E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

V Československu montérky, v USA šaty s úzkým pasem a rockabilly styl. Módní inspirace 50. lety

03. červen 2022
29 218

Padesátá léta patří mezi nejoblíbenější období v retro módě. Nejvíc je máme spojené se širokými sukněmi a pečlivými účesy, ale znáte třeba styl pin-up nebo rockabilly? Podívejte se na galerii inspirace z tohoto období!

V Československu probíhala padesátá léta jinak než na druhé straně železné opony. Místo couture salonů se rozjely šicí dílny, které vyráběly montérky pro údernice, a ani ve slavnostním oblečení se netrpěla přílišná okázalost. Ani na západ od nás to ale nebylo vždycky tak růžové a pod barvotiskovou dokonalostí amerického snu se leckdy skrývalo zklamání a deprese.

Miss Minnie Vega

Naštěstí si dnes můžeme do šatníku půjčit jen to hezké: klasickou siluetu šatů s přiléhavým pasem a širokou sukní nebo v padesátých letech velmi oblíbené pestré potisky. Třeba ovocné.


Rheanne

Šaty tohoto střihu s ramínkem za krk proslavila Marilyn Monroe a pochybuji, že někdy vyjdou z módy. A nemusejí být jen bílé jako ve Slaměném vdovci. Mimochodem, Rheanne má na svém Instagramu spoustu dalších zajímavých šatů všech typů a barev.


Styl do puntíku

Padesátky se nosí i v Česku. Na instagramovém účtu Styl do puntíku je perfektně vyladěná nejen majitelka, ale i její dcerka, často navíc do outfitů z domácí dílny.


Lucie Procházková

Lucie Procházková je z Hané a občas se na svém Instagramu objeví v kroji, ale nejčastěji ji tam najdete v krásných šatech ve stylu padesátek. Třeba v makových s červenou spodničkou.


Tessa Dupuy

Tessa Dupuy ukazuje jinou stránku stylu padesátých let – tu méně rozvernou, elegantnější, víc glamour.


Rosalynn

Rosalynn je veterinářka a jejím koníčkem je pin-up styl, pojmenovaný podle stylu dívek z pin-up obrázků a fotografií, populárních hlavně ve 40. a 50. letech. Pin-up a styl padesátých let se prolínají a občas i zaměňují.


Larissa Montagner

Larissa Montagner má k pin-up o něco blíž. Na svém Instagramu pózuje u krásných veteránů, ve stylovém prádle nebo přímo po vzoru pin-upek na stylizovaných, roztomile sexy fotkách.


Amber Louise

Padesátá léta ale nejsou jen šaty s kolovou sukní a veselé vzory. Pro tehdejší dívky to byl styl jejich matek, proti kterému se chtěly vymezit. Poslouchaly rockabilly, nosily džíny, kožené bundy a výrazný make-up. Je to styl, který je oblíbený i dnes a kombinuje se třeba s goth stylem a dalšími alternativami.


Amber Louise svůj styl označuje jako „spooky pin-up“. Z padesátých let si bere přesně to, co jí vyhovuje: natočené vlasy, brýle tvaru kočičích očí, perfektní černé linky nebo přiléhavé pouzdrové sukně.


Emilia Wilde

Veselé potisky a vintage goth styl se nevylučují. Emilia Wilde má takových příkladů na svém Instagramu spoustu.


Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s