E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Barva jako ze sušených brouků. Odstínem roku je magenta, podívejte se, jak se dá nosit

11. prosinec 2022
15 087

Firma Pantone právě vyhlásila barvu roku 2023: je jí magenta, sytá růžově červená barva. Má evokovat sílu, odvahu a kreativitu. Mezi módními trendy se už nějakou dobu objevuje, teď bychom ovšem měli zažít přímo růžovou tsunami.

Foto: Barvou roku 2023 podle Pantone je magenta. Shutterstock

Co je vůbec barva roku Pantone a proč je kolem ní takové haló? Pantone je americká firma, která vypracovala barevný systém, jenž se stal standardem v grafickém designu, tisku a dalších oborech (včetně produktového a módního designu). Díky tomuto standardu se všechny součásti výrobního řetězce – ilustrátor, grafik a tiskař, nebo třeba módní návrhář a textilní továrna – snadno domluví na jednotných barvách.

Barvu roku firma vyhlašuje od roku 2000. Nejde přitom o pokus diktovat trend, ale spíš o výsledek analýzy stávajících trendů a snahu předpovědět jejich další směřování – ačkoli pro Pantone je to samozřejmě i marketingový nástroj a propagace.

Barvou loňského roku byla Very Peri, modrofialový odstín inspirovaný květem barvínku. Letos je to Viva Magenta, výrazná růžovočervená barva podobná košenile. Podle zástupců firmy Pantone má evokovat sílu, odvahu a kreativitu.

Košenila nebo také karmín je přírodní barvivo, které se získává z červce nopálového, což je druh hmyzu. Ten žije v Jižní Americe, a do Evropy se tedy karmín dostal až po objevení a kolonizaci Ameriky. Dnes je to barva roku, tehdy to byla barva století. O oblibě karmínu výmluvně svědčí barokní obrazy: snad na každém je aspoň stopa této výjimečné červeně. Dnes se košenilou barví potraviny a kosmetika, ale dobře ji znají i nadšenci do přírodně barvených látek.

Jeden z prvních kousků v nové barvě roku, které si můžete pořídit, jsou tenisky, které vznikly ve spolupráci s Pantone. Nebo můžete samozřejmě počkat, až se magenty chytí i další výrobci tenisek. Jestli bude mít tahle živá, výrazná barva úspěch. Je to jen otázka času.

Ostře růžová barva se v tomto roce objevila v mnoha módních kolekcích. Příkladem za všechny je přehlídka značky Valentino na podzim 2022; až na několik šatů v černé barvě byla celá poctivě růžová, včetně kulis. Nešlo sice o magentu, spíš o fuchsiovou nebo hot pink, ale trend byl celkem jasný.

Trend svítivých růžových odstínů je už vidět i v obchodech. Jestli jste vždycky toužily po výrazně růžovém zimním kabátu a nemohly jste ho sehnat, letos se vám to určitě povede. (Muži mají bohužel smůlu, ladit kolekci do fuchsiových a magentových odstínů se v pánské módě hned tak někdo neodváží.)

Možná dáváte přednost snadněji kombinovatelným kouskům, než je zrovna kabát nebo bunda. Instagramerka Gabriela spojila výrazné kalhoty a neutrální smetanově bílý svetr. Ostatně i Pantone navrhuje použít do kombinace s magentou velmi světlé, neutrální barvy jako pudrově růžovou, pískovou nebo teplou šedou.

A co takhle barevný doplněk? Magentově růžová šála rozzáří jakýkoli neutrální outfit a na rozdíl od žvýkačkových a panenkovských odstínů růžové působí elegantně. Jestli nechcete až tak moc „svítit“, zvolte tlumenější variantu, která se bude barevně blížit spíš k bordó než růžové.

Magenta se dá nosit i na hlavě, a teď nemyslím čepici. Novou barvu roku nadšeně přivítala i některá kadeřnictví a rovnou začala lákat na růžové, fuchsiové a bordó vlasy. Platí totéž co u kabátu: jestli jste někdy toužily po růžových vlasech, třeba po takových, jaké nosila Georgia May Jagger, teď je ta pravá chvíle. Nebo si pořiďte růžovou paruku a oslavte v ní silvestra.

Raději byste něco trochu méně permanentního než barvu na vlasy? Růžové odstíny jsou trendy i v líčení, a když se něco nepovede, stačí smáznout a zkusit to znovu. Magentová rtěnka asi nebude pro každého, ale jestli zrovna vám sluší, berte ji všemi deseti. Nude odstíny už si užily dost slávy!

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s