E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Boty z ananasů, šaty z bavlněného odpadu. Jaké materiály nosit, abychom nezatížili planetu

Trendy neurčují jen to, co se bude nosit, ale také, z čeho se to bude vyrábět. Známé značky se zaklínají šetrností k přírodě, recyklací a novými úžasnými materiály. Co se ve skutečnosti dá najít v obchodech a co z toho stojí za pozornost?

Udržitelnost, slow fashion, recyklace, to jsou hesla, která se valí ze všech stran, dokonce i z míst, odkud bychom to nečekali – z velkých fast fashion obchodů. Ty jsou bohužel nechvalně proslulé greenwashingem (tj. jako úlitbu zákazníkovi nabízejí udržitelné materiály, ale nejsou ochotné změnit svůj celkový, neudržitelný model výroby), ale některé materiály, které se v nich nyní objevují, jsou skutečně vlaštovky předznamenávající lepší budoucnost.

EcoVero™

Novinkou posledních sezon je EcoVero™, které používají snad všechny řetězce. Nemá „eco“ v názvu jen tak pro parádu, je to opravdu moderní materiál, který musí splňovat přísné environmentální standardy. Spotřebou vody nebo chemikálií při výrobě v současnosti předčí všechna ostatní přírodní i umělá vlákna. Navíc se skvěle nosí a je plně recyklovatelný a biodegradabilní – když se dostane na skládku, rozloží se a nic po něm nezůstane.


Viskóza

EcoVero™ patří mezi „poloumělá“ vlákna. Vyrábí se z přírodních surovin a složením je to vlastně celulóza. Skupina celulózových materiálů je široká, nejčastěji se z ní setkáte s viskózou – látkou, ze které se šijí trička, šaty a vůbec čím dál víc oblečení. Kvůli nedostatku bavlny se s ní nejspíš budeme setkávat stále častěji. Nosí se skvěle, ale výroba generické viskózy není vždycky ekologická.


Tencel™

Celulózová vlákna mají výhodu, že se na ně dá snadno sehnat surovina (může to být dřevo, bambus, bavlněný odpad) a výrobní proces lze upravit tak, aby byl téměř dokonale udržitelný. Takový materiál má obvykle svůj vlastní název; kromě EcoVero™ je to například Tencel™, vyráběný lyocelovým procesem. Ten je navíc tak jemný a krásný, že se z něj dají vyrobit látky takřka nerozeznatelné od hedvábí.


Cupro

Cupro je výjimečný celulózový materiál, na omak nepřirovnatelný k žádné jiné známé látce. Na jeho výrobu se používá odpad, který vzniká při sklizni a úpravě bavlny, a výrobní proces vyhovuje nárokům na udržitelnost. Špatná zpráva je, že se ho celosvětově vyrábí velmi málo. Sehnat oblečení z cupra – látka je výrazně chladivá a tím pádem skvělá na léto – tedy není jednoduchý úkol.


Refibra™

Jednou z nejnovějších ekotechnologií je Refibra™, která dovoluje zpracovávat zbytky bavlněných látek z výroby. Odstřižky materiálu z továren, kde se šijí třeba bavlněná trička, se zpracují na celulózu a ta potom na Tencel. Obnošeného bavlněného oblečení, které odevzdáte na recyklaci, se to zatím bohužel netýká.


NuCycl™

Co se vůbec děje s oblečením, které už je nenositelné a odnesete ho do recyklačního kontejneru? Většina materiálů se nedá nijak přetvořit na nový, takže oblečení nejspíš skončí jako cupanina, která se používá například při výrobě izolačních textilií. Z čisté bavlny a celulózových materiálů se ale dá vyrobit nový materiál – třeba NuCycl™. Bohužel se zatím recykluje tak málo, že jde na trhu spíš o kuriozitu. 


RE:SUEDE

Puma, která šije obuv většinou z umělých hmot – tak jako všichni ostatní výrobci tenisek –, právě testuje RE:SUEDE – model, který by měl být plně biodegradabilní. Boty jsou vyrobené ze speciálně vyčiněné kůže, konopí a rozložitelného polymeru. V zemi by se měly zcela rozložit a nezanechat po sobě žádná nebezpečná rezidua, například těžké kovy.


Reishi™

Udržitelné náhražky kůže už jsou také předmětem dlouhého zkoumání, ale levnou a snadno vyrobitelnou variantu se zatím najít nepodařilo. Slibnou budoucnost by mohla mít myceliová „kůže“ Reishi™ od společnosti MycoWorks nebo ananasový materiál od Piñatexu.

MycoWorks loni navázali spolupráci se značkou Hermès a vznikla částečně myceliová verze kabelky Victoria.


Piñatex

Piñatex je o něco rozšířenější a vyrábějí se z něj i veganské boty. Surovinou pro tento materiál jsou ananasové listy, odpad po sklizni ananasů.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s