E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Chtěli z ní princeznu, viděli v ní trosku. Seriál Ivetu Bartošovou ukazuje jako lidskou bytost

08. duben 2024
19 109

Naivní dívka, která to nezvládla v drsném světě hudebního průmyslu a padla až na samotné dno. Takový obraz vytvořila okolo popové zpěvačky Ivety Bartošové nejen bulvární média, ale také její osudoví muži. Nový seriál Málo mě znáš se tomuto zjednodušení vyhýbá a snaží se příběh popové ikony vyprávět bez senzací, zato s fakty a kontextem.

Jak dopadl nový třídílný dokumentární seriál o Ivetě Bartošové? Přečtěte si recenzi Martina Šrajera.Foto: Miloš Schmiedberger (fotografie jsou z připravované knihy Iveta – Fotografie tvořené s láskou)

Třídílná série Bartošovou ukazuje jako profesionálku oddanou řemeslu, která byla na každý úkol pečlivě připravená a snažila se dostát všem závazkům. Do detailu plnila zadání svých producentů, situovala se do dopředu promyšlené role romantické princezny, poctivě chodila na vybrané akce, včetně těch ponižujících v podání Socialistického svazu mládeže. Svou cílevědomostí si ale na sebe podle autorů seriálu utvářela tlak, který pak dramaticky stupňovala média.

Roli novinářů, hlavně těch bulvárních, se nový dokument věnuje opětovně. Jejich vykreslení zpěvačky jako padlé hvězdy bojující s depresemi a hned několika závislostmi zcela zastínilo její pozdější kariéru. O nových deskách nebo muzikálech, ve kterých vystupovala, se téměř nepsalo. Přední stránky plátků o celebritách plnil jen její osobní život. Bartošová v dokumentu prostřednictvím domácího videa přesto vysvětluje, proč s bulvárem uzavřela pakt a sama je zásobovala informacemi.

Tvůrci Málo mě znáš ji za to nesoudí, nijak ji nehodnotí. Věnují se spíše tomu, proč už písně Bartošové ke konci kariéry diváky příliš netáhly. Proč se nedokázala přizpůsobit novým trendům a držela se svých jistot. O jejím talentu i životě v seriálu mluví novináři, producenti, moderátorka Tereza Pergnerová nebo popové zpěvačky Bára Basiková či Lucie Vondráčková. A někteří z nich se ptají, jestli hudební publicisté v případě Ivety Bartošové neselhali.

Dokument uvedla streamovací platforma Voyo v premiéře 7. dubna, televize Nova ho odvysílá v květnu. V čem se liší od seriálu Iveta a jak navrací popové zpěvačce důstojnost, si můžete přečíst v následující recenzi.


Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na měsíc

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
129
Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na rok

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
1290

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s