E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Bomber s flitry a třpytivé boty. Inspirace na slavnostní chvíle, obléknout se dají i v běžném dni

18. prosinec 2022

S příchodem zimy začíná v módě vedle sezóny hřejivých kabátů a huňatých svetrů také sezóna třpytu. Obléknout si něco blýskavého můžete nejen na nejbližší party, více lesku snese i všední oblečení. Rozsviťte si konec roku pajetkami, štrasem nebo metalickými efekty.

Třpytivé materiály se pravidelně objevují v návrhářských kolekcích na zimní období. Letos by podle módních designérů měly být v kurzu hlavně velké kruhové flitry, které připomínají rybí šupiny. Značka Altuzarra představila šaty, kompletně pošité velikostně odstupňovanými zlatými pajetkami, a modely s metalickými panely. 

Velké flitry jsou samozřejmě zvlášť nápadné, ale neznamená to, že by se nedaly nosit ve všednějším provedení – i když se dá namítnout, že na této khaki parce ozdobené zářivě barevnými flitry není všedního vůbec nic. Pro někoho, kdo rád přitahuje pozornost, je to perfektní kousek.

Třpytivá bundička je naopak něco, co se hodí i do jinak spíš nenápadně elegantního šatníku. V kombinaci s jednoduchými šaty v neutrální barvě se dá vzít na neformální večírek i jen tak ven. Černá a stříbrná je klasika, ale určitě ne jediná možnost. 

Jde to samozřejmě i nápadněji: prostě si ten bomber vezmete k něčemu, k čemu se obvykle nosí – třeba ke slim džínům a tričku –, jen z něj uděláte hlavní třpytivou hvězdu celého outfitu. Prodávají se bundičky s růžovými, zlatými, mořsky zelenými i duhovými flitry, stačí si jen vybrat. Mimochodem, oblečení pošité flitry, korálky nebo protkané metalickou nití před nákupem vždycky zkoušejte. Aby neškrabaly na pokožce, potřebují správnou podšívku, ale kupodivu ne každý výrobce to chápe.

Sluší vám spíš sako než bundička? I to je klasika, se kterou se dá rychle vykouzlit lehce slavnostní kombinace. Jdete na večírek, s kamarádkami na skleničku, někam za zábavou a není čas na dlouhé chystání? Hoďte na sebe flitrový blejzr, na oči nebo na rty trochu třpytu a můžete jít.

Dalším oblíbeným třpytivým oděvem je sukně. Můžete ji kombinovat podobně jako flitrové vršky (tedy s jinak neutrálními věcmi), nebo, jako kanadská instagramerka Manny Martins-Karman, s dalšími nápadnými kousky. Venku je věčně pod mrakem, ve tři hodiny už se smráká, takže kdo chce být vidět, nesmí se toho bát! 

Jestli raději nosíte kalhoty, nevadí, i ty se vyrábějí ve třpytivém provedení. S bohémsky ležérním stylingem se můžete inspirovat třeba u americké fotografky Kishy.

Celý flitrový kostým je hodně výrazný outfit, který se hodí k těm nejtřpytivějším příležitostem: třeba na silvestrovskou party. Nevyužitý ale jistě nezůstane, jeho jednotlivé části můžete volně kombinovat, jak už jsme si v galerii ukázali.

Méně nápadný třpyt mají látky s metalickou nití. Top z takového materiálu si můžete vzít prakticky kamkoli, kam byste si vzaly stejný bez třpytu. Pozor, některé z těchto látek bývají trochu průhledné – při zkoušení zkontrolujte, jestli neprosvítá něco, co nechcete.

A co když nechcete třpytivé šaty, sukni ani kalhoty, ale jen tak něco malého? Od toho jsou tu doplňky. Blýskavé psaníčko nikdy nevyjde z módy a bude se vám hodit ke spoustě příležitostí, k nimž se nachomýtnete, i když třena nejste zrovna společenský typ: divadlo, sem tam nějaký ples nebo oslava či svatba.

Pěkná bižuterie pozvedne i jinak jednoduché šaty na model, ve kterém můžete vyrazit na ples. V Česku má tradici štras, tedy broušené kamínky z křišťálového skla, které krásně odrážejí světlo. Široký výběr má třeba dnes již světoznámá jablonecká Preciosa. Ať už budete bižuterii s kamínky kupovat kdekoli, pořádně se podívejte, jestli jsou opravdu broušené, a ne pouze lisované. Lisované komponenty mají oblé hrany a neodrážejí tak dobře světlo.

A jestli na plesy a party vážně vůbec nechodíte, můžete si místo blýskavé večerní toalety a oslnivého náhrdelníku pořídit rubínové botky. Vyniknou v bílém sněhu i šedé břečce a udělají radost i všem okolo.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s