E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Lidé pijí alkohol místo toho, aby šli na terapii, říká psychoterapeutka v podcastu Heroine o životě

V kritických životních okamžicích po alkoholu často saháme, ale právě alkohol nás může také do životní krize dostat. Johana Růžková je psychoterapeutka, která pomáhá lidem, kteří se potýkají se závislostí. Proč se v Česku tolik pije? V jakých situacích nejčastěji alkohol pijeme? A bude u nás někdy normální nepít? Odpovědi hledáme v podcastu Heroine O životě.

Foto: Psychoterapeutka Johana Růžková je hostkou podcastu Heroine O životě. Johana Růžková

„Jeden měsíc nestačí na to, abychom svůj vztah k alkoholu nějak radikálně změnili, ale stačí na to, abychom se zvládli trochu prozkoumat v tom, jak to s alkoholem máme,“ vysvětluje psychoterapeutka Johana Růžková v podcastu Heroine O životě. Johana je odbornou garantkou kampaně Suchej únor, ta motivuje k tomu, abychom zkusili na celý únor vynechat alkohol, a zjistili tak, jak jsme na tom ve skutečnosti s jeho konzumací. „Tělo si odpočine od drobného trávení jedem, který mu průběžně dopřáváme. Uleví se játrům, srdci, mozku a dalším orgánům. A do jisté míry se uleví i duši. Duše si začne uvědomovat, co se v ní děje,“ popisuje v rozhovoru.

Poslechněte si další díl podcastu Heroine O životě:

Johana Růžková sice odborně zaštituje kampaň Suchej únor, ale její misí není přimět lidi k úplné abstinenci. „Hodně lidí nadměrně pije a do závislosti padá proto, že alkohol používají v roli anxiolytik nebo antidepresiv. Jako dostupnou a paradoxně méně stigmatizovanou cestu, jak se vyrovnat s duševní nemocí, než je návštěva psychiatra,“ říká Johana Růžková.

Foto: Heroine

Podcast Heroine O životě

Rozhovory o životě, smrti a krizích mezi tím. Ilona Kleníková si s hosty podcastu povídá o porodech nebo o předsudcích kolem domácího násilí. Podcast o vážných věcech, které patří k životu, poslouchejte na Heroine.cz, na Spotify nebo Apple Podcast

Důvody, proč Češi pijí, zjišťovali s týmem Suchýho února v anketě mezi takzvanými „sušiči“ neboli účastníky únorové výzvy. „Chtěli jsme vědět, jak se na svoje emoce a na zátěžové životní situace dívají, když po té berličce nesáhnou. Zjistili jsme ohromný nepoměr v tom, kolik lidí pije na žal nebo úzkost a kolik pije na radost. Ukázalo se, že pětkrát častěji než ty pozitivní emoce se jako důvod pití nebo součást bažení objevovaly negativní emoce – smutek, vztek, úzkost, nervozita, vyčerpání, přepracování. Pijeme na smutek,“ shrnuje Johana Růžková.

Metla lidstva?

Alkohol není „metla lidstva“, když se pije občas, při zvláštních společenských příležitostech, říká terapeutka. „Metla lidstva je alkohol tehdy, když jím zapíjíme krize,“ upozorňuje. „Když v reakci na krizi pijeme, další krize se tím pohání. Z mé zkušenosti je za každým pitím spousta dalších věcí. Málokdo se stane závislým proto, že se nudí nebo mu tak hrozně chutná víno,“ uvažuje Johana Růžková. „Může se stát, že někdo má pití celý život docela pod kontrolou nebo si jím lehce kompenzuje nějakou nepohodu. A když potom přijde nějaká zásadní krize, jako je úmrtí někoho blízkého, ztráta práce nebo nějaký zásadní sociální sešup, tak se to potom může rozkoulet.“

Foto: Suchej únor, z. ú.

Ne, raději knihu!

V rámci kampaně Suchej únor vyšla také stejnojmenná kniha, která nás může nejen poučit, ale i motivovat. Obsahuje rozhovory s odborníky, ověřená fakta a data o alkoholu. Najdete v ní také autentické příběhy lidí, kteří se s alkoholem potýkali. Ukázky, které v podcastu uslyšíme v podání Veroniky Hesounové, pocházejí právě z tého knihy. Více na webu Suchejunor.cz.

Právě péče o duševní zdraví je podle Johany jednou z cest, jak by se česká společnost mohla dostat z nelichotivého čelního místa v žebříčcích konzumace alkoholu. „Češi obecně pijou strašně moc. Ale díky tomu, že se zaplaťpánbůh začíná víc mluvit o duševním zdraví, tak lidi začínají hledat jiné cesty,“ říká Johana Růžková.

Bude u nás někdy normální nepít? Proč ženy dohánějí muže v pití a jak se zachovat, když se za hranu rizikového pití dostane náš životní partner? Poslechněte si celý rozhovor s terapeutkou Johanou Růžkovou v podcastu Heroine O životě.  

Podcast Heroine O životě je dostupný také na SpotifyApple Podcast.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s