E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

GALERIE: Ada z Módního pekla vybírá české a slovenské návrháře, které byste měli znát

25. březen 2022

V Česku působí spousta skvělých módních návrhářů. Někteří jsou slavní u nás i ve světě, o některých se tolik neví. Vybrala jsem desítku svých oblíbených, které se vyplatí sledovat.

Foto: Kabát z dílny Lay Sedlákové, kolekce podzim/zima 2021. Zdroj: notjustalabel.com

Zuzana Kubíčková

Zuzana Kubíčková má skvělé nápady a cit pro rafinovaný luxus. Vyzná se ve střizích (kéž by to bylo u všech návrhářů pravidlem), používá kvalitní a často neobvyklé látky, ráda pracuje s krajkou a průsvitnými vrstvami. Její modely si často vybírají celebrity na plesy a slavnostní události.


Naniche

Mnoho českých návrhářů má rádo minimalismus, ale Natalie Dufková, která navrhuje pod značkou Naniche, si na něj nepotrpí. Její modely jsou výrazné, barevné, ozvláštněné originálním potiskem nebo neobvyklými materiály. Zatím poslední kolekce Naniche je plná rozevlátého hedvábí.


Zoltán Tóth

Slovenský návrhář, který vystudoval v Česku a zkušenosti sbíral v zahraničí, má oko nejen na barvy a barevné kombinace, ale hlavně na tvary. Sám nazývá módu „mikroarchitekturou“, která dotváří lidské tělo, a s látkami zachází jako se sochařským materiálem.


Pavol Dendis

Pavol Dendis vždycky raději tvořil pro muže, ale jeho barevně neutrální (s výjimkou občasného barevného akcentu výhradně černé a bílé), volně střižené oblečení si oblíbily i ženy. Jeho styl se bude líbit milovníkům a milovnicím moderního japonského minimalismu a unisexového pohodlí.


Denisa Dovala

Denisa Dovalová ráda navrhuje jak běžně nositelnou módu, tak umělecky pojaté kreace. Najdete u ní pohodlné šaty nebo mikinu s originálním prvkem (například potiskem), ale i ručně zdobené šaty z vrstev tylu.


Lay Sedláková

Lay Sedláková patří k návrhářkám, které se rozhodly věnovat jedné věci, ale zato důkladně. V jejím případě jde o pláště – trenčkoty, jaké jinde nenajdete. Do nejmenších detailů vypracované trenčkoty s originálními potisky, které se pravidelně mění, návrhářka občas doplní menší kolekcí dalších oděvů.


tIQe

Petra Balvínová, která tvoří pod značkou tIQe, už je stálice naší módní scény. Každý rok představuje novou kolekci a zaměřuje se na nositelné modely, ve kterých můžete vyrazit tak, jak jste je viděly na přehlídce. Neznamená to, že by byly jednoduché nebo nudné – vždycky na nich najdete něco zajímavého, ať už je to výrazná barva nebo střihový detail.


Nehera

Historie značky Nehera – dříve sídlila v Prostějově, dnes má slovenského majitele a sídlo v Bratislavě – sahá do 30. let minulého století. Ve své moderní podobě je to světoznámá značka, která své kolekce představuje v rámci pařížského fashion weeku. Jejím poznávacím znamením jsou neutrální barvy, častá inspirace pánskými střihy a pečlivé vypracování.


Verchia

Značka Verchia se specializuje na svatební šaty, navržené a ušité na míru, ale najdete u ní i běžně nositelné oblečení – třeba jednoduché hedvábné nebo bavlněné šaty. Jestli se vám její móda líbí, pohlídejte si limitované kolekce s výjimečnými kousky.


Leeda

Lucie Kutálková navrhuje už od roku 2003 a patří mezi zavedené návrhářky, které mají mezi zákaznicemi nejednu českou i zahraniční celebritu. Na jejích kolekcích je vidět, že má ráda minimalismus, ale nedrží se ho nijak ortodoxně. Skoro vždycky u ní najdete originální potisky, výrazné barvy a zajímavě jednoduché nebo naopak propracované střihy.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s