nové číslo Heroine právě v prodeji

„Tohle nejez, budeš tlustá.“ Pár tipů na to, jak s dětmi (ne)mluvit o jídle

17. leden 2020

Asi každý rodič by si přál, aby jeho dítě „dobře jedlo“. A často kolem sebe vidíme, že tomu tak není. Vztah k jídlu a stravování se u dětí „vymknul“ ze své přirozenosti. Reklamy na sladkosti a řetězce rychlého občerstvení jsou na každém kroku, a internet nás přitom zasypává články o tom, jak důležité je zdravé jídlo. Co to ale přesně znamená a jak zařídit, aby ho naši potomci jedli? Nad tím, jak v dětech vybudovat zdravý vztah k jídlu, se zamýšlí i americký deník New York Times.

Některé rodiny počítají každý gram cukru a tuku a nekoupí domů ani müsli tyčinku, jiné to zase neřeší vůbec a na svačinu dají dětem klidně pytlík chipsů nebo pořádně mastnou koblihu. Není výjimkou ani to, že se celá rodina „plácá“ z extrému do extrému a například po hodování o Vánocích přechází s novým rokem na saláty a dušenou zeleninu.

Jaký je výsledek? Podle studie Univerzity Palackého a Ministerstva zdravotnictví z loňského roku trpí v Česku pětina dětí a dospívajících nadváhou nebo obezitou, z větší části jsou to chlapci. Na druhou stranu ale podle téže studie trpí asi pět procent dětí podváhou a mezi děvčaty na druhém stupni základních škol hodnotí svou hmotnost negativně až třetina – a to i těch velmi štíhlých. S poruchou příjmu potravy se v roce 2017 léčilo 3700 Čechů a Češek, dvě třetiny z toho s anorexií. Ta nejčastěji začíná ve věku 10-14 let, ale výjimkou nejsou ani osmileté pacientky.

Jídlo je pro mnoho lidí zdrojem úzkosti

Novinářka z Brooklynu Caitlyn Hitt vyrůstala v rodině, kde se jídlo řešilo neustále. Už jako malá poslouchala, že by toto nebo tamto neměla jíst, nebo ztloustne. Všechny její ženské příbuzné prakticky neustále držely nějaké diety a Caitlyn se tak velmi brzy naučila rozdělovat jídlo na „dobré“ a „špatné“. Teď je ale matkou šestiletého Noaha a je velmi opatrná v tom, jak o potravinách mluví. Snaží se, aby chlapec jedl vyváženě a nebál se zkoušet nové věci. „Uvědomuji si, jak tenká je hranice mezi nastavováním správných norem a úzkostným lpěním na přijatelných potravinách. Říkáme si, že ovoce, zelenina a bílkoviny jsou důležité, ale nechci v synovi vytvářet pocity viny, které mám kolem jídla já,“ zamýšlí se Caitlyn. Jak mluvit s dětmi o jídle, abychom je vedli ke zdravému životnímu stylu, a přitom je nezatěžovali svou úzkostí a obavami?

Snažte se jíst zdravě vy sami, jděte dětem příkladem

„Když děti vidí své rodiče zdravě jíst, je větší šance, že se vydají stejnou cestou. Mluvte o jídle jako o zdroji výživy a potěšení, ne jako o nepříteli,“ říká Dianne Neumark-Sztainer z Minnesotské zdravotnické školy. Zdá se, že komplikovaný vztah rodičů k jídlu se replikuje v dalších generacích. Pokud rodiče sami mají potíže s váhou, měli by se vyvarovat různých moderních diet, jako je například v současné době low-carb stravování zaměřené na minimální přísun sacharidů a jejich nahrazení tuky a bílkovinami. A nejvíc ze všeho by si rodiče měli dávat pozor na nejrůznější komentáře o jídle a váze. „Prohlášení typu – Ne, proč jen jsem tohle jedla, teď se nevejdu do kalhot! – můžou skutečně v hlavách dětí nasekat velkou paseku a vytvořit mentální bloky,“ připomíná Dianne Neumark-Sztainer.

