E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pozvěte do zahrady užitečné pomocníky

08. červenec 2022

Slunéčka sedmitečná, včely, pavouci, ježci, kosi, čmelíkovci i hlístice. V přírodě žije spousta bojovníků, kteří se dokážou poprat se škůdci ve vaší zahradě. Zapomeňte na insekticidy, zasejte luční kvítí, zasázejte keře a nechte ty pracanty, aby dělali, co umějí nejlépe. A nepochybujte. Určitě přiletí i motýli.

Foto: Zdroj: Hornbach.cz

Vlastnoručně vypěstovaná a sklizená úroda chutná nejlépe, ať už je z domácí zahrady, balkonu či komunitní zahrady. Radost a dobrý pocit pak určitě znásobí vědomí, že jsme svou zeleninu či bylinky nemuseli chránit před škůdci s pomocí insekticidů, ale našli jsme lepší, protože přirozené pomocníky.

Foto: Hornbach.cz

Přírodní bufet pro užitečný hmyz

Luční květiny Kiepenkerl představují druhově různorodou směs travin, bylin a květin vhodnou pro slunné nebo polostinné místo. Jsou nejen nádherné na pohled, ale představují také zdroj živin pro mnoho druhů užitečného hmyzu a dalších živočichů, jimž poskytují i hodnotný prostor pro život. Tato kombinace semen je vhodná pro ruční setí do kypré humusové půdy. Cena: 175 Kč/balení www.hornbach.cz

Zasázejte keře

Například keře a živé ploty poskytují životní prostor mnoha užitečným živočichům. „Ježci pomáhají likvidovat šneky a pavouci si v keřích mohou být jisti pořádnou kořistí. Kdo by chtěl v živém plotě ubytovat co nejvíce druhů pomocníků, měl by na to dbát již při výběru dřevin,“ radí David Benda z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Rostliny pro živé ploty by podle jeho doporučení měly být robustní, snadno udr­žovatelné a husté. V zásadě platí, že čím větší množství domáckých dřevin a přirozenější růst, tím více druhů malých pracantů v nich žije. Kosi, červenky a další ptáci rádi využívají živé ploty pro stavbu hnízd, ale i jako vyhlídku. A hmyz žijící v keřích jim slouží jako blízký zdroj potravy.

K nejrozšířenějším záškodníkům patří různé druhy mšic. S těmi si snadno poradí též larvy zlatoočky či slunéčko sedmitečné. „Molice skleníkové – milovnice rajčat a okurek – se bez chemie zbavíte s pomocí lumků a čmelíkovců. Hlístice jsou zase velkými bojovníky nejen proti smutnicím, jež žijí v půdě a mají na svědomí mnoho mladých sazenic, ale i proti obávanému laloko­nosci,“ vysvětluje specialista z Hornbachu.

Založte včelí pastvu

Může být i plevel na zahradě vítaný? Některý bezpochyby ano. Kopřivami se krmí mnoho housenek, bršlice kozí noha je hmyzí oázou a orsej jarní se svými četnými žlutými kvítky dodává bohaté množství nektaru včelám, čmelákům i motýlům. Vzhledem k tomu, že včelky jsou v dnešní době v ohrožení, je o to důležitější vytvářet pro ně životní prostor a zajistit jim potravu.

Foto: Hornbach.cz

Zahrada pro motýly

Všichni milovníci přírody, kteří chtějí udělat dobrý skutek a zároveň by se rádi těšili záplavou barevných květin a společností motýlů, mají právě čas na to, aby oseli svou zahradu směsí lučního kvítí FloraSelf. Obsahuje vysoce kvalitní semena jedno- i víceletých odrůd rostlin, jejichž květy jsou ideálním krmivem pro motýly. Vaše úsilí bude odměněno pestrou paletou barev a vůní. Cena: 124 Kč/balení www.hornbach.cz

Ideálním řešením je založení včelí pastvy, a to třeba i na zahrádce čítající sotva pár metrů čtverečních či ležící uprostřed velkoměsta. Pro tento účel se hodí mnoho keřů, růže, stromy, trvalky i zelenina a bylinky. „Vybírejte je tak, aby postupně kvetly po celý rok – od jara až do podzimu. Za včelám přátelské se považují zejména rostliny, jejichž květy mají velké množství pylu a produkují hodně nektaru. Jednoduché divoké tvary květů nabízejí více potravy než vyšlechtěné odrůdy. A bezpod­míneč­ně se musíte vzdát používání pesticidů,“ zdůrazňuje odborník z Hornbachu.

K založení včelí pastvy je nejlepší doba od března do května. Pro květiny je třeba zvolit slunečné místo, slunce přece včely milují.  Půda by měla být chudá na živiny, zbavená trávy, nakypřená a dostatečně propustná. Čím skrovnější půda, tím snadnější je květinovou pastvu uchovat. Zhutněné druhy zeminy by se měly důkladně rozvolnit do větší hloubky, přičemž lze vrchní vrstvu smíchat s pískem nebo jemným štěrkem. Není nutné použít kompost ani jiná hnojiva. Když se semínka smíchají s pískem, snadněji se rozsévají. Stačí mírně přitlačit, přikrýt zeminou a opatrně zhutnit válcem a zalít.

Jak se seká louka

Pastva pro včely se udržuje snadněji než klasický zelený trávník. „Aby květiny vytvořily ještě hustší koberec, mělo by se poprvé sekat po zhruba 10 týdnech. V prvním roce je ideální posekat dvakrát až třikrát, potom postačí pouze jednou za rok,“ dodává David Benda.

Pestré, různorodé a voňavé květy přitahují nejen včelky, ale na louce se rádi nakrmí i motýli s čmeláky. Je to prostě ráj pro spoustu hmyzu. A ten zase láká malá zvířata. Mimochodem – věděli jste, že ježci se při lovu také rádi schovávají mezi trávou a stonky květin?

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem - společností Hornbach.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s