E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Rozdělené Polsko. Vláda PiS svou rétorikou vytváří generační propast a doplácejí na to polské ženy

18. listopad 2022

Po sedmi letech vlády strany Právo a spravedlnost začíná být v Polsku jedna věc čím tím víc viditelná. Jazyk, který polská vláda používá, je jazykem konfliktu a rozdělené společnosti. Terčem útoků a komentářů jsou přitom velmi často ženy.

Foto: Propast mezi generacemi se prohlubuje. Ilustrace: Shutterstock

V Polsku se už několik let mluví o nepříznivém demografickém trendu, nyní ale hrozí demografická katastrofa. Rodí se totiž stále méně a méně dětí. Data dokonce ukazují, že v roce 2021 se jich narodilo ještě méně než v roce 2015, kdy z voleb poprvé vzešla ultrakonzervativní vláda. Přitom jedním z hlavních cílů – a také volebních hesel – strany Právo a spravedlnost bylo právě odvrácení negativního demografického vývoje a podpora porodnosti. K tomu měla sloužit nově zavedená (a velmi kritizovaná) prorodinná politika státu v podobě měsíčního příspěvku na každé dítě do osmnácti let, bez ohledu na příjmy a majetkové poměry rodičů.

Lži, mlha a předsudky. Komentátoři, přestaňte o LGBT+ psát jako nacisté. Rozumná debata vypadá jinak

Komentář

K problémům s klesající porodností v Polsku však podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění přispělo zejména rozhodnutí Ústavního soudu z října 2020, které omezilo právo Polek na potrat. V důsledku velmi striktního zákona je interrupce v Polsku dovolena jenom ve dvou případech – když je těhotenství důsledkem sexuálního násilí nebo je život matky v přímém ohrožení. A právě tento zákon je podle průzkumů důvodem, že se víc a víc Polek bojí otěhotnět a rozhodne se mateřství odložit.

Většina polské společnosti přitom podporuje zákonnou úpravu, která by ženám zaručila právo na interrupci až do 12. týdne těhotenství – vyslovilo se pro ni rekordních 70 % respondentek a respondentů. Důsledky politických kroků vlády PiS pociťuje celé Polsko, především ale ženy a z nich nejvíce ty, které jsou v plodném věku. Právě jim jsou upírána základní lidská práva.

Řeč konfliktu

Vzpoura, kterou omezení ženských a reprodukčních práv před dvěma lety spustilo, pokračuje v polské společnosti dodnes. Už nemá formu intenzivních pouličních protestů jako v roce 2020, ale proměnila se do podoby pomocné sítě a vzájemné podpory žen. Organizace, jako je třeba nadace Federa nebo Aborcyjny Dream Team, poskytují ženám právní a psychologickou pomoc nebo pomáhají s přístupem k nechirurgickým interrupcím vyvolaným pomocí tablet. Aktivní jsou i svépomocné skupiny na sociálních sítích, kde ženy sdílejí své zkušenosti a obavy nebo vyjádření vzájemné podpory.

Zákaz potratů v Polsku: „Ženy jsou vyděšené, jsme v pasti,“ říká ředitelka organizace pomáhající ženám

Reprodukční práva

Dalším nezamýšleným důsledkem vládních opatření a omezení ženských práv je větší otevřenost žen, které se přestaly bát mluvit o svých problémech a reflektovat svoji znevýhodněnou pozici. Patriarchální politika PiS vyvolala reakci, kterou je vedle solidarity také uvědomění si sociálněpolitických souvislostí. Jaroslaw Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost, prohlásil, že v Polsku se rodí méně dětí, jelikož ženy do pětadvaceti let „dają w szyję“ – což je vulgární výraz pro závislost na alkoholu. V tomto kontextu nemůžeme jeho slova chápat jen jako jakési kecy trapného strýce na rodinné oslavě.

Je to bohužel pečlivě naplánovaná kampaň, která má označit viníka a také odvést pozornost od skutečných problémů, jako je energetická krize nebo konflikt s Evropskou unií v otázkách polského soudnictví. Strana, která staví své hodnoty na katolických a křesťanských základech, cíleně používá jazyk, který prohlubuje konflikt, vzájemné nepochopení a stigmatizování určitých sociálních skupin – v tomto případě mladých polských žen.  

Generation gap, rozdělená polská společnost

Slova Kaczyńského, která pronesl na setkaní s voliči, vyvolala vlnu odsuzujících komentářů. Vznikly desítky memů, které výrok předsedy PiS zesměšňovaly, a naopak vyjadřovaly podporu ženám. Znovu se začalo mluvit o tom, že současné Polsko není zemí pro ženy ani pro početí dětí. Kaczyńského výrok byl interpretován jako výrok někoho, kdo nerozumí tomu, o čem mluví. Ovšem takový způsob uvažování o dnešní společnosti, kdy se problémy zjednoduší a vysvětlují zcela černobíle, je některým skupinám lidí v Polsku blízký. Polská vláda o tom ví a snaží se právě tyto skupiny oslovit. 

Kvůli rétorice založené na obviňování v polských rodinách žijí generace prarodičů a generace vnoučat ve dvou různých světech.

Jazyk má obrovskou moc a není jedno, co a jak říkáme. Vláda svým voličům nabízí schematická vysvětlení současné složité sociální reality. Kvůli rétorice, která je založená na obviňování, tak v polských rodinách žijí generace prarodičů a generace vnoučat ve dvou různých světech, jako by existovala dvě oddělená Polska. Ukazují to i nejnovější výzkumy. Ti první žijí v takovém Polsku, kde svět vysvětluje vláda a Jaroslaw Kaczyński během svých návštěv polských měst a obcí. Je to Polsko, kde se hájí takzvané tradiční hodnoty. Ti druzí obývají současnou komplexní společnost, jsou schopni čelit její složitosti a pestrosti a problémy vnímat empaticky a s otevřenou hlavou. A o tom, která z těchto dvou verzí Polska ve společenském a politickém životě převládne, rozhodnou příští rok v říjnu volby do poslanecké sněmovny.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s