla první časopisy o jídle a vaření i farmářské trhy. V poslední době se věnuje projektu takzvané skromné kuchyně. Věří, že není třeba chutě komplikovat – i proto je dlouhodobě jejím nejoblíbenějším jídlem pečené kuře s bramborem. Haně Michopulu právě vychází nová kuchařka Skromné jídlo: jak jíst lépe & utratit méně.
„Na začátku jsem určitě víc věřila na různé formality kolem jídla. Určitě jsem se soustředila víc na to, jak věci vypadají nebo jak moc jsou v trendu,“ vzpomíná Hana Michopulu na to, jak dřív vařila, jedla a o jídle i mluvila a psala. „Čím dál víc se orientuji na jednoduchá jídla, kde nacházím velké potěšení a daleko silnější zážitky než dřív, kdy jsem chuť hledala trochu ve složitosti.“
Postupem času pro sebe Hana Michopulu objevila kouzelnou ingredienci, tedy respektive chuť, která je základem pro všechny ostatní. „Asi bych byla nervózní, kdybych doma neměla ani citrón, ani ocet. Protože to je chuť, která pomáhá se stavbou všech ostatních chutí, podpírá je. Kdybych jídlo přirovnala k plachetnici, tak si myslím, že kyselá chuť je hlavní stěžeň, kterým jsou přesně napnuté plachty. Dokud tam ta kyselá chuť není, jsou hrozně při zemi. Kyselost ostatní chutě nadzvedává,“ vysvětluje.
Kdysi ji omráčila chuť ústřic ve francouzském městě La Rochelle, poslední roky se ale od podobných drahých ingrediencí na hony vzdálila. Ve své nové kuchařce Skromné jídlo objevuje mnohem obyčejnější suroviny. „Mezi dvěma covidovými vlnami jsem se setkala s ženami z klubu samoživitelů. A to, co jsem začala vymýšlet pro ně, se pak přelilo do pomoci celé společnosti. Šetření začali kvůli inflaci řešit další a další lidé. Měla jsem z toho hrozný respekt, protože jsem se bála, že mi ke každému novému postu někdo napíše: ´tak ty jsi se zbláznila, myslíš si, že na tohle máme čas nebo peníze?´.“
Velkým tématem chudších rodin jsou například bílkoviny. Kvalitní maso je drahé, ale lidé se bez kvalitních proteinů ve stravě neobejdou. „Já proteiny vnímám jako zásadní nutrient a proto se o nich v knize tolik mluví. Koneckonců můj asi nejoblíbenější recept z téhle kuchařky je hodně proteinový: hotpot s mletým masem, který je na obálce knihy,“ dodává Michopulu. Proč je podle ní jídlo politickým tématem? A co by si nejvíc přála, aby se v Česku změnilo? Přečtěte si rozhovor na webu Heroine.cz.