E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Záchrana vlasů po létě: Pomůže biotin a keratin

23. srpen 2021

Léto je pro vlasy vůbec nejnáročnější období. Na konci prázdnin bývají nejen vyšisované od slunce, ale také vysušené a polámané. Protože je letní zápřah oslabil, s příchodem podzimu navíc často začnou i padat. Zpět do formy je spolehlivě vrátí dvě účinné látky: keratin a biotin.

Foto: Shutterstock

V žádném jiném období na vlasy nepůsobí tolik negativních vlivů jako v létě. Neustále je mácháme ve vodě, ve slané, chlorované i té z vodovodu, když je chceme očistit. Každá koupel je přitom vysušuje. Zvlášť když na ně pak působí sluneční paprsky, které mají v tomto období extrémní sílu. Mokré vlasy pak ještě s oblibou zaplétáme do různých copů a drdolů, kde se tak rády lámou. Působením klimatizace pak navíc krepatí nebo elektrizují. Můžete si pak přidat ještě foukání a žehlení, aby byly rychle zase suché a vypadaly, jak si přejeme. Výsledkem je vybledlá barva, vysušené vlasy, polámané délky a roztřepené konce. 

První pomoc

Pokud je vám něco z toho povědomé, je na čase začít věnovat svým vlasům zvýšenou dávku pozornosti. Poškozené vlasy se nikdy samy zpět do normálu nedají. Musíte jim pomoct. Jakmile se vrátíte z dovolené, nechte si zastřihnout konečky.

Zkuste jim také naordinovat detox od horkého vzduchu a pokuste se je nechávat volně uschnout, případně je foukat jen studeným či vlažným vzduchem. Dnes už navíc existují fény, které mají zvýšený výkon, a tak dokáží vyfoukat stejně dobře za stejnou dobu, a přitom na nižší teplotu. Tak funguje například vysoušeč vlasů Dyson. Velmi šetrné jsou také ionizační fény BioIonic, které zacelí vlasové vlákno, aby nebylo tak náchylné k poškození.

Prvním krokem k tomu, abyste vlasům vrátili ztracenou hydrataci, je prodloužit čas mezi mytími na tři až čtyři dny. Tím pádem budete mít u kořínků více mazu a vlasy se vám budou méně vysoušet. Pokud se vám však tato metoda nezamlouvá, vyzkoušet můžete mytí vlasů zředěným šamponem nebo úplně bez něj a myjte si pouze konečky kondicionérem.

Intenzivní péče

Jen tyto základní kroky však k nápravě nemusí stačit. Pro rychlejší a dlouhodobější účinek vlasům ještě jednou týdně dopřejte masku. Vůbec nejlepší je ta, která obsahuje keratin. Jde o druh proteinu, který se přirozeně vyskytuje v našich nehtech, pokožce a nejvíce právě ve vlasech, kde ovlivňuje jejich růst, sílu, pevnost i kvalitu.

Je tedy jasné, že pokud vlasům keratin ještě dodáme, o to budou silnější, pružnější a vyživenější, a tím pádem krásně hebké na dotek a lesklé na pohled.

Intenzivní kderatinová maska Kallos KJMNFoto: Notino

Vyzkoušejte třeba intenzivní keratinovou masku Kallos KJMN, která byla speciálně vyvinuta pro nápravu poškozených a oslabených vlasů. Maximální účinek z ní dostanete tak, že ji nenecháte jen tak volně působit, ale po nanesení vlasy zabalíte do nahřátého ručníku. Teplo podpoří vstřebávání účinných látek.

Kondicionér Fusion, Wella ProfessionalsFoto: Notino

Pokud ho obvykle nepoužíváte, určitě do svého mycího rituálu zařaďte také kondicionér. Skvělý je Fusion od Wella Professionals, který hloubkově pečuje o narušená vlasová vlákna, zanechává vlasy hladké a usnadňuje rozčesávání.

Široký výběr spousty dalších keratinových přípravků na vlasy najdete na Notino.cz, kde si produkty můžete snadno vylistovat právě podle obsahu účinných látek.

Boj proti padání

Pokud vám padají vlasy, nebo tušíte, že by to se změnou ročního období mohlo (opět) přijít, vybavte se přípravky nebo doplňky stravy, které obsahují biotin. Ten podpoří růst vlasů a zabrání jejich padání, ať už je způsobené jen příchodem podzimu, anebo stresem. Podporuje totiž tvorbu kolagenu, díky čemuž vlasové vlákno zesílí a stane se odolnějším. Díky tomu budou vlasy také pomaleji šedivět, a navíc získáte zpět jejich ztracenou hustotu.

Kondicionér Longhair od značky PlanturFoto: Notino

Bojujte přitom pro jistotu rovnou na dvou frontách. V první řadě si pořiďte šampon a kondicionér s biotinem a ideálně ještě s další účinnou látkou, ať efekt ještě podpoříte. Například řada Longhair od značky Plantur obsahuje kromě biotinu ještě kofein, který zesiluje regeneraci a stimuluje růst.

Šampon OGX s kolagenemFoto: Notino

Biotin lze zkombinovat také s kolagenem – zkuste šampon značky OGX pro zhuštění a objem vlasů. Biotin však obsahuje třeba i šampon, kondicionér či bezoplachový krém Extreme Length od profi značky Redken, který navíc zajistí, že se vlasy nebudou lámat a konečně narostou do požadované délky. Všechny tyto přípravky pohodlně nakoupíte na Notino.cz.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Notino.

Popup se zavře za 8s