E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Můj skoro desetiletý syn hraje hokej. Vyprávěl mi, jak na soustředění večer na pokoji dělali kluci binec, ale těsně před spaním se jim začalo stýskat. Každý to řešil jinak – jeden z nich šel třeba vždycky k oknu a do něj řekl: „Dobrou, mami. Dobrou, mami.“ Dvakrát, protože má dvě mámy. Tečka. Nic dalšího k tomu moje dítě nepotřebuje dodat.

Někdo má mámu a tátu, někdo má dvě mámy, někdo dva táty, někdo to má ještě jinak a to je taky o.k. Ještě nedorostl do světa, ve kterém se všechno začne komplikovat, ještě mu nikdo nevysvětlil, jak věci „správně“ mají být. A tak je on i ostatní děti v týmu berou tak, jak jsou.

Foto: Na jednu fotku se nám všichni aktéři a všechny aktérky našeho queer focení nevešli/y. Eliška Sky

Představujeme vám osobnosti, které se podíleli*y na únorovém queer čísle tištěné Heroine. Na jednu fotku se nám všichni aktéři a všechny aktérky našeho queer focení nevešli/y. Foto: Eliška Sky

Foto: Na jednu fotku se nám všichni aktéři a všechny aktérky našeho queer focení nevešli/y. Eliška Sky

Mnohokrát jsem nad tím během posledních měsíců přemýšlela. Že tohle číslo bude queer, bylo jasné hned, jak se k nám dostaly zprávy o dvojnásobné vraždě z nenávisti před barem Tepláreň v centru Bratislavy. Došlo nám, že už nesmíme být lhostejní*é. Český národ se rád prezentuje jako holubičí, liberální, tolerantní.

Ať si každý ve svém soukromí dělá, co chce, jen ať nám to necpe, že? Překážky a strach, jakým musejí queer lidé čelit, většinu společnosti ve skutečnosti prostě vůbec nezajímají, v horším případě hudrá o narušování starých dobrých pořádků.

Foto: Ukázka tištěné Heroine 1/2023. Eliška Sky
Foto: Ukázka tištěné Heroine 1/2023. Eliška Sk
Foto: Ukázka tištěné Heroine 1/2023. Eliška Sk

Tak třeba takzvané manželství pro všechny. V poslanecké sněmovně se tento zákon přehazuje jako horký brambor, ačkoli většina zemí západní Evropy už uznala právo gayů a leseb vstoupit do man­želství. V novém čísle Heroine o tom píše právnička Adéla Horáková. A co kastrace jako podmínka úřední změny pohlaví pro dokončení tranzice? Opět je Česká republika smutným příkladem země, kde tato praxe stále ještě trvá.

Proč je to ostudné a co všechno je dobré vědět, když se bavíme o trans lidech, nám vyprávěla Lenka Králová, která se stala první letošní držitelkou ocenění Moje Heroine.

Foto: Lenka Králová v Heroine 1/2023. Eliška Sky

Podívejte se, jak se fotil queer speciál nového čísla Heroine:

Focení pro lifestylové časopisy se obvykle styluje (lidem na fotkách tedy oblečení vybírá stylista*ka), v tomto případě má ale každá*ý svůj vlastní outfit. Tématem čísla je totiž identita. Každý člověk by měl mít možnost zvolit si, jak chce žít, vypadat a koho bude milovat. Jak říká publicistka Jana Patočková, která osobnosti zpovídala: „Láska je jen jedna a je duhová.“

Oslavte s námi čtvrté narozeniny Heroine

Na přelomu ledna a února uběhly čtyři roky od chvíle, kdy na Heroine.cz vyšel první text. Jmenoval se Je to osobní a zakladatelka Heroine Anna Urbanová v něm popsala, o čem, proč a pro koho Heroine bude. O něco později přibyl časopis, podcast, konference… Kolem značky Heroine taky narostla početná komunita lidí, kterým není lhostejné, v jakém světě žijeme. Na webu Heroine.cz budeme v příštích týdnech slavit i vzpomínat. Způsobila Heroine změnu ve vašem životě nebo názoru? Napište nám o tom na [email protected]. Děkujeme za vaši podporu, je pro nás nejdůležitější.

Foto: Eliška Sky

Pojďme si dávat pozor na to, kde všude může naše lhostejnost někomu ubližovat. Lhostejnost totiž není tolerance. A tolerance ještě není respekt.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s