E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jak děti učit laskavosti, lásce a přátelství?

25. duben 2022

Kdo má ostré lokty, je vítěz. Pravda? V kontextu událostí, které se dějí kolem nás všech, je odpověď více než jasná. Arogance a demonstrování síly kořeny problémů nevyřeší. A děti se učí.

Foto: Nejen s poctivostí nejdál dojdeš, Pexels

Už od mala sledují, co se kolem nich děje. Pozorují reakce a vzorce chování, které jim předáváme. A ruku na srdce, ne vždy se člověk zachová tak, jak by si sám představoval. Máme však vizi, jak chceme vnímat svět, jak jednat s ostatními a co chceme předávat dál našim dětem - že laskavost, láska a přátelství jsou hybné síly, se kterými můžeme v životě něco změnit.

Prvním místem, kde se dítě učí sociálním dovednostem, je rodina.

Tento způsob myšlení dětem předáváme nejen svým chováním, ale i tím, co k nim necháváme proudit z informačních zdrojů kolem nás.

Z jakých stran je moje dítě ovlivňováno

Prvním místem, kde se dítě učí sociálním dovednostem, je rodina. Přichází na řadu náš příklad a názory. Jak dítě roste, vliv rodičů postupně slábne a na scénu vstupují další osobnosti - učitel, spolužáci, kamarádi a další lidé. Kromě osob na dítě působí i sociální sítě, média a hračky, které mu nabízíme.

Foto: Nepodceňujme ve výchově roli hraček, Olymptoy

Výběr hračky mě stojí čas

Jasně, vybírat hračky podle toho, jestli mají hlubší myšlenku a smysl na místo nízké cenovky se může zdát zbytečné. Jenže, opak je pravdou. Hračka je kamarád a společník, který s dítětem tráví spoustu času. A tak stejně jako dítěti vybíráme přátele nebo jinou společnost, vyplatí se věnovat čas výběru hraček, kterými chceme dítěti předat něco hodnotného.

Hračka, která si stojí za láskou a přátelstvím

Jednou ze značek, která za nás splňuje titul „hračka s hlubší myšlenkou”, je určitě Sylvanian Families. Malé semišové postavičky žijí příběh přátelství mezi různými zvířecími rodinkami. Je jedno, jak vypadají, kolik je jim let, prostě jsou jedna velká Sylvanian Families rodina. Žijí ve vesnici poblíž lesa, o který se s velkou péčí starají. Příroda jim není lhostejná.

Foto: Hrajte si spolu s dětmi a učte je, Olymptoy

Jsou to zvířátka, ale žijí jako my, lidé. Mají Sylvanian Families dům, v něm Sylvanian Families nábytek a před domem Sylvanian Families auto. Když mají chuť, vyráží společně na dovolenou. Za auto připojí Sylvanian Families karavan a vyjedou do srubu nebo kempovat.

Díky rodinnému uspořádání figurek, bohatému příslušenství imitující běžný lidský život a příběhu, který navádí k vyprávění, učícímu děti dobrým vlastnostem i sociálním vzorcům, jsou figurky Sylvanian Families jedny z nejoblíbenějších hraček pro děti od 3 let.

Více informací o této značce najdete v článku, který popisuje hračky Sylvanian Families a krátce představuje oblíbené dětské kolekce.

Máte doma nějaké hračky, které byste do kategorie „hračka s hlubší myšlenkou” zařadili? Pokud nějakou takovou sháníte, podívejte se do online hračkářství mrakyhracek.cz.

Popup se zavře za 8s