E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Pletli si sterilizaci s kastrací.“ Vasektomie má řadu výhod, stále však platí za společenské tabu

24. leden 2023
15 947

O zabránění nechtěnému početí se většinou stará žena. K dispozici má řadu prostředků od hormonálních pilulek přes pesary po nitroděložní tělíska. Muž si může jedině nasadit kondom. Podobně ve společnosti vypadá většina diskuzí o antikoncepci. Existuje přitom další varianta, která je levná i spolehlivá, přestože rozhodně není pro každého: vasektomie. Provází ji ale řada zbytečných pověr. Jaké zkušenosti mají čtenáři a čtenářky webu Heroine.cz? Zeptali jsme se.

Foto: Vasektomie je bezpečný a účinný způsob, jak zabránit početí. Shutterstock

Sedmatřicetiletý Jakub je s manželkou už deset let. Oba od počátku vztahu váhali, zda chtějí mít děti. Postupně se přiklonili k záporné odpovědi a hledali dlouhodobé řešení. „Žena brala antikoncepci tak nějak automaticky. Bez hlubší diskuze. Ale proboha proč? Protože se to tak vždycky dělalo? To je argument jak noha,“ vysvětluje pro web Heroine.cz. „Kde je vlastně chlap? Co jeho spoluzodpovědnost? Vlastně mě to zdravě naštvalo,“ říká.  

Jakub proto po vzájemné dohodě podstoupil vasektomii. „Lidé mohou namítat, co je to za méněcenného chlapa, když nemůže založit rodinu a takto si nechá řezat do těla. To ale pro mě nebylo nikdy téma,“ zdůrazňuje. „Máme rádi náš život, styl, tempo. Vzhledem k náročnosti naší práce a současným fyzickým a psychickým možnostem by s ní péči o děti skloubit nešlo. Bylo by to za cenu, která by za to nestála ani rodičům, ani dětem. Krásně to nahrává k odsouzení, ale sami víme nejlíp, jaké jsou naše kapacity,“ dodává.

Vasektomie jako mužská antikoncepce? Proč ne, pokud znáte rizika

Téma

Dvaatřicetiletý Libor naopak už dva potomky má. I pro něj představuje jeden z benefitů zákroku fakt, že starost o antikoncepci nemusí nechávat na své ženě. „S manželkou jsme se dohodli, že další už nechceme. Vasektomie je nejúčinnější a méně invazivní než ženská varianta. S výsledkem jsem spokojený, neměnil bych. Vnímám pozitivně, že žena nemusí brát hormonální antikoncepci, která by ji mohla ovlivnit, a že si nemusím brát kondom při každém sexu,“ vyjmenovává.  

Bezpečná a účinná 

Vasektomie coby metoda mužské sterilizace spočívá v přerušení chámovodů, kterými se do ejakulátu dostávají spermie. „Zákrok je velice jednoduchý a trvá pár minut. Komplikace nebývají téměř žádné, když pominu možnost infekce operační rány, lehké krvácení nebo nesprávné přerušení chámovodu,“ říká pro Heroine.cz urolog a sexuolog Igor Motíl. „V zásadě je vasektomie vhodná pro každého, kdo chce bezpečnou a vysoce účinnou metodu antikoncepce.“ 

Potvrzuje to i Jakub. Na sále jsem strávil asi 15 až 20 minut. Dostal jsem lokální umrtvení a až na pár škubnutí a píchnutí nic necítil. Po zákroku jsem místo ledoval na pokoji a pro jistotu asi 15 minut počkal kvůli případným komplikacím. Bylo mi ale dobře, takže jsem byl ve zpátečním vlaku v podstatě po necelé hodině a půl. Po týdnu klidu se dostavily komplikace v podobě zanícení místa a teplot, pomohla mi antibiotika. O ráně vůbec nevím, vyjma zmíněné komplikace nepociťuji žádné limity nebo změny oproti minulosti.

Co byste měli vědět o vasektomii?

Výraz vasektomie pochází z latinských slov vás (céva) a ektomé (vyjmutí, vynětí). Jedná se o chirurgický zákrok, při němž se přeruší chámovody v oblasti šourku. Spermie jsou ve varlatech dál produkovány: organismus je ale po určité době sám odbourá a výsledkem je sterilizace muže. Vasektomii lze provádět klasickou metodou, kdy je šourek rozříznut skalpelem, nebo metodou bezskalpelovou, kdy se chámovod vytahuje z varlete skrze malý vpich. Po několika měsících se obvykle úspěšnost operace kontroluje podle výsledků spermiogramu, který odhalí (ne)přítomnost spermií v ejakulátu. Chámovody lze znovu napojit, úspěšnost takového zákroku ale není zaručená. Vasektomie je tak považována za nevratnou formu antikoncepce. Nemá vliv na sexuální funkci ani prožívání orgasmu. V České republice je možné operaci na vlastní žádost provádět od 21 let. 

Zdroj: vazektomiebezskalpelu.cz

Vasektomie představuje alternativu k mnohem častějším formám ochrany proti nechtěnému početí, jako je hormonální antikoncepce nebo nitroděložní tělíska, za něž musejí nést zodpovědnost ženy. V některých případech navíc mohou způsobovat zdravotní potíže. Pro vasektomii jsme se s manželem rozhodli ve chvíli, kdy mi selhalo tělísko Mirena a vedlo to k mimoděložnímu těhotenství,“ svěřuje se Kristýna. Z důvodu leidenské mutace (genetická mutace zvyšující srážlivost krve, která zvyšuje riziko trombózy a plicní embolie, pozn. red.) pro mě antikoncepce není možnost. Muž proto naprosto s klidem zvolil vasektomii. V dlouhodobém horizontu se navíc zákrok vyplácí také finančně, protože jde na rozdíl od ženské antikoncepce o jednorázovou investici, která se u nás dnes pohybuje okolo patnácti tisíc korun. 

