E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Oslavit menstruaci může žena i v padesáti, říká Lilia Khousnoutdinova v podcastu Heroine O životě

24. únor 2022
13 375

První životní krizí, které čelíme, je příchod na svět. Jaké jsou další krize v životě ženy a jak je zvládnout? O porodních traumatech, přístupu k menstruaci nebo o mýtech kolem menopauzy mluví v podcastu Heroine O životě Lilia Khousnoutdinova, dula a aktivistka v oblasti reprodukčních práv a ženské emancipace.

Hostkou podcastu Heroine O životě je Lilia Khousnoutdinova. Foto: Tomáš Cetkovský

První životní krizí, které čelíme, je vlastní porod. To, jak nás poznamená, mocně závisí na tom, jak porod probíhá. „Porod je intenzivní prožitek pro ženu, ale lze legitimně předpokládat, že i pro miminko. Dneska už je dost vědeckých podkladů, abychom mohli s jistotou tvrdit, že způsob porodu nás ovlivňuje. Například může mít souvislosti se sklony k závislostem,“ říká v podcastu Heroine O životě Lilia Khousnoutdinova.

Poslechněte si další díl podcastu Heroine O životě:

„Bonding je absolutně primární věc,“ připomíná Lilia, která má zkušenosti s porody jako dula. „Jsou případy, kdy bezprostřední kontakt s matkou není možný – od toho je otec. A pak jsou případy, kdy se říká, že to není možné – například po císařském řezu –, ale víme dobře, že to možné je. Jen je to trochu náročnější a je potřeba uzpůsobit systém, rutinu,“ upozorňuje.

Přístup k menstruačním pomůckám, ve kterém jsem já vyrůstala, byl takový, že je to něco odporného, něco ostudného, co se musí schovat a vyhodit.

Celé generace dětí a matek, které v minulosti bonding po porodu nezažily, tím mohou být poznamenány, myslí si. „Ale také si myslím, že s každým traumatem lze pracovat. Hodně záleží na tom, jak bylo dítě vychováno a jaké prostředí bylo v rodině. Není to tak, že když se porod ‚nepovedl‘, tak je to konec a dítě nebude schopné lásky a soucitu,“ říká Lilia Khousnoutdinova.

Foto: Heroine

Podcast Heroine O životě

Rozhovory o životě, smrti a krizích mezi tím. Ilona Kleníková si s hosty podcastu povídá o porodech nebo o předsudcích kolem domácího násilí. Podcast o vážných věcech, které patří k životu, poslouchejte na Heroine.cz, na Spotify nebo Apple Podcast

Traumatizující může být pro mnoho žen také zážitek z první menstruace. I to je téma, kterým se Lilia zabývá. „Přístup k menstruačním pomůckám, ve kterém jsem já vyrůstala, byl takový, že je to něco odporného, něco ostudného, co se musí schovat a vyhodit. Kalíšek, látkové vložky i menstruační kalhotky nutí ženu k určitému kontaktu a přijetí této biologické funkce. A to je hodně zdravé,“ uvažuje Lilia.

Menstruace a menopauza bez předsudků

Jedním ze způsobů, jak ženám pomoci menstruaci přijmout, je oslava. „Když se menstruace oslaví, tak může být vnímaná jako něco pozitivního, může to té holce dát jiný způsob, jak si menstruaci zarámovat – jako něco, co je pěkné, co souvisí s plodností,“ vysvětluje Lilia Khousnoutdinova v podcastu Heroine O životě. „Ale je strašně důležité to holkám nevnucovat. Máme tu generaci matek, které to myslí dobře, chtějí pro dcery všechno, co samy neměly, ale ve chvíli, kdy to holka nechce a máma jí to vnucuje, tak je to ještě horší,“ upozorňuje. „Pokud maminka cítí velké nutkání pro dceru oslavu udělat, tak to vnímám jako znamení toho, že by si oslavu měla udělat pro sebe. Nezáleží na věku.“

V podcastu Heroine O životě mluvíme i o tom, proč by se měl zachovat svobodný přístup k interrupcím, jak ve společnosti mluvit o menstruaci a o menopauze, jak by mělo vypadat ideální šestinedělí a nevyhneme se ani domácím porodům. Poslechněte si celý rozhovor s Liliou Khnousnoutdinovou v podcastu Heroine O životě.

Podcast Heroine O životě je dostupný také na SpotifyApple Podcast.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s