E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Žádný úspěch není jen zalitý sluncem, říká majitelka pobočky Partners Market

25. říjen 2021

Lenka Patková je majitelka bankovní a poradenské pobočky Partners Market v Jesenici. Klíčem úspěchu v jejím podnikatelském příběhu je nejen využití silné franšízy, ale také citlivé vedení lidí a vědomí, že každá zkušenost vás může někam posunout. Je jen na vás, jestli tu šanci využijete.

Foto: Lenka Patková na podnikání nejvíc oceňuje svobodu. Partners

Už čtyři roky jste majitelkou bankovní a poradenské pobočky Partners Market v Jesenicích. Proč jste se rozhodla otevřít si franšízu ve financích?

Ve financích působím téměř třináct let. Dlouhou dobu jsem fungovala v síti, kde jsem se naučila práci s klientem a byla manažerkou, což mě naučilo vést lidi. Vždy mě bavila práce s klienty a vedení spíše menší skupiny zhruba do třiceti lidí, kde je ještě prostor poznat blíže každého zvlášť a věnovat se osobnostnímu růstu jednotlivce. Po nějakém čase přišla příležitost převzít pobočku, kde jsem mohla uplatnit a rozvíjet přesně to, co mě baví.

Jak se vám v podnikání daří a jak ho ovlivnily poslední dva roky spojené s lockdowny?

Neustále se něco učíme. Přišlo několik momentů, které nebyly jednoduché, ale všechny nám přispěly k tomu být zase o kousek lepší. To k úspěšnému podnikání ostatně patří. Celkově si myslím, že jsme na velmi dobré cestě. Máme parádní kolektiv, daří se nám dobře, byť naše očekávání jsou vyšší.

Lockdown moje podnikání negativně neovlivnil, naopak nám to pomohlo spoustu procesů zrychlit díky řešení věcí online. To se mi hodí zejména nyní, kdy mám doma půlroční miminko.

Lockdown nebyl jednoduchý zejména proto, že na naší pobočce v té době fungovaly převážně ženy a ty s dětmi musely řešit situaci doma, naučit se ještě lépe kloubit práci s osobním životem. Všeobecně ale náš obor lockdown negativně neovlivnil, naopak nám to pomohlo spoustu procesů zrychlit díky řešení věcí online. Mnoho klientů si uvědomilo, jak důležité je mít své finance pod kontrolou. Zrychlení procesů se mi hodí zejména nyní, kdy mám doma půlroční miminko.

Jak se změnilo setkávání s klienty a jejich potřeby? O co mají klienti aktuálně zájem, co řeší?

Dnes je pro většinu klientů, ale také poradců jednodušeji představitelné setkávání online. Patřím k těm, kdo mají rádi osobní kontakt, ale pro určité typy schůzek je online řešení velmi efektivní a příhodné. Finance se řeší vždy, ať už je klienti mají, či nikoliv, ať už je situace na trhu jakákoliv. A to bude platit do té doby, dokud budeme penězi platit.

Všeobecně je ale citelné, že klienti mají větší potřebu tvořit rezervy nebo řeší, kam rezervy příhodně uložit, protože nebyly za co utrácet. Oblast týkající se zdraví, tedy zajištění příjmu, je dnes také velmi aktuální téma. Oblast hypotečních úvěrů vůbec zasažena nebyla. Tato oblast naopak láme rekordy. Máme tedy neustále co na práci a také proto neustále pracujeme na rozšiřování naší pobočky.

Jak složité bylo založit si pobočku a v čem vám konkrétně pomáhá franšízový koncept?

Pobočku jsem přebírala nikoliv zakládala. Nicméně jsem ji přebírala v podstatě na startu a dnes jí rozšiřujeme o další prostory, což je v podstatě jako zakládání nové. Pomohla mnoholetá zkušenost v síti, kdy jsem se naučila vše potřebné pro start pobočky. A stále se mám co učit.

Franšízový koncept jednoznačně dává zázemí top společnosti na trhu v oblasti financí a zázemí lidí, kteří nám jsou plně k dispozici a pomáhají nám v mnoha oblastech, jako je marketing, právo, výběr a tvorba top produktů pro naše klienty, smysluplné podnikání, osobnostní rozvoj a tak dále.

Foto: Pavlína Louženská

Ženy v byznysu

Konzultantka a mentorka a zakladatelka Holek z marketingu Pavlína Louženská využívá své zkušenosti k tomu, aby pomáhala ostatním profesionálně růst. Jak funguje mentoring a co je potřeba udělat pro to, aby se více žen dostávalo do rozhodovacích pozic v byznysu?

Čím výš jsme, tím víc se někdy cítíme ztracené, říká Pavlína Louženská

Jaký máte na pobočce tým a jak náročné je sehnat správné lidi do týmu, daří se vám to?

Jedna z věcí, na kterou jsem hrdá, je právě tým lidí, kteří tvoří skvělé pracovní prostředí, ale také příjemnou atmosféru pro naše klienty. Na tom si zakládáme. Jsou to lidé, kteří si navzájem umí vyjít vstříc, rádi spolu tráví i volný čas. Jsou plně k dispozici našim klientům, s otevřenou náručí a srdcem na správném místě. To je opravdu skvělé.

Najít ty správné lidi není rozhodně jednoduchá disciplína. Nicméně v samotném výběru se zlepšujeme, čím dál tím více víme, koho hledáme. Uvědomujeme si co vše nabízíme, zejména tím pracovním zázemím a příležitostmi, a rozhodně to nechceme dát jen tak zadarmo.

Co vás na podnikání baví?

Bude to znít možná jako klišé, ale jednoznačně svoboda. Dnes to cítím víc než kdy předtím, když mám doma půlroční dceru. Právě moje dcera a rodina jsou pro mě ten nejvyšší smysl života. Jak finanční, tak zejména časová svoboda, mi opravdu pomáhají užívat si každý nový den s nimi, a zároveň to skloubit s prací, kterou mám ráda.

Měla jste i nějaké náročné chvíle, kterými jste musela v pobočce projít? Jak jste se s nimi vypořádala?

Takových chvil bylo, je a bude celá řada. To k podnikání zkrátka patří, ať se nám to líbí nebo ne. Žádný úspěch není jen zalitý sluncem. Obnáší ustavičnou práci na sobě, což někdy bolí. Za každou zkušenost jsem vděčná, byť samotné řešení nebývá jednoduché a mnohdy je mimo naši komfortní zónu. Je na každém, jak k tomu přistoupí – někdo se popere, někdo to vzdá. Já věřím, že jsem ten první případ. Každá taková zkušenost nám má něco dát, někam nás posunout a o to lepší dnes jsme. Když na tohle budeme myslet, věřím, že každý neúspěch budeme snášet o to lépe.

Daří se vám podnikání skloubit s rodinou a jak?

Rodina je pro mě ten nejvyšší smysl života, čas ta nejcennější komodita a zdraví ten nejdůležitější předpoklad. Podnikat jsem začala právě pro to, abych měla na vše zmíněné dostatečný prostor, který mi zaměstnání dát zkrátka nemůže v takové míře, jakou bych si přála. Navíc mám štěstí, že mě má práce skutečně baví, byť to není vždy jenom procházka růžovým sadem. Skloubit vše rozhodně není jednoduché, ostatně jsou tři ráno a já ještě pracuju. Za pár hodin mě probudí má malá dcera, ale stojí to za to.

Článek vznikl ve spolupráci se společností Partners.

Popup se zavře za 8s