E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Šaty z odpadků a zvýrazněné tvary těl. Nejzajímavější inspirace z pražského týdne módy na příští rok

16. září 2022

Módní týdny jsou opět v plném proudu. Ten pražský už je za námi. Čeští a slovenští návrháři a návrhářky představili svou tvorbu na příští jaro a léto. A jaké trendy byly k vidění mezi diváky?

Pražský módní týden – Mercedes-Benz Prague Fashion Week – se koná dvakrát do roka, obvykle v září a v březnu nebo dubnu. Přehlídky zde mají ti nejlepší čeští a slovenští návrháři jako Liběna Rochová nebo Jakub Polanka, ale i vycházející hvězdy a módní školy. Letos bylo mnohem méně přehlídek než v předchozích ročnících, přesto tento týden představil zajímavé modely, ve kterých hrají prim udržitelné materiály či inspirace z legendárních filmů.

Dominika Kozáková

Dominika Kozáková navrhuje nápadné, barevné kusy. Začínala jako návrhářka divadelních kostýmů, pak zjistila, že ji víc baví móda, která se nebude nosit jen na jevišti – ale i dnes obléká hudebníky nebo navrhuje pro film. V nové kolekci využila udržitelné materiály (recyklovaný plast, látky z deadstocku), pleteniny a své vlastní autorské potisky.

Tomáš Němec

Tomáš Němec je jeden z nových módních talentů. Na jaře vyhrál soutěž, kterou pro mladé návrháře v rámci MBPFW pořádá obchodní dům Van Graaf. Nyní představil kolekci inspirovanou filmem Dáma na kolejích: modelky v korzetových šatech připomínají figuríny, na nichž si hrdinka filmu prohlíží šaty, brýle s výraznými obroučkami jako by vypadly ze šedesátých let.

Tobias Equipment

Tobias Schubert pro svou značku navrhuje oblečení, které by perfektně zapadlo do městské fantasy z nedaleké budoucnosti. Používá sportovní materiály, výrazné grafické potisky, tvary, které zvýrazňují lidské tělo nebo jej halí jako futuristické brnění.

Jakub Polanka

Jakub Polanka je už zavedené jméno nejen na naší, ale i světové módní scéně. Jeho kolekce Storm Comes (Ticho před bouří) nabídla modely ve všech odstínech bouřkově černé a šedé, doplněné Polankovou oblíbenou kobaltovou modří.

Vanda Janda

Vanda Janda kdysi začínala jako módní blogerka, nebo spíš módní provokatérka, která se nebojí nosit opravdu výrazné modely. A nebojí se jich ani v roli návrhářky. Nová přehlídka přinesla, jako obvykle, mix hravých, elegantních, nevinných i provokativních prvků.

Liběna Rochová

Módní týden uzavřela přehlídka Liběny Rochové, jedné z našich nejznámějších návrhářek a vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM. Na molu se sešly barevné oversize kostýmy, rozevláté vrstvy průsvitných látek i oděvy, které svými měkce splývajícími tvary krásně lichotily postavě.

Módní školy

Mezi mé nejoblíbenější vždycky patří přehlídky studentů návrhářství, protože ti pokaždé přijdou s něčím zajímavým a experimentálním. Letos předváděly tři školy, Technická univerzita v Liberci, UMPRUM a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Všechny modely si můžete prohlédnout na webu MBPFW, mně se líbily třeba šaty značky Naiad, kterou tvoří Žofie Soldánová z Ateliéru designu oděvu na UTB. Zaujaly mě kombinací barev, výrazným vzorem, který vypadá, jako by je někdo vytvořil velkým štětcem, a zdánlivě ledabylými řasenými prvky.

Styloví diváci

Návštěvníci fashion weeků nejsou jen tak nějaké křoví. Módní týden je pro mnohé příležitostí obléknout si ty nejžhavější trendy a dotvořit atmosféru. Dovoleno je vše.

Na MBPFW se přijel podívat známý influencer Mark Bryan. Samozřejmě v sukni a lodičkách. Mark málokdy nosí něco jiného.

Youtuber Zachy – Lukáš Zachara – to pojal podobně, jen o hodně výrazněji. 

Lenka Madlenová neboli Stylemon, majitelka nejbarevnějšího instagramového účtu, jaký znám, v šatech od Lay Sedlákové:

Miss Karolína Mališová v trendy žhavé růžové:

Influencerka Michaela Petrečková v barvách od české návrhářky Soni Fefkové:

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s