E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Rady pro začátek kariéry v IT od 4 zkušených ajťaček

05. prosinec 2021

Zeptali jsme se skutečných datových analytiček a vývojářek z firmy Datamole, co by poradily někomu, kdo se teprve chystá vydat na cestu budování kariéry v IT.

Foto: Unsplash

Když nevíte, jaký IT směr si zvolit

Daniela, datová analytička, Datamole:

Že IT není jen o programování asi kde koho napadne, ale jakým směrem se vydat? Nejlepší je zjistit si od každého trochu a hledat, co nás zaujme.

Když zkusím nadhodit pár zaměření, co pro vás zní zajímavě? UX design, frontend vývoj, backend vývoj nebo dokonce databázový vývoj? Nebo z analýz business analýza, datová analýza či test analýza/testing? A co administrace serverů?

Klidně hned teď jděte na portály s nabídkami práce a počtěte si více o různých pozicích. A co vás zaujme nejvíce, pak hledejte na internetu nebo ještě lépe přes výuková videa a kurzy. Tímto postupně získáte směr. A i když to ze začátku bude vypadat na již něco daného, může se to cestou ještě různě měnit.

Já osobně jsem tušila, že vývojem aplikací se živit nechci, ale stejně jsem se zkoušela učit například JavaScript nebo Python. A přesně takto jsem našla svůj směr a postupně v rámci kurzů vytvořila malý projekt, kdy i díky němu jsem nyní datovou analytičkou. Vtipné je, že Python, který mě předtím celkem bavil, ale webovky jsem nakonec dělat nechtěla, se využívá právě i v datové analýze. Zkrátka cest je mnoho a všechny vedou do cíle.

Když nemáte IT školu 

Nikola, datová analytička, Datamole:

Absolventi IT oborů mají velkou výhodu na trhu práce. Co ale dělat, když žádné IT vzdělání ani zkušenosti nemáte, ale přesto chcete někde začít? 

Jako zástupce této druhé skupiny radím - směle do toho. IT má proti jiným oborům jednu velku výhodu. Lidé si zde až překvapivě rádi sdílí své know-how. Jakmile máte jasno v tom, co se chcete naučit, je velká šance, že všechno potřebné naleznete na internetu. 

Mně osobně vyhovují online kurzy, kde si sama určím svoje tempo. Základy SQL jsem se naučila na webu Codecademy. Můžu doporučit platformu Udemy, kde najdete lekce úplně všeho. Je ale třeba pečlivě vybírat podle obsahu a recenzí. Spoustu kurzů je zde zdarma a na ty placené platí každou chvíli nějaká ta Black Friday sleva. 

Pokud máte na učení více času, vyplatí se ucelené kurzy typu Bootcamp někdy nazvané jako “From zero to hero”. IT heroine či hero z vás ale udělá až praxe - zkoušení a hraní si nad rámec úkolů vypracovaných v kurzech. 

Když dokončíte IT kurz

Matylda, frontend vývojářka, Datamole:

Máte za sebou úspěšné absolvování kurzu programování a přemýšlíte, jak se do IT odvětví dostat? Tady je pár tipů pro usměrnění vaší kariéry:

Začněte se hned hlásit na volné pozice. Na hodně pozic.

Vaším cílem je dostat se na co nejvíce technických pohovorů. Ze začátku se budete cítit nekomfortně, ale zkuste tyto pohovory brát jako ten nejlepší zdroj tréninku. Ne jako řetěz katastrof. 

Zapište se do dalšího kurzu.

Pokračujte v učení se a pilování dovedností. Začněte si budovat vlastní portfolio - může se jednat o něco hodně jednoduchého. Hlavně ať rozumíte tomu, co děláte. 

Rozšiřujte si vědomosti. 

Čtěte si o kontejnerech, návrhových vzorech, APIčkách, databázích či verzovacích systémech. Pokud se vydáte cestou frontend vývojářky, nastudujte si, jak funguje prohlížeč a JavaScript pod pokličkou.

Pište kód. KAŽDÝ DEN.

A dýchejte :)

Když jdete na první pohovory

Pavlína, bývalá datová analytička, Datamole:

Při hledání práce po kurzu datové analýzy od Czechitas jsem absolvovala relativně hodně pohovorů. Pohovory, na kterých jsem byla, byly konverzace o vzájemných potřebách.

Nejednalo se o push model: snažím se prodat sebe, přesvědčovat. Odpovídá to spíše pull modelu: konverzace o tom, co hledá firma, a jestli je to to, kam se člověk chce vydat a kde si najde své místo. Jinými slovy, velmi rychle jsem musela pochopit, že jsem aktivní partner v konverzaci, nikoliv prosebník o práci. 

Jsou tu faktory, které chceme všichni více méně minimálně podobným směrem, i když v různé intenzitě (peníze, benefity, prostor růst atd.).

Pak jsou faktory, ve kterých se člověk pohybuje někde na spektru. Je fajn si vnitřně ujasnit, kde jan tom spektru je. Zde jsou některé z faktorů, které zpětně hodnotím jako důležité:

  • zralost projektu: ovlivňuje, jak moc to bude „punk“, zavedenost standardů, míru interakce, prostor se učit od druhých
  • měřítko shody: to, nač se firma při pohovoru soustředí, řekne mnohé o její vnitřní kultuře
  • náplň práce: nejlepší obrázek si uděláte u firem, které zašlou úkoly, nebo vám dovolí den návštěvy
  • míra interakce: aneb kde se nacházíte v toku informací – jestli bude vaše pozice vyžadovat komunikaci s product ownery, zákazníkem nebo manažery, všechno má své specifické výzvy 

Přeji dobrodružný lov!


O společnosti Datamole

Datamole patří k předním českým firmám v oblasti aplikované datové vědy a umělé inteligence. 

Od roku 2015 pomáháme společnostem v sektorech jako zemědělství, strojírenství, výroba nebo potravinářství plně využívat potenciál dat z jejich zařízení a umožnit jim tak vylepšit produkty, služby a procesy. Naše řešení pomáhají zlepšovat zdraví krav, snižovat odstávky mikroskopů nebo jinak přispívat k inovaci v průmyslu. Úspěšně jsme implementovali více než 100 projektů v oblasti umělé inteligence. Je pro nás důležité, aby měla naše práce smysl a pozitivní dopad pro společnost.

Popup se zavře za 8s