E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Cizí slovo sérum? Seznamte se s inovacemi téhle kosmetické stálice

23. září 2020

Říká se, že nejpozději po třicítce byste měly mít na poličce aspoň jedno sérum. Sice si nemyslíme, že by to bylo tak horké - pokud máte zdravou pleť, stačí čistit a hydratovat. Jakmile se ale objeví specifické potíže, sérum může být odpověď.

Každý rok do kosmetického slovníku přibude pár nových výrazů. Esence, bubble maska, čisticí olej… Je těžké se v tom vyznat. Jenže ani u stálic, jako je sérum, už to není tak jednoduché. Stále platí, že séra jsou přípravky s vysokou koncentrací látek, ale nově se vyrábějí nejen na vodní, ale i olejové bázi, v účinnou látkou napuštěných tamponcích nebo dokonce ve spreji. Odbornice na skincare sortiment drogerie dm Michaela Zikmundová navíc říká, že Češky v užívání sér spíš zaostávají.  

Zřejmě jste někdy ve svém životě sérum vlastnila, možná jich máte dokonce několik. Jste si i tak jistá, že víte přesně, co sérum je a co s pletí dělá? Tak například: sérum může být hydratující, ale přesto byste zároveň měla použít hydratační krém. Může být olejové, ale zároveň nemusí být přímo pleťovým olejem. Někdy je tak vodnaté, že by to mohla být spíš esence. Některé je nutné používat jen dvakrát třikrát týdně, jiné dvakrát denně. Tolik otázek!  

Co je sérum

Platí, že jako sérum se označuje produkt, který se na pleť aplikuje po čištění a před nanesením hydratačního krému a jeho cílem je dostat účinné látky rychle a hluboko do pleti. Proč je v tom výkonnější než krém? Obvykle se skládá z menších molekul, které pletí snadněji proniknou, a mívá takové významně větší koncentraci účinných látek. Proto se hodí především pro cílenou péči: vrásky, hyperpigmentace, ztráta pevnosti, akné…

Nahradí hydratační sérum můj běžný hydratační krém?

Ano i ne. Sérum může být plné vysoce hydratačních ingrediencí, jako jsou ceramidy nebo kyselina hyaluronová, ale to z něj nedělá produkt se stejnými účinky jako krém. Lotiony a krémy v sobě mají víc emolientních látek, vytvářejí na pleti ochrannou bariéru a pomáhají ji chránit před vnějšími vlivy.

Jaký je rozdíl mezi olejovým sérem a sérem na vodní bázi?

Obvykle jsou séra vyrobená na vodní bázi, trh s výrobky na bázi oleje ale stále roste. Navíc je jejich složení neustále vylepšováno, takže už nemusí platit, že olejovým sérům by se měl vyhnout kdokoliv s mastnější pletí. Séra na vodní bázi patří vždy pod krém, jejich molekuly by jinak do kůže nepronikly. Olejová séra jdou naopak až nad krém a pomáhají mu udržet vlhkost a ochranu pleti.

Z Koreje k nám proudí výrobky označované jako esence, ale složením se podobojí tomu, čemu my říkáme sérum.

Je to tak, rozdíl vlastně není nijak velký. Aplikují se stejným způsobem a mají podobný cíl, a tedy specifickou péči. Tam, kde se můžou lišit víc, je textura: esence bývá velmi řídká až vodová, sérum je o něco hutnější. Často je v tom ale jen marketing – slavné sérum od Estée Lauder Advanced Night Repair je v Koreji prodáváno pod názvem „esence“.

Je vážně drahé.

Ano, séra jsou jedny z nejdražších výrobků v sortimentu skincare. Má to ale poměrně jasný důvod: jsou nabitá blahodárnými látkami a stačí ho použít jen velmi malé množství, takže dlouho vydrží. Vždy upřednostněte sérum v neprůhledné tubě nebo v dóze s pumpičkou, aby nedošlo k degradaci látek při kontaktu se vzduchem nebo bakteriemi. Sérum skladujte ve tmě a v suchu a spotřebujte nejdéle do roka od zakoupení.

Které sérum je dobré pro moji pleť?

Akné: V účinných látkách hledejte vitamín C, retinol, zinek a kyselinu salicylovou.

Suchá pleť: Vitamín E, niacinamid, kyselina glykolová, kyselina hyaluronová.

Unavená: Antioxidanty! Výtažky ze zeleného čaje, resveratrol, kyselina ferulová.

Vrásky: Ceramidy, kolagen, vitamín C, kyselina mléčná, retinol, jojobový olej.

1. Balea Vital dvoufázová pleťová kúra, 7 ml, 149 Kč

2. Balea Beauty Effect pleťové sérum oči & rty, 15 ml, 119 Kč

3. alverde NATURKOSMETIK naturschön pleťové sérum Anti Aging, 30 ml, 219 Kč

5. Balea Q10 pleťové sérum, 30 ml, 99 Kč

Popup se zavře za 8s