E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Testosteronové mýty. Proč na jeden hormon svádíme mužnost, agresivitu i charakter

15. říjen 2020
18 615

Testosteron je hormon, který si i laici běžně spojují s mužností. V obecném povědomí je zakotveno, že je žádoucí, aby měl muž testosteronu hodně, což následně spojujeme s rozhodností, fyzickou silou a sexuálním výkonem. Kde je tento mýtus vyloženě nebezpečný, je sklon omlouvat agresivitu tím, že daný muž si „nemohl pomoci“. Proč? Dohnal ho k tomu prý testosteron.

Několik oblíbených klišé na úvod. Muži jsou testosteron z Marsu, ženy estrogen z Venuše. Dnešní muži mají málo testosteronu, a tak nám chybí ti praví muži, co se umějí rozhodovat a bouchnout do stolu. Jako byl Winston Churchill. Nebo jistý chlap s gulemi z Ostravy, jež jsme pak mohli vidět i na fotografiích z toskánské vily Silvia Berlusconiho. 

Lingvisté George Lakoff a Mark Johnson ukázali již v 80. letech, že existují „metafory, jimiž žijeme“. Zdánlivě jsou obrazné, ale přitom je myslíme vážně a mají v sobě tělesný rozměr. Patří sem i všechny testosteronové metafory svázané se silou, mužností, rozhodností, agresivitou, násilím, ale i plodností a sexem. Je na nich kus pravdy, bohužel velká část je chápána nepřesně, zkratkovitě nebo i opačně, než je tomu ve skutečnosti.

Místo „buď chlap, snad máš nějaké koule“, bychom měli používat jiné tělesné metafory – o rovné páteři či odvaze, která sídlí v srdci nebo vnitřnostech (jako má angličtina na kuráž přímo pojem „guts“). Tyto orgány jsou totiž společné všem a nemusíte rozhodnost a průbojnost přikládat pouze mužům. Ostatně, „koule“ jsou spíše křehké a zranitelné, nesnesou víc než jemné dotyky a jakmile se na ně trochu víc zatlačí, působí to pekelná muka. Tak, proč by zrovna ony by měly být etalonem tvrdosti a nezdolnosti?

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!