E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Módní inspirace z Prague Pride: Kaktusové vzory, duhové šaty a latexu jen minimálně

15. srpen 2022
44 381

Pride festival vyvrcholil sobotním průvodem Prahou. Hlavním motivem byla samozřejmě duha, kterou měl na sobě v nějaké podobě skoro každý z desítek tisíc účastníků. Byla to oslava tolerance, lásky a práva na vlastní identitu. Bláznivých masek a kinky latexu se objevilo minimálně. Našla se v průvodu také módní inspirace pro všední dny?

Foto: V průvodu převládaly civilní outfity, ale objevily se i extravagantní kostýmy. Profimedia

Pride duha je prakticky okamžitě rozpoznatelná, má totiž svou ustálenou grafickou podobu – šest pruhů v přesně daném pořadí a odstínech. V průvodu byla vidět všude, od celých šatů po vlaječku namalovanou na tváři. Kromě toho se ale našlo i duhou inspirované oblečení, které si můžete vzít kdykoli, i když zrovna nebudete chtít nosit přímo LGBTQ+ symbol.

Většina duhových doplňků byla přímo v pride provedení, výjimku tvořil duhový deštník. Takový se dal koupit dávno předtím, než český Pride Week vůbec vznikl. Někdo vám možná řekne, že je dobrý akorát pro děti, ale to je samozřejmě nesmysl. V hnusném počasí se pro zlepšení nálady duha vyloženě doporučuje.

Duhovou velkou večerní bych na běžné plesové použití rozhodně nedoporučila. Pestrý colorblocking v přísně geometrickém provedení je zcela mimo jakékoli trendy. Výrazná symbolika je jasně předurčuje do pride průvodu – nebo na LGBTQ+ ples.

Výrazné celoplošné vzory jsou vždycky risk. Všude je tolik krásných vzorovaných látek, ale co s nimi, aby to nevypadalo divně? Třeba tohle. Kaktusový vzor vtipně nahrazuje obvyklé květinové potisky, na volnočasových lacláčích je naprosto namístě a kombinace s převážně černý zbytkem outfitu perfektně funguje. 

Čeští muži zpravidla neradi nosí výrazné barvy a je to škoda. Nemusíte být oblečeni komplet v jedné barvě, ani si k saku brát crop top místo košile. Stačí jeden barevný kus na oživení neutrálního šatníku.

Na barvy vás vůbec neužije? A znáte černobílý op-art, jeden z hlavních stylů šedesátých let? Patřily k němu černobílé vzory, od jednoduché šachovnice po složité optické iluze, a doplňoval se například typickými slunečními brýlemi s tlustými bílými obroučkami. Na Pride má kombinace bílé a černé ještě jeden význam: v symbolice barev na vlajkách se tak označují „straight allies“, hetero přátelé a podporovatelé LGBTQ+ lidí.

Mohutné boty na platformě jsou stále aktuální trend. Že nemusejí být jen černé nebo béžové, ukazuje účastnice pochodu, která si obula světle růžovou variantu. Mimochodem, v davu za ní je vidět, že většina účastníků přišla oblečená úplně běžně. Žádné latexové orgie se nekonaly.

A co make-up? Kromě duhových stínů a festivalových třpytek byly vidět také netradičně barevné rtěnky: temně červené, černé, fialové. Na běžné nošení to není, ale vzpomeňte si na ně, až půjdete někam na party. S tmavou rtěnkou se dá udělat zajímavý look.

Nechce se vám líčit? Nevadí, schovejte se za sluneční brýle! Tady máte pohromadě všechny základní trendy: nadčasovou klasiku, barevná zrcadla i velké polotónované čočky. Léto ještě nekončí!

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s