E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Ubavit se v karanténě. Seriálové tipy pro neurotiky i masochisty

V době nucené izolace zkrátka koukáme na seriály, a to hodně. Máme ovšem k dispozici tak závratné množství titulů, že bychom je v životě nestačili zhlédnout všechny, a je těžké si vybrat. Přinášíme proto krátký výběr seriálů uzpůsobený pro všechny pocity a stavy, které teď v karanténě můžete zažívat.

To, že od pandemie houfně utíkáme k seriálové popkultuře, dokládá i nedávná dohoda mezi EU a společností Netflix. Ta přislíbila, že po dobu krize přestane streamovat obraz ve vysoké kvalitě, aby zbytečně nezatěžovala síť. Úniky z reality jsou potřebou starou jako lidstvo samo, a doba koronavirová si je žádá taky. Na co tedy koukat během karantény, když…

…chcete znát širší souvislosti toho, co se děje

V tomhle případě je pro vás ideální televizní show Last week tonight with John Oliver (John Oliver: Co týden dal a vzal). Jedná se o oblíbený satirický investigativní pořad britského komika a politického komentátora. Výjimečnost show spočívá v ostrovtipně podávaných investigativních reportážích a analýzách týkajících se zásadních témat společnosti, od problematičnosti prezidentského volebního systému v USA přes kontroverze farmaceutického průmyslu po dopady Brexitu na Velkou Británii.

U televizní show sympatického liberála a oddaného feministy si neodpočinete jako u jiných late night shows, ale dozvíte se (a možná i nasmějete) daleko víc. V době, kdy novináři podléhají tlaku svých zaměstnavatelů, je poměrně osvěžující vědět, že si John Oliver na HBO vydobyl absolutní kreativní svobodu. Tu s nadšením využívá třeba při nelichotivém trollení kontroverzních postav světové politické scény. Například poté, co označil thajského krále za idiota, byl jeho pořad označen tamními vládními autoritami za podvracečský. A to je jen jeden z mnoha případů, kdy Oliver ukázkově nešetřil slovníkem, ať už při vyřizování účtů s despoty nebo jen drobnými podvodníčky. K perlám Last week tonight patří i rozhovor s Monicou Lewinsky o kyberšikaně nebo s Edwardem Snowdenem o nástrojích a pravomocech amerických tajných služeb.

Aktuálně v Last week tonight nepřekvapivě dominuje téma epidemie koronaviru, a přestože je show zaměřená spíše na Ameriku, analýzy situace jsou dokonale fundované. Bohužel i jindy pozitivně naladěný John Oliver v pátém dílu sedmé řady v provizorním domácím studiu propadl v souvislosti s pandemií viditelné skepsi, ale v následujícím díle nabral dech a za spartánských podmínek pokračuje v břitkém glosování aktuální situace.

…jste ve fázi popření

Pokud se nacházíte ve fázi popření a pandemickou realitu odmítáte jako uhlobaroni klimatickou změnu, pak je to s vámi marné a můžete zavzpomínat na časy, kdy byl našim „jediným“ problémem mezinárodní terorismus. Seriál francouzského kanálu Canal+ Le Bureau des légendes (Oddělení legend) je jedinečným špionážním počinem, který vás vtáhne do světa tajných služeb a pro veřejnost neviditelných zákulisních vztahů.

Děj se odehrává v oddělení francouzské rozvědky, jehož náplní je vytvářet krycí profily agentům a agentkám. Skupina místních analytiků odkrývá vztahy v pozadí Islámského státu nebo pracuje v rámci protijaderné mise v Rusku a Iránu. Hlavním hrdinou je tragická postava zkušeného agenta, který se během své dlouholeté práce dopustí malého přešlapu. Zdánlivě detailní chyba spustí řetězovou reakci, která ovlivní práci jeho kolegů a ohrozí i život mladé začínající agentky. Ta je druhou hlavní postavou seriálu a pod krycím jménem Fenomén vytváří protipól staršímu kolegovi.

Těžko říct, jak to u tajných služeb funguje doopravdy, ale v seriálovém oddělení legend je překvapivě dost žen. Kromě agentky Fenomén je ve vedlejších rolích řada zajímavých a výrazných ženských protagonistek, což společně s až křečovitou snahou o nebondovskou civilnost postav přispívá k jedinečnosti seriálu.

