E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Chce to jen správnou růžovou. Dětské trendy jsou nadiktované. Orientovat se v nich může být překvapivě těžší

29. červenec 2022

I dětská móda má své trendy a žhavé značky. Je to logické: má-li rodič na sobě stylové oblečení a doplňky, nemůže mít vedle sebe dítě v šatečkách po starší sestřenici. Dnešní galerie vám poradí, jak si na pískovišti neuříznout ostudu. Protože to je to, na čem záleží. Nebo to tak není?

Vím, co si myslíte. Všichni jsme vyrostli v dupačkách po starším sourozenci, a když to bylo dobré pro nás, proč by to nemohlo být dobré pro naše děti? Inu, doba se změnila. Dnešní děti jsou odmalička na sociálních sítích, a pokud tam náhodou nejsou, stejně mají neustále kolem sebe kolektiv vrstevníků, na které je nutné dělat dojem. Už i školkové děti si všímají, kdo z kamarádů má na sobě víc log, a to ani nemluvím o ostřížím zraku ostatních rodičů.

Výběr značky přizpůsobte svému vkusu. Ale pochopitelně Chanelem nikdy nic nezkazíte.

Dior má speciální značku Baby Dior, kde nakoupíte všechno potřebné od školního batohu přes mikinu až po dětský smoking (přirozeně s hedvábnými klopami). A kdybyste si nevybrali, ušijí pro váš malý poklad jedinečný model přímo na míru.

Nemít na Chanel nebo na Diora se ještě dá nějak odpustit, ale nedopřát svému potomkovi vůbec žádné logo? Zvlášť když ho nosí táta i máma? Ideální je pochopitelně něco, co je snadno identifikovatelné už zdálky, ať už to bude trojúhelník s otazníkem, tři pruhy nebo tučně vytištěné cékáčko.

Pro holčičky je vždycky v módě růžová, s tou se téměř nejde zmýlit. Téměř, protože nesmíte zapomenout, že se teď nenosí žvýkačkově ani barbínovsky růžová, ale starorůžová. Na rozdíl od běžné růžové je něžná a elegantní a v dítěti vypěstuje vkus. Hodí se i do dětského pokoje, ideálně s dalšími vkusnými barvami, jako je bílá a béžová.

U chlapečků je zárukou úspěchu styl „cool boy“, tedy miniaturní kopie tatínka, případně představy o tom, jak by měl správný cool tatínek vypadat. Džíny, kšiltovka, miniaturní džíska nebo kožená bunda, značkové tenisky, můžete přidat roztomile gangsta řetěz na krk. Na tričku může být místo loga vtipný nápis o tom, jak na vašeho malého prince letí holky.

Abyste byli v obraze, co dnešní děti nosí, jak se fotí a vůbec co dělají, sledujte slavné dětské influencery. Třeba sestry Taytum a Oakley Fisherovy, které mají přes tři miliony sledujících. (Svůj účet mají i jejich ostatní sourozenci a samozřejmě i maminka. Tatínek kupodivu ne.)

Doufám, že vám nejpozději u třetí fotky došlo, že to celé je jedna velká nadsázka. Nikdo nemá právo vám diktovat, jak byste měli oblékat a vychovávat své děti. A zcela jistě vám to nebude diktovat Heroine.

Jestli přece jen chcete doporučit pár trendů, jedním z nich je oblečení ze stejné látky nebo ve stejném stylu, jako má rodič. Některým to přijde trapné, ale je to trend, který má kořeny v dobách, kdy se na dětské oděvy nebo doplňky využívaly zbytky látek z oblečení pro dospělé. Pokud si sami šijete, můžete toho využít i dnes.

Trend, který jde napříč celým módním světem, je udržitelnost. Patří k tomu nejen nošení oblečení po starším sourozenci, dětské secondhandy, výměnné bazary, blešáky apod. Ušetříte peníze i životní prostředí zároveň.

Ruku v ruce s trendem udržitelnosti jde obliba oblečení z přírodních a bio materiálů. Merino, plenky z bambusové viskózy, ekologicky pěstovaná bavlna. Jak moc naše děti potřebují oblečení ověnčené ekologickými certifikáty? Ráda bych řekla, že je to jen marketingový trik, ale prodyšné materiály příjemné na omak, což jsou především ty přírodní, jsou na nošení skutečně lepší. Z certifikátů by oblečení mělo mít aspoň takový, který zaručuje co nejnižší obsah škodlivin, například Oeko-Tex. A když bude navíc od českého výrobce, prospějete i místní ekonomice.

A na závěr jeden opravdový a úplně normálně použitelný dětský letní módní trend: madeira. Nosí se bílá i barevná (žlutá, fuchsiová, námořnická modrá, pudrová) a šijí se z ní hlavně jednoduché šatičky a košilky pro větší děti i kojence. Madeira z kvalitní bavlny je skvěle prodyšná a přežije i časté praní.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s