E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Rychlé a zdravé školní svačiny – poradíme, jak na ně

26. únor 2020

Nový školní rok je tu s ním přichází opět povinnost dělat svačiny. V článku zjistíte, jaké zdravé svačinky můžete dětem připravit tak, aby byly snadné na přípravu a přitom chutné.

Foto: Favi

Muffiny na sladko

Muffinů existuje nepřeberné množství a to ve slané i sladké variantě. Praktické na tomto pečivu je, že se dá jíst zatepla i zastudena, moc nedrobí a hodí se i na cesty. Připravte si základní těsto na muffiny a do něj přidejte, co máte rádi:

  • kousky nakrájeného sušeného nebo čerstvého ovoce,
  • kousky kvalitní čokolády,
  • oříšky, atd.

Skvělý je například rozmačkaný banán, který částečně nahradí tekuté složky v těstu. Proto je pak trochu uberte. Vše promíchejte, těstem naplňte košíčky do dvou třetin a pečte při 180 stupních do zlatova.

Foto: favi

Muffiny na slano

Slané muffiny jsou na rozdíl od těch sladkých o něco zdravější – neobsahují totiž větší množství cukru. Na základní těsto budete potřebovat asi 200 g mouky (může být i špaldová), 200 ml mléka, 1 vejce, špetku soli a 1 prášek do pečiva. Pro dodržení poměrů použijte kuchyňskou váhu. Pak už přidejte náplň dle chuti, například různé druhy sýra, šunku, kousky zeleniny (třeba jarní cibulku) a podobně. Do těsta také přidejte bylinky a semínka dle své chuti a toho, co máte zrovna doma. 

Varianta pro celiaky: Jde to i bez mouky – skvělé jsou muffiny z vajíček. Jednoduše vyšlehejte 10 vajec, přidejte jarní cibulku nakrájenou na kolečka, 100 g nastrouhaného sýra, sůl a pepř. Nalijte do formiček a upečte. Do směsi můžete přidat taky šunku nebo tuňáka z konzervy.

Ovesný nápoj

Nápoj z jogurtu (mléka), vloček a ovoce je parádní způsob, jak dítěti zajistit výživnou a plnohodnotnou svačinu. Jednoduše všechny ingredience hoďte do mixéru či smoothie makeru a máte to. Nebojte se experimentovat s různými druhy ovoce a klidně přihoďte i oříšky. Skvělá kombinace je mléko, hrst mražených malin, půlka banánu a pár lžic vloček.

Flapjack a ovoce

Flapjack je v podstatě vysoce výživná ovesná sušenka. Oblíbená je hlavně ve Velké Británii, kde i vznikla. Obyčejně obsahuje vločky, cukr (nebo med), oříšky a případně kousky ovoce. Proto dítěti dodá opravdu spoustu energie a zdravých tuků. Flapjack si můžete celkem jednoduše vyrobit doma, nebo si to usnadnit a koupit ho v obchodě. Spolu s kouskem čerstvého ovoce jde o super svačinu. Pro svou vysokou energetickou hodnotu ho ale doporučujeme spíše jako svačinu pro děti než dospělé. Děti totiž na rozdíl od nás kalorie rychleji spálí.

Zapečené toasty

Jasně, zapečené toasty zná každý, nicméně většinou v kombinaci šunka, sýr a kečup. Jde to ale i jinak. Vyzkoušejte následující kombinace:

  • Lučina, uzený losos a pažitka
  • Vejce natvrdo, gouda a hořčice
  • Balkánský sýr, rajče a tenké plátky cukety
  • Míchaná vajíčka, avokádo a sýr
  • Ricotta, tvrdý sýr a tymián

U svačin je v zásadě dobré dodržovat, aby obsahovaly všechny potřebné makroživiny a nejlépe i nějaké ovoce a zeleninu. Pak už je to jen na vašich zásobách a fantazii. A samozřejmě taky na chutích vašich ratolestí.

Popup se zavře za 8s