E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Aktivisté optimismu! Ester Geislerová pro vás vybírá playlist na léto

28. červen 2021

Módní a lifestylová platforma Zalando přišla s letní kampaní, která má podtrhnout radost z (doufejme už doopravdy) uzavřeného roku pandemie a lockdownů. Mezi umělci a performery vybrali ty, kteří přinášejí radost sobě i druhým. Kampaň #ActivistsOfOptimism podpořila i herečka a spoluautorka projektu Terapie sdílením Ester Geislerová a s ostatními umělci nahrála pro Spotify místo reklamních znělek poezii, vtipné esemesky a písničky. Exkluzivně pro Heroine sestavila letní playlist.

Foto: Jorde Perez Ortiz/Zalando

Ester Geislerová je známá především jako herečka, ale má za sebou spoustu projektů mnoha žánrů. Na sociálních sítích společně s Josefinou Bakošovou před čtyřmi lety spustila účet Terapie sdílením, kam lidi anonymně posílají soukromé vztahové esemesky a zprávy. Některé jsou hořké, některé zase vtipné, ale “terapeutickou funkci” mají všechny. Podívat se na vztahy s nadhledem a úlevně se zasmát nad tím, jak někdy dokážeme být ve věcech lásky bezradní? I to je důvod k radosti.

Ester, co ses během let na Terapii sdílením o vztazích Čechů dozvěděla?

Terapie sdílením naštěstí není žádná odborná studie. Od začátku jsem vybírala esemesky tak, aby byla vidět škála komunikace – od úplně plytkých, krátkých, bizarních, drsných až po roztomile poetické, zamilované, poťouchlé atd. Časem se ukázalo, že se okolo projektu #terapiesdilenim objevil určitý sdílený humor, a ten se zaměřil převážně na ty krátké a úderné. O vztazích jsem se dozvěděla primárně to, že umění komunikace je vztahu naprosto stěžejní. A že se většinou zbytečně obáváme něco vyslovit, a přitom říct si něco těžkého do očí je dost úlevné.

Foto: Zalando

Ještě víc hudby a optimismu?

Zalando a Mixmag sestavily playlist na Spotify s vybranými DJy, aby po celé léto udržely úsměvy na tváři. „Nejdelší set léta“ trvá 16 hodin a 38 minut a představí se v něm oblíbení evropští DJové i začínající umělci včetně Robina S., jehož slavná píseň „Show Me Love“ je součástí videa kampaně Zalando „Aktivisté Optimismu“. Za Českou republiku zahraje NobodyListen (Addict Rave).

Máme důvod k optimismu v tom, že se partnerská komunikace zlepšuje?

Udělaly jsme na Instagramu výzvu, aby nám lidé zaslali nejen bizarnosti, ale taky milostné dopisy. Vzedmula se pozitivní vlna a lidi nám začali posílat zamilované esemesky, krásné dopisy, dokonce i ručně psané pohlednice. A my viděli, že lidi umí psát a umí formulovat své pocity do slov… A že je taky mnoho lidí, kteří ještě stále opravdu velmi důsledně lpí na háčkách a čárkách. 😊 Trochu doufám, že projekt #terapiesdilenim některé z lidí, co nás čtou, nepřímo ovlivnil a že snad víc donutil přemýšlet nad tím, co si vzájemně píšeme.

S Honzou Vojtkem a Josefinou objíždíte republiku s přednáškou Terapie sdílením LIVE. Chodí k vám lidé za zábavou, nebo hledají i nějakou katarzi svých vlastních křivd a omylů? Chodí za vámi po představení?

Je to mix všeho, protože to je přednáška, kde dostanou opravdu hodně informací, ale při tom se dost nasmějí. Slyšet ten úlevný smích je boží. Většinou moc neví, co mají čekat, a pak odcházejí příjemně překvapení. Je to projevem Honzy Vojtka, který umí být i klidný a terapeutický, ale i velmi srandovní. Máme krásné ohlasy, diváci nám pak i píšou a žádají o seznam doporučené literatury. Většinou se týkají nějakého uvědomění, a to nejen u současných vztahů, ale i těch z minulosti.

Zalando chce kampaní #ActivistsForOptimism oslavit léto, opětovné setkávání, radost. Co ji dělá tobě?

Dělá mi radost láskyplný vztah, který se teď moc hezky prohlubuje. Taky se těším na léto, potok, chalupu, les, houby, mámu a ségry a všechny naše děti. Cestování, Francii, kamarádku Zuzku, Antibes, Cannes, moře, koupání v lomech, kamarády, bouřky. Na čas pro sebe, na psaní, malování, čtení, na focení a následné vyvolávání fotek. Těším si i na to, že si jen tak zalezu do postele a budu koukat se na filmy. V poslední době si užívám ty prostý věci. Miluju jezdit na kole anebo vlakem a hrát karty. Těším se i na práci a na čas, kdy přijde nová inspirace na výstavu, která mě vtáhne a vypustí až na vernisáži.