Jezte společně jako rodina, budete jíst lépe

Kalifornská pediatrička Natalie Muth zdůrazňuje: „Nikdy není příliš brzy na to, abyste se s dětmi začali bavit o zdravém jídle. Začněte klidně před prvními narozeninami a pokračujte po celé jejich dětství. Berte je na nákupy a zapojte je do přípravy jídel. A co nejvíc se snažte jíst společně jako rodina.“

Průzkumy v USA prý dokazují, že rodiny, které jedí společně, obvykle zkonzumují víc ovoce a zeleniny a méně cukru a limonád než ty, kde jí každý sám. Navíc pomáhá i to, když děti vidí svoje rodiče jíst ovoce a zeleninu. „Nebojte se a naložte jim na talíř to samé, co jíte vy. Možná aspoň ochutnají, což už je samo o sobě úspěch,“ radí Natalie Muth rodičům malých vybíravců. Pokud děti nechtějí zeleninu čerstvou, zkuste vařenou či pečenou, případně ji „schovejte“ do různých omáček, karbanátků nebo placiček.

Pamlsky jsou OK, ale nepoužívejte je jako úplatek

Natalie Muth rodiče svých pacientů důsledně varuje před tím, aby používali potraviny jako úplatek, odměnu nebo trest: „Tím v očích dětí konkrétním potravinám přiřadíte hodnotu, kterou samy o sobě nemají. Posilujete v nich závislost na pamlscích i na systému odměn a trestů. Ani jedno není vhodné.“

Rodiče by měli dezerty nebo různé dobroty zařazovat do jídelníčku pravidelně, aby na ně děti nenahlížely jako na něco „zakázaného“, co je třeba si „zasloužit“. Jak praví české přísloví, odříkaného chleba největší krajíc – a není rozhodně výjimkou, že děti z velmi striktních rodin se přecpou sladkostmi, jakmile zmizí rodičům z dohledu a mají k tomu příležitost. „Nechceme přece děti ovládat, jde nám o to, aby se samy naučily poznat, kdy už měly pochoutek dost,“ poznamenává Natalie Muth.

Když si povídáte o zdravém jídle, nemluvte přitom o váze

Samozřejmě, že když se přejídáte nebo jíte hodně tučných a sladkých jídel, pak s velkou pravděpodobností ztloustnete. Pokud ale chcete u malých dětí vybudovat zdravé stravovací návyky, zkuste téma hmotnosti a postavy z debat o jídle vynechat. Nezdůrazňujte, že jíte zdravě hlavně proto, abyste byli hubení.

Podle studie Fakulty veřejného zdraví Minnesotské univerzity z roku 2013 jsou teenageři, jimž rodiče jako malým dětem často zdůrazňovali zdravé jídlo jako cestu ke štíhlé postavě, náchylnější jak k držení diet, tak k nárazovitému přejídání. V rodinách, kde se rodiče soustředili na kvalitní stravu jako cestu ke zdraví, měli dospívající tyto sklony méně.

„Když s malými dětmi mluvíte o jídle nebo o cvičení, zkuste se soustředit na to, jak jim prospěje. Tedy, že budou mít dost vitaminů, minerálů a bílkovin; nebo že budou rychlé, silné a ohebné,“ radí autorka studie Jerica Berge z Minnesotské univerzity.

Neřešte maličkosti, soustřeďte se na podstatná témata

Jak říká Natalie Muth, rodiče to v době sociálních sítí a online médií nemají jednoduché. Často za ní do ordinace chodí matky, které jsou ve stresu z toho, že jejich děti přes veškerou snahu nejedí tak zdravě jako potomci instagramových influencerů. „Říkám jim, aby se soustředili na sebe, na svou rodinu. Ať si kladou malé a rozumné cíle a nevyšilují, když potomci zarytě odmítají třeba zeleninové saláty,“ vysvětluje dětská lékařka. Podle jejího názoru by rodiče měli dávat pozor hlavně na to, zda jejich děti dobře rostou a mají dostatek energie.

A kdy by naopak měli zpozornět? „Varující je, pokud dítě během několika týdnů či měsíců výrazně přibere nebo zhubne. Když se z jídla stane posedlost, když dítě náhle často mluví o tom, že se cítí tlusté. Všímejte si toho, když začne odmítat určité potraviny, nebo nechce jíst u stolu s ostatními,“ upozorňuje Natalie Muth. V takovém případě doporučuje, aby se rodina obrátila buď na svého pediatra, nebo přímo na nutriční sestru se žádostí o pomoc při sestavení vyváženého jídelníčku.

Tento text původně vyšel na EDUzín - Magazín o vzdělávání.

Popup se zavře za 8s