E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Frustrace a bezmoc, popisuje psychiatrička zážitky z dětského oddělení. Musí děti odmítat

Sehnat dnes pro dítě lůžko na psychiatrii nebo dětského psychiatra v nějaké rozumné lhůtě je prakticky nemožné. Dětí s psychickými problémy však přibývá, zatímco dětských psychiatrů je stále nedostatek. Jak z této situace ven, kdo za ni nese vinu a kam až to musí zajít, aby konečně někdo začal něco dělat? Svůj pohled z praxe přibližuje psychiatrička.

Foto: Proč se u nás dětská psychiatrická péče sype jako domeček z karet? Shutterstock

Typický telefonický či osobní rozhovor, který jsem zažívala prakticky denně v době, kdy jsem pracovala na příjmu velké psychiatrické nemocnice. Desítky zoufalých rodičů, kteří nemají kde najít pomoc pro své dítě. Desítky a stovky „ne, teď to nejde“, které jsem musela říct. I když bych nejradši udělala přesný opak. 

Když jdete dělat doktora, chcete lidem primárně pomáhat, ne jim pomoc odpírat. Ale momentálně jsme v situaci, kdy nemáme jinou možnost. Čí je to vlastně chyba? Kdo za tím celým stojí? A jak to řešit?

Není na vybranou

Předně bych řekla, že nejsem primárně odbornice na dětskou psychiatrii, jsem především psychiatrička pro dospělé, ale tím, že jsem pracovala i na příjmu a chvilku i na dětském, a to dokonce ve více zařízeních, dokážu říct svůj názor na celou tuhle situaci. Názor z pohledu lékaře, který musí říkat „ne“.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!