E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Týden v životě doktorky. S covidem na věčné časy?

29. listopad 2021
18 951

Barbora M. je mladá lékařka. Doma má dvouletého syna, pracuje v ordinaci praktika a bere i směny v nemocnici. Jak vypadá z pohledu zdravotníka další a ještě zoufalejší vlna nemoci, která tu s námi, zdá se, bude ještě dlouho? Jak den za dnem čelí realitě českého zdravotnictví, neočkovaným pacientům s nemocí, na niž nevěřili, a  medicíně, která přestala rozeznávat jinou nemoc než covid?

Foto: Pejsek s fonendoskopem na Barbořině tričku. Trust me, I'm a dogtor. archiv autorky

Pondělí

V 5.40 ráno budíček. Auta jsou zamrzlý. Nechce se mi připojit bluetooth k rádiu, tak za cestu slyším troje zprávy na Radiožurnálu. Adam Vojtěch vykládá, že máme k dispozici spoustu protilátek a že si o ně lidi mají říkat. Mám na sobě svoje pozitivní tričko s pejskem a fonendoskopem. Už tak v 7:06 už vím, že triko bylo zbytečný, a v 8:15 poprvý říkám sestřičce, že nesnáším lidi.

Od rána mezi objednané prohlídky a odběry chodí tuny mailů. Moment, kdy nezvoní ani pevná linka, ani pracovní mobil, je na fanfáry. Já i můj táta, což je zároveň můj kolega a vedoucí, mezitím zveme příznakové pacienty do ordinace. Přes den máme nabráno přes 20 PCR testů, rovnou v ordinaci je 13 lidí pozitivních, jeden z nich očkovaný. Starý pán s velmi výživnou anamnézou, kterého nakazila rodina. Ta stejná rodina ho nyní odmítá odvézt do nemocnice na protilátky, protože jsou přece nemocní. Chce se mi plakat i křičet.

Ve čtyři už do telefonu říkám cozid povitivní, přijde mi to v pohodě. Volají i cizí pacienti. Jejich praktici totiž vyžadují negativní test při vstupu do ordinace a všechny nemocné směrují do nemocnice na urgent. Kromě našich tedy ošetříme i nějaké jiného nemocného. Radost z toho nemáme, ale nechat se trápit člověka se zápalem plic nám přijde nelidský.

Úterý

Auto je pokryté vrstvou ledu. Mrznoucí déšť. Silou bájného Herkula se mi daří otevřít jedny dveře. Připojuju bluetooth a za poslechu podcastu Vlevo dole fičím do práce. Úterý je mnohem lepší. Volá jen asi třetina lidí, co v pondělí. Mám chuť bláznivě se smát, ale místo toho ve volných chvílích studuju přednášku z kurzu radiační ochrany. Díky tomu den docela pěkně utíká, pacienti se střídají s kapitolami o stochatických účincích. Vyrábíme jen asi 5 covid pozitivních osob, pár lidí posíláme na rentgen, někoho na protilátky.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!