E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

GALERIE. Ada z Módního pekla představuje nejstylovější pánskou módu

15. duben 2022

V dnešní galerii najdete jarní inspiraci pro muže: klasicky elegantní, streetovou i výstředně barevnou. Pánská móda sice na první pohled vypadá nudněji než dámská, ale muži, kteří se nechtějí oblékat jednotvárně, dnes mají spoustu zajímavých možností.

Foto: Rapper Lil Nas X Lil Nas X na předávání BET Awards 2021. Profimedia

Klasiku pojatou jako nedbalou eleganci nejlépe umějí Italové, třeba Niccolò Cesari. Ať už má na sobě oblek, svetr nebo teplákovku, vždycky je to stylové a nikdy to není úplně perfektní – přesně v duchu sprezzatury, prastarého umění vypadat dobře, ale zcela nenuceně.


Italové se nebojí barev a běžně míchají neutrální odstíny s výraznými: červenou, sytě modrou, žlutou, zelenou, v létě klidně i pastelovými barvami. Přitom to nepůsobí nijak přeplácaně. Tajně doufám, že se výrazné barvy v pánském oblečení rozšíří i u nás!


Výrazně barevný styl a nápadné vzory nejsou pro každého a jejich nošení je částečně podmíněno i kulturně (evropští muži se také až do 18. století oblékali nápadněji, ale pak přišla móda dandyů, kteří pestré oblečení odmítli – a „západní“ pánský styl to ovlivňuje dodnes). Lionel Horugavye, který si na Instagramu říká Lionel Big, si potrpí na stylové obleky, barevné boty i pestrou volnočasovou módu; a navíc dokazuje, že ani silná nadváha nemusí být milovníkovi módy překážkou.


Taky klasika, ale úplně jinak: holandský bloger Pasquinel nosí styl, který by se dal nejspíš nazvat hipsterskou sprezzaturou. Některé jeho kombinace vypadají, jako by jeden kus vybral ze skříně mladšímu bratrovi, druhý dědečkovi a třetí koupil ve značkovém obchodě, ale vždycky to má své hravé kouzlo. Jestli vybraná fotka není zrovna váš šálek kávy, projděte si jeho Instagram: má na něm stovky outfitů včetně úplně „normálních“.


„Něco na sebe hodím a jdu“, tentokrát po japonsku. Střet západu a východu je v Japonsku, včetně tamní módy, téma od chvíle, kdy Japonsko otevřelo hranice a obě kultury se skutečně fyzicky potkaly. Mísení vlivů je vidět nejen v kolekcích slavných japonských návrhářů, ale i na ulicích. Některé outfity Kenty Takahashiho jsou do Česka rozhodně nepřenositelné, jiné se neliší od univerzálního street stylu.


Outfit „do města“ může být barevně neutrální a sestavený z běžných kusů jako džíny, tričko a kabát, a přitom nemusí být nuda. Trik je většinou v doplňcích – a také ve schopnosti nebrat se moc vážně.


Nick Wooster nemůže ve výčtu stylových mužů chybět. Celý život pracuje v oboru pánské módy, v současné době hlavně jako konzultant pro módní značky a jako influencer. Někdy se obléká úplně obyčejně, někdy jako příkladná oběť módy do křiklavých značkových kusů.


Jidenna je známý hlavně svým typickým dandy stylem (doporučuji videoklip Classic Man), ale také tím, že do něj přimíchává západoafrické vlivy, jeho rodiče totiž pocházejí z Nigérie.


Olly Alexander, muzikant a hvězda seriálu Byl by to hřích, patří mezi muže, které neutrální styl nebaví. Kamkoli přijde, je středem pozornosti v barvách, nápadných vzorech nebo třeba v sukni. Nejzajímavější kreace si obvykle bere na svá hudební vystoupení.


Mezi nejnápadnější vyznavače pestrého stylu patří rapper Lil Nas X. Na minulý Met Gala přišel ve zlatém brnění, na ceny Grammy v bílém kostýmu ozdobeném perlami a výšivkami. Nosí boty s vysokými podpatky, šperky, sukně a svítivé barvy. Lil Nas X není inspirace pro průměrného muže, patří mezi bořiče stereotypů, které móda a s ní i celá společnost také potřebuje.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s