E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

GALERIE. Ada vybírá svatební šaty pro nevěsty, které konfekci nechtějí nebo mít nemohou

04. únor 2022
15 063

Sice zrovna není typická svatební sezona, ale přípravy na jarní a letní svatby jsou v plném proudu a vy možná ještě nemáte šaty, protože stereotypní nadýchané róby v salonech vás ani trochu nezaujaly. Nic proti dyšesu a krajce, ale někdo o takový look prostě nestojí. Máte jiný vkus než většina? Nesedí vám konfekce? Inspirujte se v naší galerii!

Aktuální svatební trend je jasný: krajka, nejlépe na průhledném podkladu, aby vypadala jako nalepená přímo na těle. Přiléhavý živůtek s princeznovsky širokou nebo také přiléhavou, až od kolen rozšířenou sukní. Vás ale nabídka svatebních salonů naplňuje zoufalstvím, protože byste raději něco úplně jiného. Máte ráda krátké šaty či kalhotové kostýmy, možná retro; vdáváte se podruhé a chcete něco sofistikovaného, nebo budete mít jen malou svatbu, nebo máte plnější postavu a nechcete korzet.

Netradiční šaty se špatně shánějí. Nejspíš si je budete muset nechat ušít, objevit je někde v zahraničí nebo mít štěstí na svatební salon. Inspirace, která vám pomůže najít to pravé, je ale naštěstí dost.

Krátké

Takzvané „malé bílé“ jsou oblíbené hlavně na menší svatby (nebo na převléknutí po obřadu, když je teplé počasí). Jestli běžně nosíte mini nebo midi šaty a víte, jaký střih vám sluší, máte už v podstatě vybráno.

(Šaty na fotografii jsou od značky David’s Bridal. Doporučuji k prohlédnutí celý její instagram, kde najdete spoustu další inspirace. Platí to ostatně pro všechny odkazy v této galerii.)


Kalhoty

Kalhotový kostým nebo overal nemusí vypadat jen klasicky. Máte ráda kalhoty, ale nechcete sáčko a puky? Zkuste rozevlátou variantu. Model na fotce je z pravého hedvábného krepu a šifonu, podobného efektu se ale dá dosáhnout i umělým hedvábím nebo jemnou viskózou.

(Melissa Bridal)


V kalhotovém kostýmu v trendy provedení – dlouhé volné kalhoty a oversize sako ozdobené nápadnými perlami – se vdávala stylistka Jordan Gill Behrend. Na svatební hostině měla klasickou bílou toaletu a ženich byl ve smokingu, ale k oddavkám na newyorské radnici se oba dostavili opravdu newyorsky stylově.


Jednoduché

Líbí se vám dlouhé bílé, ale chcete úplně jednoduché, bez jediné ozdoby? Takové se naštěstí dají v salonech sehnat i dnes. Modely na fotografii jsou od Alyssa Kristin Bridal.


Šikmo střižené

Na kouzlo šikmého střihu se dnes trestuhodně zapomíná, snad proto, že působí vintage dojmem (býval velmi oblíbený ve starém Hollywoodu). Šikmo střižené šaty jsou perfektní pro nevěstu, která dává přednost rafinované eleganci, která je sexy vlastně jen tak mimochodem. Dobře vyniknou na postavě s křivkami a dají se ušít krátké i dlouhé, na menší i větší poprsí, s rukávy i bez nich.

(BHLDN)


Pro plnější postavu

Sehnat pěkné šaty pro silnější postavu je těžké, protože XXL modely jsou kupodivu pořád okrajový sortiment. Máte-li možnost nechat si ušít šaty na míru, udělejte to, ušetříte si spoustu nervů. Ze střihů doporučuji hlavně ty splývavé, řasené, lehce na tělo. Hlavně žádné univerzální korzety!

(Houghton by Katharine Polk)


Můžou být šaty ve velké velikosti jako pro princeznu? Jistě. Třpytivý živůtek posetý korálky a kamínky, dlouhá řasená sukně z jemné látky a korunka ve vlasech sluší snad každé ženě – i Elizabeth, která samu sebe označuje za „queer a tlustou“ a krásné svatební šaty jí pomohly odbourat kus internalizovaného odporu k vlastní postavě.

(David’s Bridal)


Zakrytá ramena

Většina běžných svatebních šatů je bez rukávů, a když v salonu vyslovíte požadavek na zakrytá ramena, často vám nabídnou jen bolerko nebo šál. Přitom se to dá řešit i sofistikovaněji, jak ukazuje minimalistický hladký model s elegantně romantickým prvkem nařasených rukávů.

(Sophie et voilà)


Zakryté paže

Chcete mít zakryté paže, ale v salonech mají tuhle variantu jen v krajkovém provedení? Existují i jiné možnosti, třeba průsvitný tyl nebo šifon. Dá se skvěle vrstvit a střih může být jakýkoli: s dlouhými rukávy a odhalenými rameny, s průsvitnými balonkovými nebo křidélkovými rukávy nebo jen se splývavými kanýry.

(Levana)


Pokud nechcete holé paže a milujete krajku, trendy vám právě teď přejí. Šatů s dlouhými nebo tříčtvrtečními krajkovými rukávy je všude spousta. Krajka, přes kterou tu a tam prosvítá kůže, vypadá krásně a v létě oceníte i její prodyšnost.

(Maggie Sottero)


Zakryté všechno

Šaty, které zahalují celou postavu včetně krku a paží, nemusejí být nuda. To, že jsou půjčovny plné dekoltovaných šatů, neznamená, že musíte mít taky takové – a rozhodně nemusíte být víla v důchodu, protože ani mladé a krásné tělo není povinnost ukazovat.

(Šaty jsou od rumunské značky Chotronette a modelkou na fotce Michaely Ďurišové je její maminka Vlasta Gerhardová.)

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s