E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Veganství není jen trend, říká majitelka vietnamského bistra Linh My Tran

„Vietnamská kuchyně je velmi chutná a je populární po celém světě. A v Česku obzvlášť, protože Češi mají otevřenou mysl a rádi zkoušejí nové věci,“ říká Linh My Tran, která v centru Prahy provozuje své vysněné bistro. A protože je veganka, je veganská i její restaurace. Další veganské restaurace nevnímá jako soupeře. „Jsem ráda, že v Praze je stále víc a víc nových veganských podniků! To je to, o co já a celá veganská komunita usilujeme.“ Už jste ochutnali veganský bůček?

Foto: Linh My Tran

Už to jméno zní útulně: Linh’s Vegan Corner. Veganské bistro, které vede majitelka s uměleckou duší, je schované tak trochu v rohu. Najdete ho pár kroků od Václavského náměstí v Havelské ulici, ale napoprvé ho možná budete chvíli hledat. Stačí projít krátkou pasáží a objevíte milou malou restauraci, kterou vede Linh My Tran. Pod stropem s odhalenými trámy, mezi zdmi s přiznanými cihlami ve stylu přelomu milénia pijí hosté čaj z malých šálků, jedí asijskou veganskou obdobu burgerů nebo bezmasé pho. U stolů s plastovými květinami v lahvičkách od kombuchy právě švitoří dvě Francouzky a svůj pozdní oběd si vychutnávají cizinci i pár místních. I když Linh’s Vegan Corner patří k mým oblíbeným bistrům, jsem tu dneska poprvé.

Na začátku v bistru pracovala jen se svou maminkou a jedním pomocníkem, dělala práci za pět lidí a pracovala v podstatě nonstop.

Doteď jsem si jídlo objednávala jen přes Wolt. A věrna svému zlozvyku objednávat si dokola to samé si dávám opět pho se sojovým masem. Té kombinaci čerstvých bylinek, chilli, silného zeleninového vývaru a tomu příjemnému teplu, které se vám rozlije po těle, když ho sníte, se nedá odolat. „Mně se to vaše jméno zdálo nějaké povědomé, pamatuju si ho z objednávek,“ usmívá se Linh, která své první bistro otevřela předloni těsně před vypuknutím pandemie. Nyní je možné nechat si dovézt nejen její skvělá jídla, ale Linh's Vegan Store nabízí i veganské potraviny.

Menu je sestavené z klasických i méně tradičních receptů asijské kuchyně.Foto: Linh's Vegan Corner

Veganský sen

„Když začínáte jakýkoliv podnik, je to jako mít novorozeně. Musíte ho krmit, a když vyroste, je schopno chodit do práce a vydělávat vám. Ale já jsem ani neměla peníze na to krmení. Protože jsem si na otevření první pobočky vzala půjčku v bance přesně týden před prvním lockdownem,“ vzpomíná Ling. „Takže jsem musela ‚své dítě‘ nechat vyrůst přes noc, abych si mohla dovolit nájemné, splacení půjčky a vše ostatní.“ Na začátku v bistru pracovala jen se svou maminkou a jedním pomocníkem, dělala práci za pět lidí a pracovala v podstatě nonstop. Nad vodou ji kromě pomoci maminky držely hlavně rozvážkové služby, jako je Wolt. Dneska má jedenáctičlenný tým a o něco větší podnik, ale i když vlastní restaurace je pro ni splněný sen, nepřestává plánovat další rozvoj. Přála by si například malé pódium, kde by se konaly koncerty nebo stand-upy. 

Veganské speciality z Linh’s Vegan Corner zahrnují i zákusky.Foto: Linh's Vegan Corner

„Mít restauraci nebo kavárnu byl od dětství můj sen. Když mě už nebavila práce v kanceláři, tak jsem chtěla dělat to, co mě baví a co miluji. Myslím, že to je hlavní, abych mohla žít šťastný život,“ uvažuje. Založit veganské bistro pro ni byla přirozená volba. „Já sama jsem veganka sedm let. Veganství není jen nějaký trend. Kdyby to byl trend, tak by ho brzy nahradil nějaký jiný, jako nový hit v rádiu, který si lidé už nezpívají,“ říká Linh. „Veganství je budoucnost, je to procitnutí a uvědomění, a to je ten důvod, proč je tu stále více a více veganů. A také si myslím, že veganství vám opravdu pomůže k lepšímu zdraví, fyzickému i psychickému – alespoň v mém případě to tak bylo. Proto si lidé vybírají veganství.“

I vegani jedí burger a bůček

V Linh’s Vegan Corner tak najdete veganské varianty klasických vietnamských jídel, jako je pho nebo bun cha. Protože ve Vietnamu je hlavním náboženstvím buddhismus, nejsou tyto veganské verze nic neobvyklého. Zároveň ale Linh nabízí i netypické veganské speciality – třeba veganský bůček. „Já sama miluji bůček a moje mamka taky, ale protože jsme veganky, udělaly jsme si ‚bůček‘ veganský. A pak jsme si řekly, že by to mohlo chutnat i dalším lidem. Také aby si ostatní nemysleli, že veganská dieta je jenom salát. Chtěly jsme dokázat, že i když jste vegani, můžete jíst v podstatě všechno,“ vysvětluje Linh. Na menu v její restauraci najdete také veganský burger, ten se podává v bulce z rýžové mouky. To proto, že mnoho hostů vyhledává bezlepkové jídlo.

„Nyní je tady velký zájem o veganství, ale jen s tím se úspěchu nedočkáte. Pokud nemáte svou jedinečnou barvu, originální a dobré jídlo, brzy budete o zákazníky přicházet. Zákazníci vědí a cítí všechno. Lidé přicházejí a odcházejí a vy jim musíte nabídnout něco, díky čemu se k vám budou vracet,“ říká. Já se tedy rozhodně vrátím, už jen kvůli tomu voňavému veganskému pho.

Linh’s nabízí i veganské speciality, nápoje a lahůdky. I ty se dají objednat z Wolt Marketu. Foto: Linh My Tran

Partnerem článku je společnost Wolt

Finská online doručovací služba pro rozvoz jídla a maloobchodního zboží Wolt působí na českém trhu od roku 2018. Její služby je možné využít už ve 13 městech po celé republice, přičemž lokalit bude i nadále přibývat. Platforma rozváží pokrmy a maloobchodní zboží z celkem 3000 restaurací a obchodů v Česku. Využívá ji mimo jiné i pražská veganská restaurace Linh's Vegan Corner.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s