Vybrala jsi pro nás playlist s hudbou pro dlouhé letní dny a noci. Jaké místo hudba zaujímá ve tvém životě?

Hudba mě doprovází od dětství, je to forma komunikace a inspirace. Inspiruje mě, jak při hraní, tak při psaní, nebo když točím a následně střihám. Dokresluje mi atmosféru, když chci nebo potřebuju. S pomocí hudby se mnou komunikují moje děti. Myslím, že jsem je ovlivnila tím, co jsem poslouchala, když byli malí, a teď to nese svoje ovoce. Dost často se tím vyjasní společný vkus. S mým milým jsme trávili v pandemii noci tím, že jsme si do rána posílali oblíbený písničky, záznamy koncertů, ale i objevovali nové. Hodně nás to spojilo.

Máš nějaký song, který pro tebe něco zvlášť důležitého znamená?

Nemám. Jsou jich stovky, možná tisíce, a většina z nich pro mě hodně znamená. Ale ty, které jsem vybrala do playlistu, jsem vybírala létu na míru, jsou odlehčené, radostné. Pouštím si je na kole nebo při běhání.


Letní playlist Ester Geislerové pro Heroine!

Willow – Time Machine

Líbí se mi její hravost a představivost, která se odráží v textu. Má v sobě naléhavost  a hezky odráží téma online komunikace.


Tame Impala – Is it true

Nadupaná písnička, na kterou ráda tancuju a blbnu s mojí dcerou Miou. Mám ráda refrén, kde se zpívá o tom, že někdy nechceš zamilovanost zakřiknout.


Kings of Leon – Sex on Fire
Ráda si pouštím záznamy z koncertů. Na tuhle skladbu lidi opravdu šílí. Kyž jsem ale pátrala po významu sklady, narazila jsem na rozhovor se členem kapely. Původně prý zpívali “set on the fire”, ale pořád za nimi chodil někdo do studia a říkal jim: “Cože? Sex on fire, to je dobrý!” Tak to zkusili nahrát a nechali to tam.


Florence + The Machine – Dog Days Are Over

Miluju Florence dlouho, připomíná mi moji ségru Lelu. Líbí se mi, jak je otevřená umění a pracuje se vším, co ji inspiruje. Její koncert na Colours of Ostrava byl nejsilnější, co jsem kdy zažila. Na jednu skladbu donutila všechny, aby přestali točit a fotit na telefony, aby si koncert užili, a nezačala hrát, dokud všichni nespustili ruce s telefonem.


Tim Kingsbury – In to Trouble
Slyšela jsem ji ve filmu Pieces Of a Woman na Netflixu a zaujala mě. A ten film taky.


Cipi – Noga Erez
Noga Erez mě baví. Je to izraelská  badass girl a chci na její koncert.


Poolside – Harvest Moon
Tuhle skladbu jsem před dvěma lety slyšela na Floridě a pořád mě baví, hlavně v autě.


Clairy Browne & the Bangin' Rackettes – Love Letter
Tuhle skladbu jsme kdysi zpívaly se ségrou Lelou a Petrou Nesvačilovou v Kabaretu Falešná kočička s Ester Kočičkovou.


Lykke Li – I Follow Rivers (Remix)
Remix tyhle písně z mého oblíbeného filmu Blue is the Wormest Hour (2013), v češtině Život Adele. Ten film je krásný a hlavně o tom, že láska je láska a vztahy jsou univerzální.


Frank Ocean – Super Rich Kids 
Tuhle písničku si vždycky představuju jako klip. Mladý bohatý děcka v jednom z těch nádherných baráků v LA, zpocený záběry, jak skáčou ze střechy do bazénu. A pak koukat na západ slunce.


The Greeting Committee – Run for Your Money
Veselej song z filmu, který mi pouštěla moje dcera Mia. Od té doby ho mám v hlavě.


Doja Cat – Kiss Me More
Doja hezky překládá moje pocity.


Mexican Institute of Sound – Mexico
Tuhle skladbu bych chtěla umět zpaměti. Neumím španělsky, ale baví mě beat a trumpety.


Jon Batiste, Celeste – It's All Right
Milá skladba z animovaného filmu Soul, která mi ráno zvedá náladu anebo si ji pouštím na natáčení v maskérně.


London Grammar – Hey Now
Jedna taková sentimentální. Když už, tak už!


Bob Dylan – Don't Think Twice, It's All Right
Dylan mi připomíná dětství, filmy, tátu.


Mazzy Star – Fade Into You
Strašně silná a kultovní skladba z roku 1994!

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s