…jste masochisti

Pokud jsou vám bytostně nepříjemné současné restrikce, jako je dočasné omezení svobody pohybu, povinné nošení roušek nebo nenápadné podsouvání podivných legislativních návrhů, a chcete se potrápit ještě víc, pak vám nezbývá než si pustit seriál Babylon Berlin z produkce německého kanálu Sky 1. Příběh z meziválečného Německa vyprávějící o křehkosti demokracie a jednoduché ztrátě svobody je ideální zhlédnout po každé vládní tiskové konferenci, kterou potřebujete zapít panákem slivovice proložené xanaxem.

Foto: Inzerce: Yves Rocher

Podělte se o své příběhy z izolace!

Ať už jste učitelka, úřednice nebo jen doma s dětmi, i vy jistě v karanténě prožíváte nové výzvy a náročné chvíle. Podělte se o svůj příběh na Facebooku, nastavte svůj příspěvek jako veřejný, otagujte v něm profil Heroine, označte ho hashtagem #kazdajsmehrdinka, a my vám jako poděkování pošleme květnové číslo časopisu zdarma.

Německý režisér Tom Tykwer si pro svůj scénář vybral Berlín v období tzv. Výmarské republiky, který byl centrem pulsující kulturní a umělecké scény kontrastující s blížící se hospodářskou krizí a rozpínající se ideologií fašismu. V jeho kulisách se odehrává příběh policejního detektiva Ratha a detektivní asistentky Charlotte, kteří vyšetřují zločiny podmíněné dějinnými zvraty. Témat, kterých se seriál dotýká, je celá řada. Nezodpovědné burzovní machinace, rozmach totalitních ideologií, odtabuizování sexuálních témat, ženská práva, drogové závislosti, rozvoj psychoterapie nebo kriminologie.

Seriálu je často vyčítána povrchní snaha zahrnout všechny tyto otázky, nicméně právě přetlak nových společenských fenoménů byl pro mladou Výmarskou demokracii symptomatický. A ani ústřední dvojice hrdinů tomuto často dekadentnímu rozmachu neunikne. Zdánlivý slušňák detektiv Rath se potýká se závislostí na morfiu, zatímco jeho kolegyně si na možnost prosadit se v patriarchálním prostředí berlínské policejní stanice vydělává občasnou prostitucí. 

Je až bolestivé sledovat plíživou demontáž státních institucí, korupci, zesilování všeobecně tolerovaného antisemitismu a vliv fašismu, který postupně vede k nutné spolupráci oficiálních a neoficiálních ochránců svobodného zřízení, například policie a novinářů. Samotné zpracování seriálu je naprosto strhující, a to jak z vizuálního hlediska, tak především proto, že v sobě obsahuje apel na bdělost a kritické myšlení, které je hlídacím psem demokracie. A to za těch pár bezesných nocí stojí. 

…jste v depresi

Jelikož je naše aktuální situace psychicky náročná, není divu, že se lidem rozjíždějí úzkosti a deprese, nebo se jednoduše hroutí z toho, že nebudou mít v důsledku koronavirových opatření jak zaplatit nájem. V takovém případě je nejlepší vytvořit si domácí (jinak to vlastně ani nejde) safe space, a to společně se starými dobrými Simpsonovy nebo kamarády z Central Perku Rachel, Chandlerem, Phoebe & spol. Pokud jste na tom opravdu zle, pak je tu chlácholivá pozitivní síla v podobě Jessicy Fletcher a lobotomické scénaristické linky seriálu To je vražda napsala, který jednoznačně umrtví všechny vaše chmury. A pro beznadějné případy pak nerada doporučuji opakované sledování Teletubbies.

…bojkotujete televizi

Pokud z nějakého důvodu odmítáte televizi nebo jiné elektronické vymoženosti přinášející do domácnosti současnou popkulturu, nebo zkrátka máte pocit, že se nejste schopni odreagovat, je to pochopitelné. Venku probíhá jedna z největších krizí poválečného světa, kvůli které by se i detektiv Rath dobrovolně vrátil do opiového kómatu. Přes veškeré útrapy a lidské tragédie je však dobré si uvědomit, že všechno zlé je pro něco dobré. Za pár let se totiž budeme uklidňovat úplně novými seriály o tom, jak jsme bojovali s pandemií, abychom nemuseli koukat z okna na polovyschlou českou kotlinu v době postupující klimatické krize.

(Foto: SKY 1/ ze seriálu Babylon Berlin)

Foto: Shutterstock

Heroine radí a pomáhá v čase karantény

Pokud v době nouzového stavu a domácí izolace také čelíte spoustě nečekaných problémů a často si nevíte rady s péčí o sebe, děti či vaše blízké, možná oceníte některé rady a návody, které vám v těchto dnech přinášíme.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s