Obavy z konečnosti 

Podle Motíla je ale před operací zásadní dobře zvážit všechna pro a proti. Vasektomie sice mohou být vratné, ve skutečnosti ale obnovu funkčnosti celého ústrojí nikdo nemůže zaručit. Po deseti letech od zákroku míra úspěšnosti opětovného napojení chámovodů klesá zhruba na padesát až šedesát procent a s postupujícím časem se nadále snižuje.  

„Navrácení do původního stavu je složitější a s nejistým výsledkem. Nespoléhal bych se na to a spíše bych před vasektomií doporučil zmrazení spermií. Také předpoklad, že když mám dvě malé děti, už další nikdy chtít nebudu, může být ošidný. Nikde není napsáno, že za pět nebo deset let ty děti budu mít stále u sebe, živé a zdravé,“ myslí si lékař. 

To, že je představa ukončení vlastní plodnosti znepokojovala, připouštějí také Jakub s Liborem. „Uvažování nebylo dlouhé, zhruba týden. Přesto jsem z toho nervózní byl. Jedná se o potvrzení, že jedna životní etapa končí,“ uvažuje Libor. „Je to v podstatě nevratný zákrok,“ doplňuje Jakub. „Co když nakonec budu chtít děti? Je to málo pravděpodobné, ale...“ 

Právě vědomí definitivnosti patří mezi důvody, proč s sebou vasektomie coby způsob antikoncepce stále nese určité stigma. Často navíc obnažuje myšlenky, které bychom si ve vztazích jinak raději nepřipouštěli. Co když si bude muž chtít najít jinou – bude o něj ještě někdo stát? A co v případě, že bude nová přítelkyně či manželka chtít založit vlastní rodinu?  

„Známý si vasektomii nechal udělat po třetím dítěti se svou ženou, především z obav z dalšího potomka,“ popisuje dvaačtyřicetiletá Lenka. „Ani ne po pěti letech od operace opustil rodinu a našel si novou partnerku. Ta teď chce dítě a on se nechává operovat zpět.“ 

Vasektomie není kastrace

Další příčinou tabuizace je ve společnosti těžko vykořenitelný pocit, že muž po vasektomii už není „pořádným chlapem“. „Jsem velmi vděčná za to, že po třech porodech vzal na sebe můj muž vyřešení naší antikoncepce,“ vyzdvihuje pro Heroine.cz Lenka. „Říkáme to velmi otevřeně, takže o tom vědí také mí rodiče a dost přátel. Myslím, že není žádný limit na to, kdo by to neměl vědět. Mám ale jisté pochybnosti, jak by na to někteří reagovali. Už jsem se setkala s předpojatostí: například jestli vasektomie neovlivní hladinu hormonů, které dělají ‚muže mužem‘.“

Foto: Očkování proti covidu skutečně může mít vliv na délku menstruačního cyklu i sílu krvácení. Zdroj: Shutterstock

Krvácení silnější než dřív. Očkování proti covidu ovlivňuje průběh menstruace, potvrdily nové výzkumy

Menstruační zdraví

Nevybíravé poznámky zažila také Zuzana s manželem, který vasektomii podstoupil před čtyřmi lety. „Manželova rodina nic neví, stále je u nich zažité, že sterilizace je záležitost ženy, ne muže. Některé přátele mého muže informace vyděsila. Hned se chtěli podívat, co všechno mu doktor uříznul. Pletli si sterilizaci s kastrací. Objevily se i připomínky, že už není chlap, že jsem si ho tím pojistila,“ vypráví.    

Podobnou zkušenost má i Barbora, která s partnerem téma v současnosti řeší. „Pro nás je to určitě relevantní možnost, jen by se to nikdy nesměl dozvědět můj táta. Má pocit, že i vykastrovaný pes je prostě méněcenný.“ 

Diskutujme bez předsudků 

Báchorky o pochroumané virilitě jsou přitom naprosto mylné. Na sexuální funkci má vasektomie vliv minimální – může sice o několik procent snížit množství ejakulátu, prožívání orgasmu ani mužovo libido ale nijak nemění. Odvíjení už tak dost nejednoznačné ideje mužnosti od plodnosti navíc nemá v reálném světě žádnou oporu, jakkoliv silně nás ke zkratkovitosti mohou vést nevědomé evoluční principy a žité předsudky. 

Měli bychom tedy o vasektomii ve veřejném prostoru slýchat častěji? Je jasné, že výběr antikoncepční metody je nakonec vždy zcela individuálním rozhodnutím: tím spíš by ale přerušení chámovodů mělo být bráno jako relevantní možnost se specifickými výhodami a riziky podobně, jako je tomu u ochrany primárně cílené na ženy. Zásadním benefitem je přitom právě spravedlivější rozdělení reprodukční odpovědnosti. K tomu, abychom dokázali na vasektomii nahlížet racionálně, je ale nejprve potřeba se zbavit mýtů, které diskuze kolem zákroku zbytečně zakalují. 

„Není to zrovna motivace, ale ve výsledku jsem rád a jsem hrdý na to, co jsem udělal. Podpořil jsem ženu a náš vztah,“ uzavírá Jakub. „Udělal jsem racionální, nepopulární krok, kterým mnozí opovrhují, odsuzují ho a nechápou ho. To je ale pouze jejich problém.“ 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s